Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Rak dojke: Agresivna varijanta pokreće potragu za lijekovima

Rak dojke: Agresivna varijanta pokreće potragu za lijekovima

Trostruko negativan rak dojke oblik je koji se teško liječi i čini 15% svih slučajeva, a nade u oporavak proizlaze iz lijekova koji stimuliraju imunološki sustav i drugih koji uzrokuju imploziju tumorskih stanica

VIDEO

Rak dojke najčešći je tip raka kod žena i, samo u Europi, uzrokuje gotovo 92.000 smrti godišnje. Iako je ovaj broj nedvojbeno visok, stope preživljavanja se poboljšavaju. Napredak u prevenciji, otkrivanju i liječenju znači da pacijent sada ima 90 posto šanse za preživljavanje.

No, jedna posebno agresivna varijanta protivi se trendu: trostruki negativni rak dojke (TNBC), nazvan tako jer nema tri vrste staničnih proteina. Tumori u ovoj kategoriji čine oko 15% slučajeva raka dojke, a izgledi su daleko lošiji nego za druge vrste.

Trostruka nevolja

Tumori rastu brže, šire se češće prije no što budu otkriveni i vjerojatnije je da će se vratiti nakon liječenja. A kada se TNBC ponovno javi u drugim organima, rana je smrt izgledna, sa stopama preživljavanja od samo 11 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trenutačno ne postoji specifična terapija za TNBC. Odgovor obično uključuje kirurško uklanjanje tumora nakon čega slijedi koktel kemoterapijskih lijekova za koje se zna da djeluju protiv drugih vrsta raka. Međutim, često su rezultati neujednačeni i privremeni.

„Nakon nekog vremena tijelo često stvori obranu od ovog koktela i on više ne djeluje”, rekla je dr. Andreia Valente, sukoordinatorica projekta koji financira EU za pronalaženje lijekova za TNBC. „Kad se to dogodi, tumor obično postaje otporan na više lijekova, što znači da ne reagira ni na jednu drugu vrstu kemoterapije, a rak tada postaje vrlo agresivan.”

Dr. Valente, koja radi na Sveučilištu u Lisabonu u Portugalu, i njezin partner u istraživanju dr. Helena Garcia koordiniraju CanceRusolution, jednogodišnju inicijativu Women TechEU koja traje do kraja svibnja 2023.

Rijetki metal

Napori su usmjereni na rutenij, rijedak, srebrno-bijeli metal za koji se zna da ga ljudsko tijelo dobro podnosi. Iz ranih eksperimenata, čini se da lijek na bazi rutenija koji je projektni tim razvio zaustavlja rast TNBC stanica i njihovo širenje.

Žene moraju znati: Rak dojke je izlječiv, dolazak na pregled na vrijeme doslovno spašava život!
Žene moraju znati: Rak dojke je izlječiv, dolazak na pregled na vrijeme doslovno spašava život!

Drugi krug ispitivanja, ovaj na životinjama, trebao bi početi uskoro. Uz to, istraživači će analizirati sigurnosni profil lijeka kako bi osigurali da je toksičan za stanice raka, ali bezopasan za ostatak tijela.

Kemoterapija je poznata po svojim brutalnim nuspojavama, u rasponu od mučnine i nedostatka apetita do iscrpljenosti i gubitka kose, jer lijekovi koji napadaju brzorastuće stanice tumora obično ubijaju i zdrave stanice.

Prvi rezultati projekta CanceRusolution sugeriraju da bi lijek koji se temelji na ruteniju uzrokovao manje nuspojava kod pacijenata jer se čini da ne pogađa zdrave stanice.

„Za sada, sa stajališta toksičnosti, profil lijeka izgleda dobro”, rekao je dr. Garcia. „Naše studije pokazuju da 24 sata nakon primjene lijeka postoji visoka koncentracija spoja u tumoru, ali u okolnoj krvi i urinu gotovo da ga nema. To znači da bi sekundarni učinci našeg lijeka trebali biti niski.”

Svojstva stanica

Zdrava stanica dojke prepuna je receptora, proteina izraženih na površini stanice. Omogućuju mu da reagira na hormone (na primjer, povećanjem tijekom trudnoće) i druge vitalne molekule uključene u kontrolu rasta, dijeljenja i popravljanja stanice.

Većina stanica raka također posjeduje receptore. Kako bi postavio točnu dijagnozu, liječnik će analizirati uzorak bolesnog tkiva dojke kako bi otkrio koji se receptori, u ovom kontekstu poznati kao biomarkeri, eksprimiraju.

Tri se biomarkera obično nalaze u tumorima dojke, a razvijeni su lijekovi koji ciljaju na sva tri.

No, TNBC je izuzetak. Ne posjeduje niti jedan od ovih biomarkera i, kao rezultat toga, ne pruža očigledan put za sabotažu rasta tumora.

Pristup trojanskog konja

Lijek koji je razvio tim u Portugalu rješava ovaj problem isporukom lijeka kao nanočestice koja ulazi u tumor kroz kvarove u tumorskom sustavu opskrbe krvlju. Kad uđe unutra, otvara se, u stilu trojanskog konja, kako bi oslobodio aktivni sastojak.

Ovo cilja na potpuno drugu komponentu TNBC stanica, citoskelet: složenu mrežu međusobno povezanih proteinskih filamenata koja ispunjava unutrašnjost stanice i djeluje kao skela.

'Postoji veza između genetskih mutacija i određenih vrsta raka' Ali, ne vodi samo to do bolesti!
'Postoji veza između genetskih mutacija i određenih vrsta raka' Ali, ne vodi samo to do bolesti!

„Lijek zatim uništava temelje stanice”, rekao je dr. Garcia. „Bez funkcionalnog citoskeleta, stanica nema načina preživjeti. Rasprsne se.”

S novim financiranjem, istraživači vjeruju da bi njihov lijek mogao biti spreman za ispitivanje na ljudima u roku od dvije godine.

Raznolika grupa

Razmišljanje o TNBC-u kao o jednoj vrsti raka dojke je pretjerano pojednostavljivanje. To je zapravo vrlo raznolika skupina karcinoma.

Istraživačima, međutim, nedostaje klasifikacija podtipova. Kad bi je imali mogli bi se usredotočiti na nove biomarkere koji bi, nadaju se, otvorili put za nove prilagođene načine liječenja.

Klasificiranje pacijenata prema točnom karakteru njihovog tumora i traženje novih ciljeva za liječenje TNBC-a stupovi su još jednog projekta koji financira EU – P70-IMMUNEBREAST.

Nakon proučavanja 350 uzoraka kancerogenog tkiva, istraživači projekta osmislili su sustav klasifikacije koji se temelji na tome koliko je „kinaze”, enzima i još jednog biomarkera raka, izraženo u tumoru.

Ranija istraživanja pokazala su da se jedna posebna vrsta kinaze, P70S6K, u visokim razinama nalazi u TNBC tumorima.

„Ono što nas zanima je veza između ove kinaze i imunološkog odgovora tijela”, rekla je istraživačica dr. Rebeca Jimeno. „Tumori se razvijaju u našim tijelima i, kada je sve u redu, naš imunološki sustav ih prepoznaje i uništava.”

Veliko je pitanje zašto sustav ponekad zakaže.

Kut imuniteta

Dr. Jimeno, koja radi u Španjolskom nacionalnom centru za istraživanje raka, otkrila je da kada se eksprimiraju visoke razine P70S6K kinaze, u tumoru ima manje B stanica.

B stanice prepoznaju, infiltriraju se i konačno uništavaju stanice raka. Drugim riječima, P70S6K omogućuje raku da se sakrije od imunološkog sustava i neometano raste.

Tri hrabre Hrvatice: 'Same smo uspjele otkriti svoj rak dojke'
Tri hrabre Hrvatice: 'Same smo uspjele otkriti svoj rak dojke'

Jedan od sljedećih istraživačkih koraka je pronaći odgovarajući inhibitor za ovu kinazu.

„Lijekovi se testiraju, ali pretpostavljam da će proći nekoliko godina dok se ne pronađe onaj koji tijelo dobro podnosi”, rekla je dr. Jimeno.

Nada se da će se lijek u konačnici pronaći.

„Jako se trudimo pronaći rješenje za ovu nezadovoljenu potrebu i uvjerena sam da ćemo istraživanjem korak po korak uspjeti”, kaže dr. Jimeno.

Istraživanja u ovom članku financira program EU-a Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA). Ovaj je materijal izvorno objavljen u časopisu Horizon, časopisu za istraživanje i inovacije EU-a.    

Više informacija

Ako želite znati više, slijedite poveznice u nastavku:

Autorica  VITTORIA D’ALESSIO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno