Lifestyle

Komentari 0

Roditelji, oprez! Previše je bora i kroma u sluzavim igračkama

Roditelji, oprez! Previše je bora i kroma u sluzavim igračkama

Kod nas su se mogle kupiti preko Amazona, a Ministarstvo savjetuje da se odmah prestanu koristiti jer kontakt s prekomjernom količinom bora može oštetiti reproduktivni sustav

Kontakt s prekomjernom količinom bora može oštetiti reproduktivni sustav, a previše bora, ali i kroma, u sluzavim je svjetlucavim igračkama, objavilo je Ministarstvo gospodarstva. 

Male su i sliče jajima te ih djeca mogu progutati, a ne odgovaraju Direktivi 2009/48/EZ o sigurnosti igračaka. 

Kod nas su se mogle kupiti preko Amazona, a Ministarstvo savjetuje da se odmah prestanu koristiti. 

Opasne su i štetne za djecu

Zbog presitnih dijelova koji lagano mogu otpasti pa predstavljaju opasnost za djecu prije dvije godine povukli su iz prodaje dva kamiončića za djecu. Treću igračku, uže za preskakanje, povukli su zbog prisutnosti ftalata, koji je štetan za ljude i okoliš.

Kod nas su prije dvije godine, osim tih igračaka, iz prodaje povukli i punjač, led svjetiljku, slavinu, svjetiljku za komarce te “peglu” za kosu.

Podaci o proizvodima koje kod nas povlače iz prodaje mogu se pronaći na stranicama Ministarstva gospodarstva potrosac.mingo. Zemlje članice Europske unije, utvrde li nedostatak nekog proizvoda, to moraju javiti i svakog se tjedna podaci objavljuju na Rapid alert system (RAPEX).

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci