Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Recept za prave talijanske lazanje koje vas neće razočarati

Recept za prave talijanske lazanje koje vas neće razočarati

Klasična jela u hladnim zimskim danima donose utjehu i okrepu, a među njima su svakako lazanje. Tjesteninu možete kupiti ili izraditi sami, no tajna recepta su dva umaka

Umak na bazi rajčice sa mljevenim mesom daje svoj okus i aromu cijelom jelu, dok svilenkasti bešamel umak donosi posebnu kremastu teksturu zbog koje je svaki zalogaj pravo kulinarsko čudo.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako kupiti svježe meso

Pokretanje videa...

meso 00:51

Priprema nije zahtjevna, a u nastavku Food52 donosi recept za prave talijanske lazanje koje neće razočarati.

Sastojci:

Za pripremu umaka bolognese: 1/2 šalice i dodatno 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 4-5 listova svježeg bosiljka, 1 režanj zgnječenog češnjaka, 1 režanj sitno nasjeckanog češnjaka, 2 žličice mljevene crvene paprike, 8 šalica zgnječenih rajčica, 2 šalice vode, 2 žlice paste od rajčice, 1 žličica soli, 1 žličica svježe mljevenog crnog papra, 1 žlica nasjeckanog bosiljka, 1 manja glavica sitno nasjeckanog luka, komadić sitno nasjeckane pancete, 500 gr mljevene govedine, 1/2 šalice dobrog crnog vina, 1 list lovora, 1/2 šalice mascarpone sira

Za izradu lazanja:

4 šalice bolognese umaka, 1/4 šalice maslaca, 1/4 šalice brašna, 3 šalice zagrijanog mlijeka, 9 listova za lazanje (ili 1 paket svježih listova za lazanje), 2 šalice ribanog parmezana, narezana svježa mozzarella (po želji)

Priprema:

U malom loncu pomiješajte maslinovo ulje s bosiljkom i češnjakom, a za pikantniji umak dodajte zgnječenu crvenu papriku. Na vrlo laganoj vatri pustite da se bosiljak i češnjak krčkaju na maslinovom ulju 10 do 15 minuta. Pazite da češnjak poprimi smeđu boju, ali ne pocrni. Maknite s vatre i procijedite, a maslinovo ulje sačuvajte. Stavite na stranu.

Isprobajte drugačije recepte za lazanje i uživajte u okusima
Isprobajte drugačije recepte za lazanje i uživajte u okusima

U veliki lonac ulijte umak od rajčice i vodu. Dodajte pastu od rajčice, sol i papar. U umak ulijte ostavljeno maslinovo ulje i promiješajte da se sjedini. Zakuhajte i odmah zatim smanjite na laganoj vatri. Djelomično poklopite lonac i ostavite da se umak kuha najmanje 45 minuta ili do 2 sata. Što se duže kuha, to je ukusniji.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i zapecite pancetu u tavi dok ne postane hrskava. Zatim dodajte luk i češnjak. Držite na laganoj vatri luk i češnjak dok ne postanu prozirni, pazeći da ne porumene. Pojačajte vatru na srednje jaku i dodajte mljevenu govedinu, luk i češnjak. Pustite meso da se zapeče dok se gotovo ne skuha i sav višak tekućine ne ispari.

Pravi proljetni recept: Spremite lazanje sa šparogama i lososom
Pravi proljetni recept: Spremite lazanje sa šparogama i lososom

Tavu deglazirajte vinom i pustite da se kuha dok se vino se reducira na pola. Dodajte 4 šalice crvenog umaka i lovorov list u tavu. Smanjite vatru da lagano kuha i poklopite. Pustite kuhati sat i pol dok umak ne postane vrlo gust. Uklonite umak s vatre i dodajte mascarpone sir, miješajući ga da se otopi i nijansa smjese postane ružičasta.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i za to vrijeme pripremite bešamel. U velikom loncu otopite maslac. Dodajte brašno i miješajte dok se ne formira svjetlosmeđa smjesa. Polako dodajte zagrijano mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne napravi gust umak.

Lazanje u ljetnoj, finoj i zdravoj varijanti - bez tjestenine i mesa
Lazanje u ljetnoj, finoj i zdravoj varijanti - bez tjestenine i mesa

Dodajte šalicu svježe naribanog parmezana. Kad je smjesa gotova, dodajte bešamel u umak bolonjez i lagano promiješajte da se oba umaka sjedine.

Na dno vatrostalne posude stavite nekoliko žlica umaka te preko toga složite tri lista lazanja. Prekrijte slojeve s još mesnog umaka i nastavite s ovim postupkom dok ne iskoristite sve listove.

Gornji sloj bi trebao biti debeli sloj umaka, a zatim naribajte još parmezana na vrh. Prekrijte folijom i pecite 30 minuta. Nakon 30 minuta možete dodati svježu mozzarellu i ostaviti da se zapeče u pećnici još pet minuta ili posuti još parmezana po vrhu i poslužiti.

Nemate pećnicu? Pripremite lazanje u tavi, jednako je fino
Nemate pećnicu? Pripremite lazanje u tavi, jednako je fino
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
EKSKLUZIVAN INTERVJU ZA 24SATA

Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista

Poznati travel influencer prvi je Hrvat koji je proputovao svih 197. država svijeta. Šri Lanka mu je bila posljednja na listi, otkriva nam u koju se zemlju ne bi vraćao, koja mu je najdraža, ali i kako je sve krenulo