Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Sačuvajte voće u šećernom sirupu: Fini arancini i đumbir

Sačuvajte voće u šećernom sirupu: Fini arancini i đumbir
3

Kandirano voće, ušećereni đumbir ili latice cvijeća služe kao zdrava grickalica ili dražesna dekoracija za omiljene slastice. Pripremite kandirani đumbir ili naranče

VIDEO

Nakon što su Rimljani i Egipćani otkrili da mogu sačuvati okus i miris voća u šećernom sirupu te uživati u njemu tijekom zime, kandirano voće postalo je obvezna namirnica svakog domaćinstva. 

No tek su ga Arapi počeli jesti kao slatkiše. Kako se jednostavno pravi, danas je priprema kandiranog voća postala tradicija omiljena diljem svijeta. Kandiraju se korice citrusa, povrće poput bundeve ili mrkve, đumbir, ali i cvijeće poput ruža i ljubičica koje služi za ukrašavanje slastica. Kandirate li korice limuna, limete, naranči ili mandarina, poželjno je da voće ne bude prskano. Izrežite ih na trake i nakon kandiranja prema želji prelijte čokoladnom glazurom. Talijanski cannoli, odnosno “male tube”, punjeni kremom od slatkog sira nezamislive su bez kandiranog voća, koje se dodaje i u slatki kruh te tijesto za kuglof. 

Ne volite li komadiće voća, možete ih i samljeti te posuti po sladoledu, palačinkama ili čokoladnoj glazuri. Zdravija alternativa kremastim kolačima i tortama je ušećereni đumbir. Birajte korijenje s tankom koricom, a sirup od kuhanja sačuvajte i rabite kao sirup za jačanje imuniteta ili bezalkoholne koktele.

Arancini - kandirana narančina korica

Sastojci: 2 naranče, 1,5 šalica vode, 2,5 šalice šećera

Priprema: Narežite naranče na četvrtine. Odvojite meso od korica. Svaki komad korice narežite na pet-šest traka. Maknite što više bijelog od korice. Pomiješajte u posudi dvije šalice šećera s vodom, neka zakuha pa miješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte korice, smanjite vatru i kuhajte 30-45 min dok korice ne omekšaju. Izvadite ih na rešetku koju ste stavili na lim za pečenje. Sušite ih sat, dva. Uvaljajte korice u pola šalice šećera. Možete ih jesti odmah, no radije ih ostavite da se osuše tijekom noći.

Kandirani đumbir

Sastojci: 500 g oguljenog đumbira, 800 g šećera + još za posipanje, litra vode, malo soli

Priprema: Narežite đumbir što tanje. Stavite ga u posudu, ulijte vode toliko da ga prekrije i zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte deset minuta. Ocijedite i ponovite postupak još jedanput. Izmiješajte šećer i litru vode pa dodajte sol i đumbir te kuhajte dok temperatura ne dosegne 106°C. Maknite s vatre, dobro ocijedite đumbir dok je vruć pa ga uvaljajte u šećer i ostavite da se osuši.

Klementine u čokoladi

Sastojci: 15 klementina ili mandarina, po 2 šalice šećera i vode, mliječna čokolada

Priprema: Operite i ogulite klementine. Narežite na što duže trake. Stavite ih u posudu s hladnom vodom, zakuhajte, bacite vodu i ponovite postupak još tri puta. Stavite korice, šećer i vodu u posudu pa kuhajte 30-40 min. Maknite posudu s vatre i ostavite da se ohladi. Izvadite korice iz sirupa, ostavite ih da se prosuše pa ih umačite jednu po jednu u čokoladu koju ste otopili na pari. Ostavite ih da se suše da se čokolada stvrdne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju