Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Recept za prave talijanske lazanje koje vas neće razočarati

Recept za prave talijanske lazanje koje vas neće razočarati

Klasična jela u hladnim zimskim danima donose utjehu i okrepu, a među njima su svakako lazanje. Tjesteninu možete kupiti ili izraditi sami, no tajna recepta su dva umaka

VIDEO

Umak na bazi rajčice sa mljevenim mesom daje svoj okus i aromu cijelom jelu, dok svilenkasti bešamel umak donosi posebnu kremastu teksturu zbog koje je svaki zalogaj pravo kulinarsko čudo.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako kupiti svježe meso

Pokretanje videa...

meso 00:51

Priprema nije zahtjevna, a u nastavku Food52 donosi recept za prave talijanske lazanje koje neće razočarati.

Sastojci:

Za pripremu umaka bolognese: 1/2 šalice i dodatno 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 4-5 listova svježeg bosiljka, 1 režanj zgnječenog češnjaka, 1 režanj sitno nasjeckanog češnjaka, 2 žličice mljevene crvene paprike, 8 šalica zgnječenih rajčica, 2 šalice vode, 2 žlice paste od rajčice, 1 žličica soli, 1 žličica svježe mljevenog crnog papra, 1 žlica nasjeckanog bosiljka, 1 manja glavica sitno nasjeckanog luka, komadić sitno nasjeckane pancete, 500 gr mljevene govedine, 1/2 šalice dobrog crnog vina, 1 list lovora, 1/2 šalice mascarpone sira

Za izradu lazanja:

4 šalice bolognese umaka, 1/4 šalice maslaca, 1/4 šalice brašna, 3 šalice zagrijanog mlijeka, 9 listova za lazanje (ili 1 paket svježih listova za lazanje), 2 šalice ribanog parmezana, narezana svježa mozzarella (po želji)

Priprema:

U malom loncu pomiješajte maslinovo ulje s bosiljkom i češnjakom, a za pikantniji umak dodajte zgnječenu crvenu papriku. Na vrlo laganoj vatri pustite da se bosiljak i češnjak krčkaju na maslinovom ulju 10 do 15 minuta. Pazite da češnjak poprimi smeđu boju, ali ne pocrni. Maknite s vatre i procijedite, a maslinovo ulje sačuvajte. Stavite na stranu.

Isprobajte drugačije recepte za lazanje i uživajte u okusima
Isprobajte drugačije recepte za lazanje i uživajte u okusima

U veliki lonac ulijte umak od rajčice i vodu. Dodajte pastu od rajčice, sol i papar. U umak ulijte ostavljeno maslinovo ulje i promiješajte da se sjedini. Zakuhajte i odmah zatim smanjite na laganoj vatri. Djelomično poklopite lonac i ostavite da se umak kuha najmanje 45 minuta ili do 2 sata. Što se duže kuha, to je ukusniji.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i zapecite pancetu u tavi dok ne postane hrskava. Zatim dodajte luk i češnjak. Držite na laganoj vatri luk i češnjak dok ne postanu prozirni, pazeći da ne porumene. Pojačajte vatru na srednje jaku i dodajte mljevenu govedinu, luk i češnjak. Pustite meso da se zapeče dok se gotovo ne skuha i sav višak tekućine ne ispari.

Pravi proljetni recept: Spremite lazanje sa šparogama i lososom
Pravi proljetni recept: Spremite lazanje sa šparogama i lososom

Tavu deglazirajte vinom i pustite da se kuha dok se vino se reducira na pola. Dodajte 4 šalice crvenog umaka i lovorov list u tavu. Smanjite vatru da lagano kuha i poklopite. Pustite kuhati sat i pol dok umak ne postane vrlo gust. Uklonite umak s vatre i dodajte mascarpone sir, miješajući ga da se otopi i nijansa smjese postane ružičasta.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i za to vrijeme pripremite bešamel. U velikom loncu otopite maslac. Dodajte brašno i miješajte dok se ne formira svjetlosmeđa smjesa. Polako dodajte zagrijano mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne napravi gust umak.

Lazanje u ljetnoj, finoj i zdravoj varijanti - bez tjestenine i mesa
Lazanje u ljetnoj, finoj i zdravoj varijanti - bez tjestenine i mesa

Dodajte šalicu svježe naribanog parmezana. Kad je smjesa gotova, dodajte bešamel u umak bolonjez i lagano promiješajte da se oba umaka sjedine.

Na dno vatrostalne posude stavite nekoliko žlica umaka te preko toga složite tri lista lazanja. Prekrijte slojeve s još mesnog umaka i nastavite s ovim postupkom dok ne iskoristite sve listove.

Gornji sloj bi trebao biti debeli sloj umaka, a zatim naribajte još parmezana na vrh. Prekrijte folijom i pecite 30 minuta. Nakon 30 minuta možete dodati svježu mozzarellu i ostaviti da se zapeče u pećnici još pet minuta ili posuti još parmezana po vrhu i poslužiti.

Nemate pećnicu? Pripremite lazanje u tavi, jednako je fino
Nemate pećnicu? Pripremite lazanje u tavi, jednako je fino
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje