Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Savjeti kako mališane uvjeriti da ne gledaju stalno u ekrane

Savjeti kako mališane uvjeriti da ne gledaju stalno u ekrane

Većina roditelja snosi najveći dio krivice za to što djeca provode previše vremena pred ekranima, najviše na mobitelima, ali to ne znači da problem ne mogu riješit

VIDEO

Novo istraživanje pokazalo je da mnogi desetogodišnjaci gube osam do devet sati sna tjedno, što je jednako jednoj cijeloj noći, jer se ne mogu odvojiti od društvenih mreža. 

POGLEDAJTE VIDEO: Super Mario uživo

Pokretanje videa...

Specka sirija super mario VIDEO

Istraživanje je proveo dr. John Shaw sa Sveučilišta De Montfort, a ispitivalo je ulogu korištenja društvenih medija i kvalitetu spavanja u predtinejdžerskoj dobi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Provedeno je u školama diljem Leicestera gdje je sjedište sveučilišta. Istraživanje je pokazalo da djeca u dobi od 10 godina koja prije spavanja koriste društvene medije manje spavaju te da kod njih postoji veća opasnost od pojavljivanja anksioznosti

Ideje kako zabaviti djecu, a da pritom nešto korisno i nauče
Ideje kako zabaviti djecu, a da pritom nešto korisno i nauče

Istraživanje je također pokazalo da djeca u dobi od 10 do 11 godina spavaju u prosjeku samo 8,7 sati noću. Iako odraslima možda to ne zvuči loše, količina sna koju doktori preporučuju za ovu dobnu skupinu je 9-12 sati noćnog sna, što znači da djeca gube ekvivalent pune noći sna svaki tjedan.

Oko 70 posto ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju su provodili oko 4 sata dnevno na društvenim mrežama, a polovicu  od toga neposredno prije spavanja.

Ali kako svoje male ovisnike odviknuti od toga?  Emma Pietras ima nekoliko savjeta . . .

Prakticirajte ono što propovijedate

Djeca kopiraju svoje roditelje pa ako ste zalijepljeni za svoj mobitel 24 sata dnevno, licemjerno je vikati na njih da se maknu sa svog.

Isprobajte obiteljski digitalni detoks, čak i ako je to samo nekoliko sati, tijekom kojih možete igrati društvene igre, a na mobitelima ugasite tonove i stavite ih negdje gdje nisu na dohvat ruke (npr. u kutiju, ladicu ili drugu prostoriju). 

Prebacite telefon na crno-bijelo

Društvene mreže su osmišljene kako bi korisnicima pružile valove euforije. Ali beskrajno skrolanje na tim platforme odjednom postaje manje privlačno kada je sve crno-bijelo.

A to je lako učiniti na telefonu vašeg djeteta - idite na postavke i prebacite se na sive nijanse.

Ograničavanje vremena pred ekranom

Odlučite koliko vremena pred ekranom dopuštate svom mališanu, a zatim namjestite digitalni mjerač vremena na pult tako da svi mogu vidjeti. Kada vrijeme istekne, telefon se gasi.

Možda im se to ne sviđa, ali vi ste roditelj i postavljate pravila. Čak i ako vrište da ste najgori roditelj, budite dosljedni kako bi znali da nema druge opcije. 

Samo jedna društvena mreža

Puno djece je na više platformi društvenih medija, pa neka izaberu samo jednu. Promijenite lozinku za tu mrežu koju ste izabrali i nemojte ju s nikim podijeliti te ostale račune izbrišite. 

Zatim onemogućite njihovu telefonu mogućnost preuzimanja aplikacija bez vašeg pristanka. Nakon toga treba provjeriti na društvenoj mreži pratitelje koje dijete ima te zajedno s njim proći kroz popis i ostavite samo ljude koji su vam bliski. 

Sankt-Petersburg, Russia, April 12, 2018: Instagram application

Koristite kutiju za ostavljanje mobitela

Odredite vrijeme kasno popodne kad vaše dijete treba predati svoj telefon, barem nekoliko sati prije spavanja kako bi se opustilo.

Uzmite neku kutiju od cipela i u nju stavite mobitele, naravno, prije toga ugasite tonove kako zvonjenje obavijesti ne bi mamilo dijete. Recite da je ne smiju dirati kutiju do idućeg dana.

15 stvari u domu kojima se mala djeca mogu ozbiljno ozlijediti
15 stvari u domu kojima se mala djeca mogu ozbiljno ozlijediti

Zaokupite ih

Dosada je često razlog za bezumno gledanje u mobitel, stoga pokušajte svoju djecu navečer s nečim zaokupiti.

Neka vam pomognu u kuhinji oko kuhanja čaja. Ili ako su dovoljno stari, izazovite ih da sami naprave jednostavan obrok.

To je situacija u kojoj svi dobivaju piše britanski Sun.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje