Lifestyle

Komentari 5
NEKA RADI ZA VAS

Sam u kući 2020.: Ovo je naš film, iskoristite ga do krajnosti

Samoća je ove godine bila duga, mučna i vjerojatno nezaboravna, ali ne u dobrom smislu. No nama je da preokrenemo stvari. Othrvajte se žaljenju i usamljenosti, iskoristite je za sebe!

Ova godina teška je za sve. Pogotovo zato jer se moramo socijalno distancirati od naših voljenih, ako ih želimo zaštititi. Neki su se u ovoj pandemiji suočili s osjećajem usamljenosti, dok su je neki iskoristili kako bi kroz vrijeme koje provode sami sa sobom poboljšali rad na sebi.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Sada volim raditi stvari samostalno. Naučio sam se okupirati i ne bojati se svega, premda sam se prije samo bojao da ne budem u blizini ljudi i da nisam u blizini prijatelja Dakle, iako sam ove godine doživio popriličan udio katastrofa, zapravo sam prilično zahvalan za ono što me ovo naučilo - kaže jedan 28-godišnjak iz Londona za HuffPost. 

Pa, kako možete prihvatiti provođenje vremena sami? I može li to ublažiti osjećaj usamljenosti? 

- Razmislite o stvarima koje ste oduvijek htjeli raditi za Božić, ali niste imali priliku. Možda jednom ne želite jesti puricu, a možda ste sanjali da Božić provedete bez uobičajene strke i gužve. Ako ste sami, Božić postaje samo vaš dan i možete raditi što god poželite - rekla je životna trenerica Tessa Armstrong.

Predložila je i da se počastite s nečim što će vas okupirati, ali ne previše.

- Možete si kupiti božićni poklon koji će vas zabaviti poput neke slagalice ili projekta koji možete izraditi kod kuće. Možda želite započeti s novim hobijem ili naučiti nešto novo. No također, nemojte si raditi pritisak da morate biti prezaposleni. Možda je ovo baš vrijeme kada ćete se malo isključiti od cijelog svijeta i uživati u vremenu koje je samo vaše. Razmislite o stvarima koje biste htjeli ostvariti u 2021. i nemojte se dopustiti da se previše fokusirate na Božić - dodaje Armstrong. 

1. Budite proaktivni u vezi s tim

Ne možete očekivati ​​da ćete odjednom uživati ​​u samostalnom vremenu, morate biti proaktivni u tome. Ključni dio ovoga je zakazivanje samostalnih aktivnosti. Izdvojite vrijeme za gledanje omiljene emisije, isprobajte novi hobi ili prošetajte sami. 

Planiranje unaprijed može biti posebno korisno ako planirate provesti Božić sami ili samo s partnerom ili jednim prijateljem. To može značiti planiranje vašeg jelovnika ili zakazivanje pjenušave kupke kako biste dan započeli drugačije ove godine.

Taj je osjećaj iščekivanja važan. Bit ćete uzbuđeni.

2. Ne oslanjajte se na svoj telefon

Pronađite druge načine da se zabavite, nemojte po cijele dane visiti na mobitelu. Budite kreativni, izrađujte stvari, isplanirajte poklone za Božić ili još bolje napravite ih sami.

Sjajno je znati stvari u kojima uživate, ali budite i otvorenog uma i okušajte se u različitim stvarima. Bilo da to znači cjelodnevno izrađivanje nečeg novog, čitanje, preuređenje... Toliko je toga moguće i dostupno, a mobitel vas može samo još više izolirati, iako se ne čini tako.

3. Iskoristite priliku za večeru sa samim sobom

S obzirom da su restorani i kafići zatvoreni, to bi mogla biti savršena prilika da isprobate sami neki recept i probate si ga napraviti i u miru sami sa sobom pojesti.  

Uz to, kako bi se više opustili, možete uzeti novine ili knjigu dok jedete. Možda će vas to dodatno opustiti. 

4. Zapitajte se zašto se možda mučite

Iako mnogi ponekad vole biti sami, još uvijek ima dana u kojima mnogi nisu sretni kada su sami.

Onda dolazi do pitanja: 'Zašto se danas mučim provesti vrijeme sam? Je li to zato što imam određene osjećaje koje pokušavam izbjeći tako da sam cijelu večer na mobitelu?' i slično.

Poradite na takvim osjećajima i ne dopustite da se zamarate s takvim stvarima.

5. Razmislite koliko se to isplati

Morate naučiti biti sami sa sobom i uživati u vlastitom društvu. Koliko god je nekom to teško, u životu trebate naučiti biti sami i raditi za sebe. Tako ćete biti puno smireniji i podignut će vam se samopouzdanje.

Također, otkriti ćete da možete više pomoći drugim ljudima, jer ste ispunili svoje potrebe.

6. Prepoznajte samoću

Samoća nije isto što i biti sam, a samo zato što ste počeli prihvaćati vrijeme sami, ne znači da više nikada nećete biti usamljeni.

Radi se o tome da pazite na to, pazite na znakove i poduzimate mjere kako se ne biste osjećali tako, koliko god možete.

Poduzimanje mjera za rješavanje vaše samoće moglo bi značiti da voljenoj osobi od povjerenja kažete kako se osjećate, povežete se s drugima ili se obratite dobrotvornoj organizaciji za pomoć.

7. Istražite novu glazbu

Sada je savršeno vrijeme da naučite nešto novo. Upalite si na YouTubeu glazbu koju nikada niste slušali ili onu koju ste željeli, a niste do sada našli vremena za nju. Npr. klasičnu glazbu. Možete si upaliti balet Orašara, Labuđeg jezera ili jednostavno samo slušati glazbu bez gledanja. Klasična glazba umiruje, opušta i razvija moždane vijuge, brojna istraživanja su to dokazala. 

Ako ste oduvijek bili roker, dajte priliku elektronskoj glazbi. Mogla bi vam podići raspoloženje i biti odlična pozadina za kuhanje ili čišćenje. Zaplešite! 

8. Otkrijte online svijet predstava i muzeja

Više nego ikada dostupno nam je sve što cijeli svijet nudi. Guggenheimov muzej, MET, Louvre... cijela je paleta online šetnji uz koje ćete otputovati na mjesta na kojima nikada niste bili. Možda i nećete uspjeti, ali vidjet ćete nešto novo i nadahnuti se. 

Ne propustite ni predstave, balete, pa čak i dječje predstave. Svaka kulturna aktivnost nas razvija, pobuđuje znatiželju, golica intelekt. Zakažite si večer baleta, opere, predstave i začas će vam tjedan biti ispunjen. Gledajte novogodišnje koncerte iz Beča, s razlogom su rezervirani godinama unaprijed i basnoslovno skupi. 

9. Odvažite se na novi hobi

Pletenje, pisanje, izrađivanje maketa, brodova, ukrasa, slaganje puzzli - sve vam je dostupno. Naručite ih online i uživajte u sigurnosti svog doma. Plešite! YouTube nudi gomilu plesnih instrukcija za sve, uživajte u onome što vas veseli. Internet je tu za vas, iskoristite ga. 

10. Samoća je teška

Tko ju je iskusio, zna da sa sobom nosi vrtuljak emocija. U jednom trenutku uživate, u drugom žalite. Prihvatite da je to normalno. Nikome izolacija ne pada lako. Niste sami. Nazovite stare prijatelje. Zovite češće svoju obitelj. Ne brinite se dosađujete li drugima. Trenutno su svi u svijetu željni druženja. 

POGLEDAJTE FINALE PRVOG HRVATSKOG DIY SHOWA ‘PILAJ PO SVOM’: 

Najčitaniji članci