Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

Recept za medenjake: Mekani i puni okusa - finije još niste jeli

Ovi medenjaci su savršeni, odmah su mekani i prhki, a cimet, muškatni oraščić i rum, daju im posebnu aromu koja u ustima ostaje još dugo nakon što ste pojeli jedan

Foto: TinaKos
8 komentara

Sastojci:

  • 150 g meda
  • 1 žličica soda bikarbone
  • 250 g maslaca
  • 2 jaja
  • 15 g šećera u prahu
  • 500 g oštrog brašna
  • 1 žličica cimeta
  • ribana korica jednog limuna
  • 1 žlica ruma
  • 3 prstohvata muškatnog oraščića
[video: 1193755 / ]

Postupak:

Izmiksate metlicama maslac (koji ranije ostavite da omekša na sobnoj temperaturi), jaja i rum. Posebno pomiješajte suhe sastojke - brašno, koricu limuna, cimet, muškatni oraščić i šećer.

Zagrijte lagano med pa kada je topao, u njega stavite soda bikarbonu i promiješajte - trebala bi nastati pjena. To ulijte u mješavinu ranije pripremljenog maslaca, jaja i ruma pa dobro promiješajte. Potom u to dodajte mješavinu suhih sastojaka pa dobro promiješajte da se poveže i stavite u hladnjak na sat vremena.

Foto: TinaKos

Nakon toga radite kuglice promjera oko tri centimetara pa ih slažite na protvan, na masni papir. Neka među kuglicama bude veći razmak (oko 8 do 10 cm) jer će se dosta raširiti.

Pecite ih na sredini pećnice, na 170 stupnjeva - 10 minuta.

Napomena:

Ovi medenjaci su odlični takvi kakvi jesu, ali možete ih i prekriti čokoladom - u tom slučaju neka čokolada bude crna, sa što većim udjelom kakaa. Otopite čokoladu na pari pa provlačite medenjake kroz nju. Stavite da se osuše na rešetku ili masni papir.

Foto: TinaKos

Želite li da vam se medenjaci (bez čokolade) sjaje, premažite ih glukoznim ili javorovim sirupom, ili sirup napravite od šećera i malo vode (da se šećer otopi).

OREHNJAČA, PITA, MEDENJACI... 5 recepata za kolače iz 1964. - da kuća zamiriše na djetinjstvo

Dodatni savjeti:

Brže će vam ići ako imate dva protvana, pa dok se jedna tura peče, drugu pripremate. Također, ako osjetite da je smjesa omekšala, vratite je nakratko u frižider, npr. u pauzama između pravljenja kuglica. Naime, kada je hladna, puno lakše je raditi kuglice jer se smjesa ne lijepi za ruke.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message