Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Samouka slastičarka Lorena Mihelčić: Dijabetes me nikad nije sputavao da radim kolače

Samouka slastičarka Lorena Mihelčić: Dijabetes me nikad nije sputavao da radim kolače
1

Blogerica Lorena Mihelčić preko interneta i knjiga naučila je raditi slastice koje dijeli sa svojim pratiteljima na Instagramu. Iako je dijabetičarka, uživa u tome

VIDEO

Kada je u svibnju ove godine pokrenula svoj blog "Daj kolačić", majka dvojice sinova, ekonomistica i samouka slastičarka Lorena Mihelčić (31) nije niti slutila kako će u vrlo kratkom roku oduševiti mnogobrojnih pratitelja savršenim slasticama, kako izgledom, tako i okusom.

- Nisam se pronalazila u financijskom sektoru, taj posao ostavljao me praznom; slastice su uvijek bile moja strast. Nisam imala gotovo nikakvog znanja, ali znatiželja je bila dovoljno jaka da me dovede tu gdje sam sad. Puno sam učila kroz internet i knjige, vježbala kod kuće, pratila YouTube videa i tutoriale, te tako, kroz godine, uspjela savladati većinu tehničkih stvarčica u izradi slastica koje su me mučile.  Išla sam metodom pokušaja i pogrešaka. Ponekad je bilo uspjeha, ali i puno fijaska. Mislim da se tako i najbolje nauči -  objašnjava početke svoje popularnosti mlada Riječanka, koju su upravo pratitelji motivirali i potaknuli da se još dublje usavršava i napreduje te s njima rado dijeli svoja iskustva, male trikove, savjete i tajne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lorena Mihelčić (@lorena.mihelcic)

Perfekcionista po prirodi, svoje postove objavljuje tek kada usavrši recept, kako bi čitatelji dobili detaljne informacije i pojedinosti o izradi koju je u hodu otkrila, a njena posebnost je i u tome što nikada ne radi tuđe, već smišlja svoje recepte.

Ljubav prema slatkom gaji otkad zna za sebe, iako, smatra, njen prvi, ozbiljan  pokušaj spravljanja prvog "neslavnog" kolača (cheesecakea), nije ni približno sličio današnjim slatkim delicijama, koje izgledaju kao da dolaze iz najboljih slastičarni. 

-Svaki početak je težak, a sada kada gledam na svoj sam zapravo jako zahvalna i sretna što sam uopće imala priliku i volju upustiti se u nešto što mi nije struka. Naravno, proces u toj mojoj kuhinji je bio dug i traje godinama. Od mojih 1. pokušaja slastičarstvo je toliko napredovalo da je teško popratiti sve trendove, nove okuse i tehnike koje dominiraju. Svakim danom učiš nešto novo i fascinirana sam detaljima i trudom koji je uložen u svaku pojedinačnu porciju, sjajne glazure. koje otkrivaju skrivene slojeve i teksture iznutra, boje, oblike i u konačnici okuse - entuzijastična je vedra dijabetičarka, koju ni ta bolest, srećom, nije sputala u ostvarenju njenih slatkih snova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lorena Mihelčić (@lorena.mihelcic)

- Dijabetes imam već 15 godina, ali na to ne gledam kao na neki nedostatak, već svakodnevni podsjetnik na discipliniranost i nužnost zdrave prehrane i aktivnog načina života. Moj jelovnik nije glamurozan kao feed na Instagramu, već se sastoji pretežno od povrća, mesa i žitarica. Pri odabiru slatkog pazim da je spravljeno od kvalitetnih sastojaka i bez previše dodanog šećera kako bi se istaknuo istinski okus namirnica koje su u njega ukomponirane. Svakako koristim i zamjenske šećere, no u to ne spadaju umjetna sladila koja sadrže aspartam jer dugotrajnim konzumiranjem rade više štete nego koristi. Radije odabirem brezin šećer, steviju ili ksilitol. Imam mnogo recepata koji ne sadrže šećer, niti ugljikohidrate, no primijetila sam da ljudima jednostavno nisu zanimljivi pa ih više ne objavljujem. Pazim na porijeklo proizvoda, koristim kvalitetnu čokoladu sa 100% održivim namirnicama, kvalitetno mliječno slatko vrhnje, pasterizirane voćne piree. Što se kalorija tiče - tu ne mogu reći da kalkuliram previše, to prepuštam konzumentima - priča nasmijana Lorena čiji slatki zub priznaje da proba baš sve što napravi. 

Iako ne zna točan broj kolača koje njen zaposleni mozak tjedno iskreira, u njenom domu sigurno je da ih nikad ne fali. Svakodnevne majčinske obaveze ne sputavaju je da se ujutro digne ranije kako bi bar jednu/dvije komponente "komponirala" dok dečki spavaju jer "sve se da uskladiti ako se čovjek dobro organizira".

A najveće zadovoljstvo čini joj svoje male "tajne", trikove i savjete dijeliti s drugima.

Pavlova: Top 4 recepta za tortu nazvanu prema ruskoj balerini
Pavlova: Top 4 recepta za tortu nazvanu prema ruskoj balerini

- Najčešće me ljudi pitaju za kalupe i dekoracije na kolaču. Ključ takvih pojedinačnih kolačića su silikonski kalupi koji se danas daju naći u bezbroj oblika i veličina. Jako volim raditi s njima i sjajno mi je što su dostupni u maloprodaji kako bi i mi u kućnoj radinosti mogli uživati u slasticama koje pariraju onima iz profesionalnih slastičarnica - smatra popularna blogerica ističući kako je najbitnije  strpljenje i posvećivanje pažnje detaljima. Osnova je, smatra, neko znanje i iskustvo, a dalje je sve na vlastitoj mašti i kreativnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lorena Mihelčić (@lorena.mihelcic)

- Ponekad probam nešto novo, drugačije i odmah si u glavi kreiram kolač od toga. Primjerice, neki dan sam gledala crni sezam u ladici koji sam kupila za neko azijsko jelo i sjetila sam se kako bih ga mogla pretvoriti u pastu, a od paste kolač. I tako je nastao najviše lajkani kolač od crnog sezama na mom Instagramu. Moji ukućani su mi testeri, i najdraže mi je kada dobijem njihovo odobrenje za nešto- zaključuje slatka Lorena, koja se nastavlja educirati i napredovati u branši koju obožava, u nadi da će jednoga dana svoju oazu slatkiša priuštiti  sladokuscima u vlastitoj slastičarnici.

Recept za Mascarpone jagoda kolač

Iako ga Lorena radi u kalupima, kod kuće ga je najlakše napraviti u plehu.

Hrskava streusel podloga:

  • 100 g maslaca
  • 90 g bijelog brašna (T550)
  • 90 g sitno mljevenih badema
  • 80 g bijelog šećera
  • 1 vanilin šećer
  • veliki prstohvat soli

Još:

  • 110 g bijele čokolade
  • 25 g sitno mrvljenog nezaslađenog corn flakesa ili pailette feuilletine (opcionalno)

Maslac sobne temperature miksamo sa šećerima i soli dok smjesa ne pobijeli, a potom dodamo brašno i bademe i vrlo kratko još miješamo dok se ne sjedini. Cijelu smjesu pokupimo, stavimo u vrećicu za zamrzavanje i odložimo u zamrzivač dok se posve ne zaledi. Skroz čvrstu i zaleđenu masu naribamo na krupnoj strani ribeža i stavimo peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta dok ne porumeni. Tijekom pečenja povremeno miješamo da se ravnomjerno ispeče. Pečeni i ohlađeni streusel izmrvimo na sitne komadiće, pomiješamo sa pailette feuilletine ili corn flakesom, pa dodamo otopljenu bijelu čokoladu. Sve izmiješamo da se smjesa obloži čokoladom, pa tanko razvaljamo između dva papira za pečenje i stavimo u frižider ili zamrzivač da se stisne. Nakon toga izrezujemo oblik po želji koji će nam služiti kao podloga za mousse.

Mascarpone mousse

  • 100 g mascarpone sira
  • 35 g šećera u prahu (ili više po želji)
  • 190 g mliječnog vrhnja za šlag (35% m.m.)
  • sitno ribana korica pola limuna
  • 1,5 list želatine
  • 15 ml mlijeka za otapanje želatine

Mascarpone pomiješamo sa šećerom u prahu, ribanom koricom limuna i miksamo dok se šećer ne otopi. Želatinu namočimo u hladnu vodu i čim omekša, ocijedimo i stavimo sa strane do upotrebe. Posebno istučemo vrhnje za šlag, no ne previše čvrsto. Želatinu otopimo u malo mlijeka i dodamo mascarpone siru, te dobro sjedinimo. Na kraju laganim pokretima umiješamo tučeni šlag i odmah punimo malene silikonske kalupiće i stavimo u zamrzivač da se zaledi.

Mousse od jagode

  • 150 g pirea od jagoda
  • 2,5 lista želatine
  • 90 g mascarpone sira
  • 150 g mliječnog vrhnja za šlag (35% m.m.)
  • 50 g bijelog šećera
  • žličica soka od limuna
Marijela sve pretvara u tortu: Oduševljenje su izazvale Harry Potter i Igra Prijestolja
Marijela sve pretvara u tortu: Oduševljenje su izazvale Harry Potter i Igra Prijestolja

Želatinu namočimo u hladnu vodu, i čim omekša ocijedimo i izvadimo do upotrebe. Pire od jagoda ugrijemo u lončiću skupa sa šećerom dok se posve ne otopi. Maknemo s vatre pa u vruće dodamo pripremljenu želatinu. Dobro izmiješamo, dodamo limunov sok i ostavimo da se ohladi na oko 35 stupnjeva. Tada dodajemo mascarpone sir, sjedinimo, a zatim srednje tučeno slatko vrhnje laganim kružnim pokretima. Koristimo odmah.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lorena Mihelčić (@lorena.mihelcic)

Mousse od jagode napunimo do polovice većeg silikonskog kalupa od prethodno korištenog za mascarpone mousse. Zaleđeni bijeli mousse izvadimo iz kalupa i umetnemo u rozi pazeći da bude centriran. Prekrijemo ostatkom rozog moussea i zagladimo. Tako radimo dok ne potrošimo svu smjesu. Zaledimo na 6 sati ili preko noći. Sljedeći dan posve zaleđene tortice glaziramo po želji ili uopće ne moramo. Svaku položimo na ranije pripremljenu hrskavu podlogu i ostavimo u hladnjaku da se odledi oko 2 sata. Dekoriramo po želji.

Fina ljetna slastica: Cheesecake koji mogu napraviti i početnici
Fina ljetna slastica: Cheesecake koji mogu napraviti i početnici

***Upute za izradu glazure nalaze se na blogu pod "Jednostavna staklena glazura", radi se o bijelog glazuri kojoj se po potrebi samo mijenja boja.. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje