Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
13 komentara

Rusi više ne piju k'o 'smukovi': Piju manje votke i žive dulje

Povećanje trošarina na alkohol i povećanje minimalne cijene votke i ostalih alkoholnih pića rezultiralo je time da posljednjih 25 godina Rusi piju manje i žive dulje - muškarci 68, a žene 78 godina

8172565
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
13 komentara

U Rusiji se i dalje piju omiljena žestoka pića, no usprkos tome, konzumacija alkohola pala je za 43 posto od 2003. do 2016., što je ključni faktor za porast životnog vijeka u zemlji.

Prema podacima koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), kada bi se alkohol pretvorio u čisti etanol kod Rusa bi to iznosilo 11,1 litra po glavi godišnje, što spada među najvišu razinu potrošnje u svijetu, međutim spomenuto smanjenje ipak je znatno smanjilo smrtnost. Očekivani životni vijek muškaraca smanjio se na 57 godina u 90-ima, a podaci govore da je uživanje u alkoholu tada doseglo vrhunac.

Sada je životni vijek gotovo 68 godina za muškarce i 78 godina za žene. 

Smrtnost, kao posljedica svih uzroka smanjila se za 39 posto kod muškaraca od u razdoblju 2003. do 2018. i za 36 posto kod žena, pokazalo je istraživanje koje je proučavalo trendove tijekom gotovo 30 godina.

Povećali su minimalne cijene votke

Postoji jasna povezanost između nacionalne potrošnje alkohola i stope smrtnosti i očekivanog trajanja života, te da je smanjenje pijenja rezultat vladinih politika usvojenih 2000. godine, stoji u zaključku studije. 

8172565 | Autor: Zarko Basic/PIXSELL Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Reforme "alkoholne politike" usmjerene su prvenstveno na smanjenje postotka krijumčarenog ili domaćeg alkohola na tržištu, povećanje trošarina na alkohol i povećanje minimalne cijene votke i ostalih alkoholnih pića.

Osim toga, i ruski predsjednik Vladimir Putin njeguje sliku trezvenosti za razliku od svog prethodnika Borisa Jeljcina, kojeg mnogi Rusi povezuju s pijanim i sramotnim gafovima. 

PROVJERITE Imate li problem s alkoholom? Riješite test i saznajte odmah

Manje Rusa

Putin, koji je na vlasti još od svibnja 2000. godine, osim protiv alhohola, bori se i protiv demografskog pada. Prošle godine broj stanovnika smanjio se za 86.000 ljudi, što je prvi pad u ovom desetljeću, priopćila je ruska državna služba za statistiku.

 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message