Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Rejkjavik 'naj-grad' za vlasnike električnih vozila, u Hrvatskoj smo u skladu s potrebama

Rejkjavik 'naj-grad' za vlasnike električnih vozila, u Hrvatskoj smo  u skladu s potrebama

Portal Uswitch.com izradio je listu gradova koji se dobro pripremaju za vrijeme kad bi električni automobili trebali prevladati na cestama. Zagreba i Hrvatske nema u tim procjenama

VIDEO

Električni automobili od 2035. godine trebali bi biti u većini na europskim cestama, pa je zanimljivo vidjeti kako neki europski gradovi stoje s pripremama za to. Portal Uswitch.com, koji se bavi savjetovanjem na području ušteda, proveo je analizu 33 europska grada na temelju indeksa za evaluaciju koji uključuje broj dostupnih stanica za punjenje električnih automobila i udaljenost među njima, prosječnu cijenu punjenja, te prosječnu snagu punjača u odnosu na postojeće točke za električno punjenje.

POGLEDAJTE VIDEO: Postoji i jeftinija električna alternativa 

Pokretanje videa...

01:02

Uspoređujući i kombinirajući te parametre, na portalu su svakom gradu na kraju dodijelili ocjenu od 1 do 10, poredavši tako 10 gradova koji se najbolje pripremaju za eru električnih automobila i 10 gradova koji u tome baš i nisu odmakli. 

Evo koji su gradovi najbolji prema tom indeksu: 

1. Reykjavik

S ukupnom ocjenom 7,94, islandski glavni grad Reykjavik proglašen je najboljim europskim gradom u kojem se može posjedovati električno vozilo. Reykjavik je dobro prošao u svim kategorijama, s prosjekom od samo 0,55 km udaljenosti između stanica za punjenje električnih vozila, što je zajednički drugi najbolji rezultat na Uswitch.com listi.

2. Glasgow

Glasgow je bio drugi u istraživanju s konačnom ocjenom 7,54. Unatoč visokim ocjenama u većini kategorija, među kojima se ističe činjenica da je čak 95 posto stanica na kojima se automobili mogu besplatno puniti, najnaseljeniji grad u Škotskoj imao je ocjenu niže zbog loše prosječne snage punjenja električnih vozila od 17 kWh.

Da li su električni automobili naša budućnost? Teslini rezultati kažu DA!
Da li su električni automobili naša budućnost? Teslini rezultati kažu DA!

3. Lisabon

S izvrsnim ocjenama zbog 0,17 eura za prosječnu cijenu po kWh i 0,76 km za prosječnu udaljenost između stanica za punjenje, portugalska prijestolnica dobila je impresivnu ukupnu ocjenu od 7,31. Taj je rezultat Lisabon postigao iako ima tek 1 posto stanica za besplatno punjenje. 

4. Budimpešta

S konačnom ocjenom 7,14, mađarski glavni grad Budimpešta bio je najviše rangirani srednjoeuropski grad. S više od polovice svojih stanica za punjenje električnih vozila na kojima se ona pune besplatno, i prosječnom snagom punjenja od 25 kWh, Budimpešta je postigla solidne rezultate u sve četiri naše kategorije.

5. Oslo

Unatoč slabom postotku besplatnih stanica (8 posto), norveška prijestolnica je dobila konačnu ocjenu od 7,04 uglavnom zahvaljujući izvrsnoj prosječnoj udaljenosti između punjača od 0,61 km.

Ostatak u top 10 čine Barcelona, Haag, Prag, Antwerpen, Helsinki i Amsterdam, a potonja dva dijele 10. mjesto. 

Najgori gradovi za vlasnike električnih automobila: 

1. Liverpool

S ukupnom ocjenom od samo 4,89, Liverpool se nije iskazao kao 'prijatelj električnih vozila' u ovom istraživanju. Prosječna udaljenost od 2,38 km između punjača u gradu bila je najveća u odnosu na sva 33 mjesta na popisu.

Zbog njihovog izuma električni automobili bit će puno jeftiniji
Zbog njihovog izuma električni automobili bit će puno jeftiniji

2. Pariz

Sa samo 14  posto stanica za besplatno punjenje, grad ljubavi bi sigurno mogao učiniti više za vozače koji žele prijeći na električna vozila. Unatoč iznimnom prosjeku snage punjača od 54 kWh, ukupna ocjena glavnog grada Francuske od 5,68 bila je druga najniža.

3. Beč

Uz razočaravajuće rezultate oko besplatnih mjesta za punjenje i prosječnu snagu punjača, Beč je treći najgori grad za vlasnike električnih vozila. Iako je Beč postigao impresivan prosjek cijene od 0,28 eura po kWh, slabi rezultati glavnog grada Austrije u drugim kategorijama pridonijeli su konačnom ukupnom iznosu od 5,80.

4. Frankfurt

Frankfurt je dobio ocjenu 5,81. Utvrđeno je da grad koji je dom Europske središnje banke oporezuje svoje vozače električnih vozila, s prosječnom cijenom punjača od 0,45 eura po kWh među najvišima na našem popisu.

5. Köln i Rotterdam

Sa samo 7 posto besplatnih stanica za punjenje, Köln je drugi njemački grad koji je završio među pet najgorih. Uz prosječnu cijenu punjenja od 0,39 eura po kWh i prosječnu udaljenost od 1,22 km po punjaču, zapadnonjemački grad dobio je ukupnu ocjenu 5,89.

Rotterdam je podijelio peto mjesto s Kölnom zahvaljujući razočaravajućim ocjenama nizozemskog grada za besplatne punjače i prosječnu snagu punjača.

Posljednja četiri mjesta u zadnjih 10 su Torino, Rim, Berlin i Kopenhagen. 

Gdje su Zagreb i Hrvatska u toj priči? 

Pogled na grad Zagreb s hotela Westin

Iako nije riječ o do kraja usporedivim podacima, na stranicama Oryx Asistencija Hrvatska pronašli smo zanimljivu analizu promjena na tom području od kraja 2019. do kraja 2021. godine. Krajem 2019. u Hrvatskoj je bilo registrirano manje od 500 potpuno električnih automobila, da bi se u 2020. godini taj broj popeo na više od 1000 automobila, dok su samo prošle godine kupljeno još 1373 nova električna automobila. Procjena je da ih je trenutno oko 3060 na hrvatskim cestama. 

Branko Kondić: Tržištem će zavladati električni automobili
Branko Kondić: Tržištem će zavladati električni automobili

Točnije, broj električnih automobila koje vlasnici moraju priključiti na punjač u Hrvatskoj je u samo dvije godine narastao pet puta. Istodobno,  broj punionica za električna vozila otprilike se udvostručio; Procjene ukazuju na to da imamo više od 400 javnih stanica za punjenje, s oko tisuću priključaka, odnosno da danas vlasnici električnih automobila u Hrvatskoj na raspolaganju imaju 1233 raznih priključaka za punjenje električnih vozila na 556 lokacija. Procjenjuje se da je riječ o dovoljnom broju punionica s obzirom na trenutni broj automobila na električni pogon u Hrvatskoj, pa čak i u vrijeme turističke sezone.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa