Obavijesti

Lifestyle

Komentari 58

Recepti: Top 10 napitaka koji tope salo - smršavjet ćete brzo

Recepti: Top 10 napitaka koji tope salo - smršavjet ćete brzo

Većinu sastojaka već imate u kuhinji - pomiješajte žlicu meda i octa s vodom ili dodajte limunov sok - i topljenje masnoća može započeti! A neke stvari treba i izbjegavat...

VIDEO

Želite li skinuti višak kilograma svakako morate pripaziti što jedete, smanjiti veličinu obroka i ubaciti više kretanja u svakodnevni raspored, no možete si pomoći i tako da svako jutro na tašte popijete čašu hladne vode u kojoj ste otopili žličicu meda s dvije žlice svježe iscijeđenog soka od limuna. 

To je jedan od recepata koji su za kontrolu apetita koristile naše bake, s tim da čašu tog napitka možete popiti i tijekom dana, nakon obilnijeg ručka ili večere. Vrijedi pokušati i s jabučnim octom.

Primjerice, svako jutro u čaši vode razmutite 2-3 žličice octa i popijte na prazan želudac, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. Napitak možete zasladiti sa žličicom meda, no oni koji imaju problema s gastritisom, odnosno pojačanim lučenjem kiseline, trebaju biti oprezni, upozorava 
naša sugovornica.

- Napitak od meda i limuna, ili od jabučnog octa s dodatkom meda može se piti dulje vrijeme, bez ograničenja. Djelovat će detoksicirajuće, što je prvi korak da bismo započeli mršavjeti, te potaknuti sagorijevanje masnoća. Ipak, oni koji imaju problema s kiselinom u želucu, ili gastritisom trebaju biti oprezni.

Čak ne toliko zbog octa, koliko zbog meda, ističe sugovornica. Ukratko, ako se jave problemi, iz kombinacije možete izostaviti med, ili smanjiti količinu meda koji stavljate u napitak. Kako biste detoksificirali organizam može pomoći i crna limunada, odnosno klasična limunada kojoj ste dodali aktivni ugljen. 

VIDI OVO:  5 savjeta za savršen ulet.

Ovo je novo lice limunade

Jednostavno ju je pripremiti. U 4 šalice filtrirane vode dodajte pola  šalice svježe iscijeđenog soka od limuna i pola čajne žličice (ili jednu kapsulu) aktivnog ugljena i zasladite po želji sa stevijom.

Možete dodati i više limuna ili vode, odnosno prilagoditi recept do okusa koji vam odgovara. Aktivni ugljen inače  koristimo protiv mučnine ili proljeva, jer čisti organizam od toksina, no može biti koristan i u mršavljenju, jer potiče sagorijevanje masnoća, posebno onih koje se nakupljaju oko trbuha.

Ipak, treba imati na umu da se ugljen zadržava na stijenkama želuca i veže vodu, pa ga nije dobro piti dulje vrijeme, već kao povremeni detoks, najdulje tijekom tjedan dana, ili dva puta tjedno kroz dva do tri tjedna.  

S druge strane, Sassy vodu možete piti doslovno svakodnevno, bez bojazni da će imati negativan učinak. Riječ je o običnoj vodi (ako imate priliku, koristite filtriranu), kojoj možete dodati nekoliko namirnica koje potiču sagorijevanje masnoća i djeluju detoksificirajuće - uz sok od limuna ili nekoliko kriški limuna, u bokal vode dodajte malo naribanog đumbira, nekoliko listića mente i nekoliko kriški svježeg krastavca.

Ova je voda posebno korisna tijekom toplih dana, jer djeluje osvježavajuće, a postoje istraživanja koja ukazuju i na to da doprinosi jačanju kardiovaskularnog sustava i ubrzavanju razgradnje masnoća te izbacivanju toksina iz organizma.

Vidi ovo: Evo kako prekinuti vezu i ne ispasti kreten

Smoothijem do ravnog trbuha i izraženog struka

Za ravan trbuh: Pomiješajte 1 dl nemasnog grčkog jogurta, žlicu mljevenih badema, 1/2 šalice zamrznutih borovnica, 1/2 šalice kockica svježeg ananasa, šalicu očišćenih listova kelja i 3/4 šalice vode. Pomiješajte sastojke u blenderu dok ne dobijete gustu smjesu. 

Za razgradnju masti: Pomiješajte 2 šalice listova špinata, oguljenu i narezanu krušku, 15 bobica grožđa, 2 žlice zdrobljenog mesa avokada, sok od pola limete. Sve sastojke izmiksajte u blenderu, pa po potrebi dodajte još malo soka od limete.  

Za lagani ručak: Pripremite oguljenu i očišćenu nektarinu, očišćenu i oguljenu breskvu, 1/2 šalice ohlađenog bijelog čaja, 1/2 šalice kockica leda, 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limete, 1 do 2 žlice meda, po želji. Pomiješajte sastojke u blenderu dok ne dobijete pjenasti napitak.

Mršavite uz igru: Hula hoop u 30 minuta troši 500 kalorija
Mršavite uz igru: Hula hoop u 30 minuta troši 500 kalorija

Do linije uz ‘zlatno mlijeko’

Sastojci

  • 1/4 šalice kurkume u prahu
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra
  • šalica vode
  • 1/2 žličice meda, ili više po želji
  • žličica kokosova ulja (ili maslinovog, odnosno ghee maslaca)
  • šalica kravljeg, bademovog, zobenog ili sojinog mlijeka
  • po želji: žličica đumbira, 1/2 žličice cimeta 

Priprema: Prvo napravite pastu od kurkume: pomiješajte kurkumu s paprom i vodom, pa pristavite na laganu vatru i zagrijavajte uz miješanje dok smjesa ne postane gusta. Pohranite ju u staklenki u hladnjaku, može stajati do tri tjedna. Da biste dobili ‘zlatno mlijeko’ pola žličice te paste umiješajte u šalicu mlijeka, dodajte cimeta i(li) đumbira po želji i masnoću, pa zagrijte miješajući. Dodajte meda po želji i pijte, najbolje po jednu šalicu na večer.

Zdravi obiteljski meni: Tjedni jelovnik za prevenciju pretilosti
Zdravi obiteljski meni: Tjedni jelovnik za prevenciju pretilosti

Sassy voda pije se cijeli dan

Količinu namirnica koje dodajte u vodu također možete prilagođavati ukusu, a dobro je odmah ujutro pripremiti bokal od dvije litre takve vode.

Pijte ju ujutro na tašte, obavezno prije svakog obroka te tijekom dana. Već za 4 do 5 dana trebali biste se riješiti nadutosti, a izdržite li mjesec dana uz prilagođenu prehranu, izgubiti i više od pet centimetara u struku.   

Sličnih, jednostavnih i jeftinih napitaka ima mnogo, pa svatko može izabrati onaj koji mu odgovara, no vodite računa o tome da niti jedan od njih neće skinuti kilograme ako se i sami oko toga ne potrudite, prilagodbom prehrane i pridržavanjem plana vježbanja.

Smoothie: Vitaminska bomba koja vam pomaže u gubitku kilograma

Sa smoothijem možete započeti dan ili ga uvesti kao međuobrok koji će vam pomoći da izgurate do glavnog obroka. Osnova može biti voda, čaj ili svježe iscijeđeni sok od naranče dok za kremaste smoothije možete izabrati bademovo mlijeko. Sastojke možete pripremiti i unaprijed te ih zamrznuti, što je korisno da biste se lakše mogli držati dijetnog plana. 

Zeleni čaj će ukloniti višak masti na trbuhu

Sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji potiču gubitak tjelesne mase, pogotovo masti oko trbuha. Mogu zaustaviti i nakupljanje novih masnoća. Pijte ga 2 do 3 puta na dan, najbolje nezaslađenog ili uz steviju. Na liniju pozitivno djeluju i čaj od koprive te hibiskusa.

Žuti i narančasti začini sagorjet će kalorije brže

Nekoliko studija pokazalo je da dodavanjem žutih i narančastih začina u prehranu, kao što su cimet, kurkuma, ili kajenska papričica, primjerice, možemo ubrzati sagorijevanje masnoća, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Istraživanja su pokazala da kurkumin stanice masnoće koje bi organizam inače pohranio kao tzv. bijelu masnoću, odnosno salo, pretvara u smeđe adipozno tkivo, ili masnoću koja izgara kalorije. Osim što ga možete dodati kod kuhanja hrane, prije spavanja popijte čašu ‘zlatnog mlijeka’ koje sagorijeva masnoće. 

Alkohol, ledeni čaj, sok i gazirana pića su zabranjeni

 Ako radite na tome da se riješite suvišnih kilograma, izbjegavajte sve napitke koji sadrže skrivene kalorije, kojih najčešće i nismo svjesni, upozorava nutricionistica Sandra Marić Bulat. Evo nekoliko napitaka koje odlučno trebate izbaciti iz prehrane.

1. Gazirane zaslađene napitke

Fotolia

U jednoj čaši takvog napitka ima oko 27 grama šećera, pijete li svaki dan po čašu, u mjesec dana unijet ćete u organizam 3200 suvišnih kalorija, odnosno 38.000 kalorija na godinu. Preračunato, mogli biste imati oko pet kilograma više. 

2. Ledeni čajevi 

Nerijetko sadrže jednaku količinu šećera kao i gazirani sokovi, a visoki udio šećera može se naći čak i u nekim vodama s okusom. No, čak i ako sadrže umjetno sladilo, neka od njih, kao što je acesulfam K, potiču želju za slatkom hranom, dok aspartam u većim količinama može izazvati glavobolje.

Budite oprezni čak i ako sadrže fruktozu, odnosno voćni šećer, koji jest jedan od zdravijih šećera, no može imati veze s masnom jetrom, kolesterolom i gihtom. 

3. Sokove

Thinkstock

Pogotovo one na kojima piše da sadrže visoki udio voća i da su “prirodni”. Često sadrže vrlo mali udio voća, dok ostatak čini voda kojoj su dodani boja i šećer. Ako kupujete sok, birajte onaj sa stopostotnim udjelom voća.

Domaći, svježe iscijeđeni sok uvijek je bolja alternativa, iako biste i s njim trebali biti umjereni, jer s puno soka opet možete unijeti previše fruktoze. Voće biste trebali jesti cijelo. Na taj način osigurat ćete unos dovoljno vlakana, koja potiču probavu i tako mogu biti korisna kod mršavljenja. 

4. Alkohol

Oko pola litre piva sadrži 250 kcal što je kao da ste pojeli 3 čokoladna keksa i treba vam gotovo sat vremena brzog hoda da to potrošite. Čaša vina sadrži 178 kalorija, a juice-votka oko 109, ili – 20 minuta žustrog hoda.

Naravno, u redu je povremeno popiti čašu, dvije pića ako ste u društvu, no izbjegavajte ga inače, kako biste lakše održavali željenu težinu. 

5. Voćni frape

Freshly blended fruit smoothies of various colors and tastes

Imajte na umu da to nije napitak koji se pije za žeđ ili za osvježenje. Ako ga spremate s kravljim mlijekom, može zamijeniti obrok, primjerice večeru, jer će dulje dati osjećaj sitosti. Ako frape planirate piti kao međuobrok, koristite mlijeko s manjim udjelom masnoće. Uvijek je bolji domaći jer ne sadrži toliko šećera. 

6. Kupovne voćne jogurte

Većina ih sadrži jako visoke količine šećera, uz malu količinu voća i veliki udio aroma. Takvi jogurti mogu biti bogati škrobom i mastima, pa nisu dobar saveznik u mršavljenju, upozorava sugovornica. Ako se baš želite zasladiti voćnim jogurtom, spravite ga od nemasnog jogurta i svježeg voća kod kuće. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu