Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Raditi od doma je u biti gore, no postoje načini da si olakšate

Raditi od doma je u biti gore, no postoje načini da si olakšate
1

Raditi od kuće je teško, ali možete ostati zdravi i učinkoviti, zadržavajući što više nadzora nad svojim radom. Povežite se s prijateljima, ograničite protok informacija i nastavite se kretati

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

EVO KAKO SVE MOŽETE UREDITI SVOJ RADNI KUTAK U KUĆI ILI STANU

Pandemija koronavirusa koja vlada širom svijeta u potpunosti je promijenila naš dosadašnji način rada. Većina ljudi, koji mogu, rade od doma te su svoj dom pretvorili u radni prostor, dok su neki osim radnog prostora napravili i vlastitu 'teretanu i dječje igralište', piše Forbes.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Radnici u vrijeme korone 01:31

Sada smo većinu vremena doma, a to znači raditi od doma i baviti se s djecom u isto vrijeme i u međuvremenu obavljati potrebne kućanske poslove. 

Vrlo vjerojatno ćete se više iscrpiti, a da nećete razumjeti zašto. Iz tog razloga, pitate se, što učiniti? Kako ojačati?

Treba razumjeti da to nije vaš izbor. Jedan od temeljnih elemenata dobrog mentalnog zdravlja je autonomija, samoizražavanje i osjećaj kontrole. Mnogi su poslani kući i više nemaju izbora ići u ured ili raditi na uobičajene načine na koje su navikli. Taj nedostatak izbora može biti frustrirajući. 

Nedostaju vam ljudi

Jedna od najboljih stvari u radu su redovne veze koje uspostavljamo s onima koji nisu nužno dio našeg bliskog kruga. Vaša sadašnja mreža je vjerojatno smanjena i možda vam nedostaju prijatelji i proživljavate neku tugu. Rad je u osnovi socijalni, pa čak i za one koji su više introvertirani, ljudska povezanost je važan dio radnog iskustva. Iscrpljeni ste jer niste opskrbljeni tim redovnim vezama i zato što održavanje tih veza zahtijeva svjesniji napor. 

Probajte se povezati na nove načine. To vam se u početku može činiti neobičnim, ali sjetite se da drugi vjerojatno osjećaju isti grozan osjećaj kao i vi. 

U kući imate distrakcije

Djeca i supružnik ili partner očito vas mogu ometati, posebno ako kod kuće nemate posvećeno mjesto za rad. No osim toga, možda će vas ometati rublje za koje znate da ga se morate riješiti ili čak i šetnja za koju biste željeli da imate vremena. 

crazy housewife

Planirajte provesti ručak sa svojom obitelji ili udahnuti svježi zrak.

Osjećate pritisak

Našli ste se pod novim pritiskom kojeg prije niste osjećali. Možda ćete morati više kuhati jer su restorani zatvoreni ili čistiti. Pored toga, ako imate djecu, vjerojatno im pomažete kada imaju online nastavu ili planirate aktivnosti kako biste ih zabavili. Sve je to dodatak uz radne zadatke koje morate obaviti. 

Ostanite pozitivni i usredotočite se na stvari na kojima ste zahvalni. Zahvalnost ima obilje pozitivnih mentalnih i fizičkih utjecaja. Dakle, cijenite vrijeme zajedno i cijenite prilagodljivost koju jačate u sebi.

Pregršt informacija

Uz informacije koje aktivno tražite o koronavirusu, pročitali ste više nego ikad nepoželjnih informacija. Vaša tvrtka šalje vam redovne e-mailove za podršku. Dobivate redovna ažuriranja s posla kako biste bili fokusirani. Porast informacija se povećao i vi se pokušavate nositi s tim.  

Filtrirajte podatke i odredite prioritete. Iako morate biti u tijeku, budite sigurni u svoje granice i dopustite sebi da ne pratite svaku pojedinačnu e-poštu koja nije kritična.

Živite intenzivniji život. Oči su vam usredotočene na ono što je u neposrednoj blizini, što je fizički iscrpljujuće, ali može biti i društveno iscrpljujuće. Možda se niste navikli viđati na kameri, pa morate zadržati osjećaj samopoštovanja. Usredotočite se na druge, na rad i doprinos koji dajete svom timu. 

Smanjilo se kretanje

Ne krećeš se često. Činjenica da se ne krećete zapravo može stvoriti veću iscrpljenost. 

Ustanite i krečite se. Ustanite i idite u kuhinju po još jednu šalicu čaja. Također biste mogli razmotriti mikro pauze gdje napravite nekoliko kratkih i laganih vježbi ili prošetate po kući nekoliko puta. 

Raditi od kuće je teško. Ali možete ostati zdravi i učinkoviti, zadržavajući što više nadzora nad svojim radom. Ostanite povezani s prijateljima. Dozvolite sebi da odredite prioritet protoka informacija. Usredotočite se na druge i nastavite se kretati. Za sada je to možda borba, ali današnji će se izazovi mijenjati, a vi ćete se vratiti u 'novu normalu' s puno novih i naučenih stvari. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

DVIJE MAME I TATA: KAKO DOISTA IZGLEDA RAD S DJECOM OD DOMA?

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje