Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Recepti naših baka: Lagana ljetna jela bez mesa - evo kako se to radilo prije 70 godina

Recepti naših baka: Lagana ljetna jela bez mesa - evo kako se to radilo prije 70 godina

Donosimo recepte za varivo od zelene salate, primorski špinat, popečke od kelja, cvjetaču s vrhnjem, salatu od poriluka, okruglice sa sirom, miješano varivo, juhu od mahuna, punjene rajčice i kelj s krumpirom

VIDEO

Donosimo vam deset recepata iz 'Knjige za svaku ženu' koja je izdana 1952. godine u Zagrebu. U ova jela ne ide meso, ali ako ste vegetarijanac, imajte na umu da se u to doba puno toga pripremalo na masti pa recept prilagodite sebi i svojim potrebama. Također, savjetujemo vam da budete oprezni s količinama soli navedenima u ovim receptima, pa radije jelo posolite po svojem ukusu.

POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj hrani:

Pokretanje videa...

Zdrava hrana 01:52

Recepte donosimo riječima kako su napisani u knjizi. Kada naiđete u sastojcima na detalj tipa - litra nasjeckanih mahuna - to znači da vam je za taj recept potrebna količina koja stane u posudu od jedne litre.

Osim toga, često se u starim receptima kuhalo za veće obitelji pa slobodno količinu potrebnih sastojaka proporcionalno smanjite u odnosu na ostale sastojke kako biste dobili onoliko jela koliko je potrebno vašoj obitelji.

1. Punjene rajčice 

Sastojci: 10 zrelih rajčica, 10 malih žlica mrvica, 1 velika žlica isjeckanog zelenog peršina, 2 režnjića češnjaka, 1 velika žlica soli, 1 i pol dl ulja.

Priprema: Operi rajčice, prereži ih na pola i izvadi iz njih sjemenje. Mrvice, istucani češnjak, isjeckani zeleni peršin i sol dobro promiješaj, napuni rajčice, postavi ih redom u tepsiju, dolij ulje i peci u pećnici dok ne budu mekane. 

Idealan ljetni desert: Napravite fine tortice s kremom od malina
Idealan ljetni desert: Napravite fine tortice s kremom od malina

2. Juha od mahuna

Sastojci: 1 litra tanko izrezanih mahuna, 3 litre hladne vode, 3 velike žlice soli, 5 velikih žlica masti, 5 velikih žlica brašna, 1 velika žlica sitno izrezanog crvenog luka, 3 režnja sitno zgnječenog češnjaka, 5 velikih žlica kiselog vrhnja, 2 velike žlice zelenog peršina, 1 mala žlica sitnog papra.

Priprema: Mahune pristavi u hladnu slanu vodu i kuhaj da budu mekane. Onda dodaj zapržak, dobro promiješaj i prokuhaj pa dolij vrhnje i neka još jednom provrije.

3. Kelj s krumpirom

Sastojci: 4 glavice kelja, 2 litre vode, 2 velike žlice soli, 2 litre kockasto izrezanih krumpira, 5 velikih žlica masti, 10 velikih žlica brašna, 1/2 glavice sitno izrezanog crvenog luka, 2 režnjića istučenog češnjaka, 1/2 male žlice sitnog papra ili mažurana, zaprška.

Priprema: Očišćeni i na oveće komade izrezani kelj skuhaj mekano, dodaj krumpir, skuhaj i njega. Zatim dodaj zapržak, dobro promiješaj i kuhaj polagano još pola sata.

Ovaj banana kruh je brzo gotov, a trebaju vam samo 4 sastojka
Ovaj banana kruh je brzo gotov, a trebaju vam samo 4 sastojka

4. Varivo od zelene salate 

Sastojci: 8 glavica zelene salate, 2 litre mlijeka, sirutke ili stepke, 2 velike žlice soli.

Za zapržak: 5 velikih žlica brašna, 4 velike žlice isjeckanog zelenog kopra.

Priprema: Salata se čisto opere i očisti te fino nasjecka. Načini svijetli zapržak, stavi kopar, nalij hladno mlijeko i dobro prokuhaj. Stavi isjeckanu salatu i sol, i kuhaj pet minuta. Zatim dodaj malu žlicu octa i vrhnja, i dobro prokuhaj.

5. Miješano varivo

Sastojci: 1 tanjur na rezance izrezanog lišća prokulice, korabice ili kelja, 1 litra vrele vode, 2 velike žlice soli, 6 velikih žlica masti, 1 glavica sitno izrezanog luka, 1 mala žlica sitnog papra, 1/2 litre graška u zrnu, 1/2 litre na kocke izrezane mrkve, 1/2 litre na kocke izrezane korabice, 1/2 litre na kockice izrezanog krumpira, 1 decilitar vrhnja.

Priprema: Mlado lišće od korabice, prokulice ili kelja kuha se u slanoj vodi. Na masti isprži 1 veliku žlicu šećera. Dok požuti stavi narezani luk, mrkvu, korabu i grašak. Kad se napola poprži, dodaj krumpir, poprži pa usipaj brašno i poprži. Dodaj papar i i zalij kuhanim lišćem. Na kraju dodaj vrhnje. Po ukusu može se dodati i velika žlica isjeckanog peršina.

Umjesto čipsa pojedite zdravi 'snack' - hrskavi čips od tikvica
Umjesto čipsa pojedite zdravi 'snack' - hrskavi čips od tikvica

6. Primorski špinat 

Sastojci: 3 litre špinata, 2 velike žlice soli, 1/4 litre kipuće vode, 1 dl ulja, 4 režnjića istučenog češnjaka, 2 velike žlice isjeckanog zelenog peršina, 1 mala žlica bibera, 8 pofurenih i oguljenih zrelih rajčica.

Postupak: Prebrani i oprani špinat kuhaj u slanoj vodi. Na ulju pirjaj češnjak i rajčice, dodaj kuhani ocijeđeni špinat, peršin i biber, zalij vodom od špinata i dobro prokuhaj.

7. Popečci od kelja

Sastojci: 1 glavica kelja mekano skuhana i isjeckana, 1/2 glavice sitno izrezanog crvenog luka, 2 velike žlice masti, 1 velika žlica isjeckanog zelenog peršina, 2 žemičke namočene i istiskane, 1 jaje, 1 mala žlica sitnog bibera, 1 velika žlica soli, 1 velika žlica brašna.

Postupak: Kelj promiješaj sa žuto isprženim crvenim lukom, peršinom, žemičkom, jajetom, pobiberi, posoli, dodaj brašno i miješaj dobro. Od ove smjese načini male okruglice, malo ih splosni rukama, povaljaj ih u brašnu, skrkljanom jajetu i mrvicama i pohaj u vrućoj masti da budu sa svih strana rumene. Posluži sa varivom ili salatom.

8. Cvjetača s vrhnjem

Sastojci: 2 cvjetače, 1 velika žlica soli, 1/2 litre vrhnja, 5 velikih žlica maslaca, 1 velika žlica mrvica.

Postupak: Cvjetača se očisti od svega zelenja i i pristavi u kipuću, slanu vodu. Kada bude mekano kuhana, ali ne tako da se raspada, ocijedi se voda, cvjetača oprezno izvadi i metne na maslacem namazani i mrvicama posipani protvan. Zatim se polije vrhnjem i posipa mrvicama, metne u pećnicu i peče 1/4 sata.

9. Salata od poriluka

Poriluk se očisti, odreže sve zeleno, razreže 3 puta po duljini, 2 puta po širini i pristavi u kipuću vodu. Kada bude mekan, tj. skuhan, voda se ocijedi, poriluk metne u zdjelu. Kada se ohladi, polije se uljem i octom, dobro promiješa i posipa sitnim paprom.

10. Okruglice sa sirom 

Sastojci: 1/2 litre sira, 4 jaja (istuci viljuškom), 1/4 litre krupice, 1/4 litre brašna, 2 velike žlice masti, 1 velika žlica soli, 1/4 litre mlijeka, 1 žemička nakvašena u mlijeku i iscijeđena.

Priprema: Sir sitno izmrvi, onda ga zajedno pomiješaj sa svim ostalim tvarima i pusti da stoji 1 sat. Zatim napravi mokrim rukama okruglice koje kuhaj u slanoj vodi 15 minuta. Onda dobro ocijedi, stavi na vruću zdjelu i prelij sa 2 do 3 velike žlice mrvica isprženih na masti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu
Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se