Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Psihologija gubitka: 7 je lica tuge koja izražavaju veliku bol

Psihologija gubitka: 7 je lica tuge koja izražavaju veliku bol

Tugu svatko izražava na sebi svojstven način, pa zbog toga može drugima oko sebe izgledati bezosjećajno. Otkrijte sedam najčešćih tipova i pokazivanja tuge

VIDEO

Trenutna tuga

Tuga je osjećaj poznat svim ljudima, a jedna od najčešćih je ona trenutna i kratkotrajna. Javlja se u malo intenzivnijem obliku razočaranja te uzrokuje negativne misli, bol i pesimizam. Ipak, događaji koji su je prouzročili nemaju tako velik značaj za život pojedinca, pa takva tuga prolazi u jednom ili nekoliko dana.

POGLEDAJTE VIDEO: Najdepresivniji dan u godini

Pokretanje videa...

Depresija 01:05

Prikrivena tuga

Ponekad pojedinac ne pokazuje znakove tuge jer stavlja tuđe potrebe ispred svojih, trudi se prikazati jačima nego što jest ili pak misli ako počne otvoreno tugovati - da će se slomiti. Najčešći primjer je tuga nakon gubitka supružnika, koja se ne pokazuje u svojoj punoj snazi jer se posvećuje djeci.

Tuga u iščekivanju

Osjećaj gubitka nije stvaran jer do njega još nije došlo, ali je vrlo vjerojatno da će se dogoditi - primjerice iščekivanje smrti bližnjih uslijed dugih i teških bolesti. Ona se često miješa s osjećajima nade i histerije, ali je način prilagođavanja na gubitak i psihička priprema koja nastupa kao obrambeni mehanizam.

Covid udovice: Žene se povezale da podijele bol i nagli gubitak
Covid udovice: Žene se povezale da podijele bol i nagli gubitak

Traumatska tuga

Uzrok ovakve vrste tuge je iznenadni događaj, koji uz sebe veže jaku povrijeđenost, razočaranje i osjećaj bespomoćnosti. Što je trauma bila veća, to je tuga intenzivnija, a psiholozi naglašavaju kako je upravo potiskivanje ovakve vrste tuge opasno kao okidač psihičkih poremećaja.

Kronična tuga

Za neke je ljude tuga tako intenzivna da i mjesecima nakon velikog gubitka ne osjećaju nikakvo poboljšanje. Zbog toga teško nastavljaju sa svojim životom i svakodnevnim aktivnostima, a dolazi i do zanemarivanja drugih ljudi u svom okruženju. Kronična tuga najčešće je povezana s nastankom depresije, pa je najbolje obratiti se stručnjaku.

Odgođena tuga

Ova vrsta tuge nastupa kao posljedična reakcija nakon nesretnog događaja ili gubitka. Pojedinac je u tolikom stanju šoka da ne može pojmiti što se zapravo dogodilo. To je također jedan od obrambenih mehanizama u kojem ignoriranje događaja i samozavaravanje omogućuje da se prežive prvi dani. Ipak, nakon što se pojavi, odgođena tuga jednako je intenzivna.

Naučite prihvatiti ono loše te se oprostite od prošle teške godine
Naučite prihvatiti ono loše te se oprostite od prošle teške godine

Obespravljena tuga

U većini tužnih iskustava, drugi priznaju naš gubitak, što ljudima daje osjećaj sigurnosti i podrške. No, kod obespravljene tuge ona prolazi nezapaženo ili se ne priznaje od strane drugih, jer onaj koji tuguje naizgled "nema pravo na to" ili prešućuje gubitak. Dobar primjer je ljubavnica koja oplakuje ljubavnika, bol nakon pobačaja, neuspjele umjetne oplodnje ili dijagnoza bolesti koje se smatra tabuom - poput HIV-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru