Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

6 prednosti vruće kupke: Super je za kožu i smanjuje stres

6 prednosti vruće kupke: Super je za kožu i smanjuje stres

S obzirom na to da kupanje u toploj kupki može pomoći nekim ljudima da se opuste, nije iznenađujuće da može pomoći i u promicanju dobrog (ili barem boljeg) sna

VIDEO

Topla je kupka nekada davno bila jedan od ključnih rituala za zdravlje i dugi život. Iako smo na njih u modernom društvu pomalo zaboravili, činjenica je da su i dalje cijenjene.

- Postoji razlog zašto su mnoga lječilišta u prošlosti tradicionalno bila na lokaciji termalnog izvora - naglasila je američka liječnica Meredith Warner.

Ne samo da su tople vode bile umirujuće mjesto za namakanje, već su, budući da su dolazile izravno iz zemlje, sadržavale minerale poput magnezija, kalija i litija (u raznim kombinacijama), za koje se smatralo da liječe ili liječe sve od artritisa i probavnih smetnji, na sifilis i psorijazu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Joško Bašić 00:29

- Tradicionalno su se topli izvori i terme koristili za liječenje raznih stanja ili bolesnih ljudi. Danas su prvenstveno usmjereni na to da relativno zdrave ljude učine zdravijima - istaknula je.

Zdravstvene prednosti vrućih kupki

Iako više ne razmišljamo o kupanju kao o obliku medicinske njege, provođenje nekog vremena u kadi može pomoći da se osjećate bolje. Osim toga, kupanje je dostupno i pristupačno: to je nešto što mnogi mogu raditi u vlastitim domovima, bez rezerviranja spa tretmana ili putovanja u toplice.

Što se tiče tako stare prakse kao što je kupanje u toplim kupkama, postoji iznenađujuće malo istraživanja o zdravstvenim dobrobitima ove prakse - pogotovo zato što većina studija koje su provedene ima mali uzorak.

1. Jačanje mentalnog zdravlja

Kupanje u toploj kupki može imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje i opuštanje, prema maloj studiji od 38 sudionika objavljenoj u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2018.

Sudionici su također prijavili smanjenje osjećaja napetosti, ljutnje, depresije i potištenosti.

Evo koliko dugo možete koristiti ručnike za tijelo i lice prije nego ih operete i kada kupiti nove
Evo koliko dugo možete koristiti ručnike za tijelo i lice prije nego ih operete i kada kupiti nove

- Kroz randomiziranu studiju, istraživači su otkrili da kupke mogu imati veći učinak na mentalno zdravlje i anksioznost nego tuširanje kao oblik kupanja - naveo je američki liječnik Michael I. Jacobs.

2. Smanjenje stresa

Svatko se sa stresom nosi na svoj način, a nekima je omiljena metoda kupanje u toploj kupki.

- Stres može biti potaknut mnogim stvarima, pa ako tražite malo vremena za sebe ili da se odmorite od mentalnog opterećenja, kupka je odličan način da se opustite, odmorite od posla te ograničite mreže gledanje u ekran - predlaže liječnica Laura Purdy.

Ako osjećate da ste manje pod stresom nakon izlaska iz kade, vjerojatno vam ne trebaju istraživanja koja bi potvrdila ovu dobrobit kupanja. Svih je 38 sudionika gore spomenute male studije iz 2018. izvijestilo da im je redovito kupanje pomoglo u smanjenju razine stresa i umora.

3. Poboljšava cirkulaciju

Kupanje u toplim kupkama može poboljšati kardiovaskularno zdravlje, prema studiji iz Japana iz 2020. objavljenoj u časopisu Heart. Istraživači su promatrali više od 30.000 ljudi u dobi od 40 do 59 godina u razdoblju od 19 godina i otkrili da su sudionici koji su se često kupali u toplim kupkama imali smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Postoje i istraživanja koja sugeriraju da redovito kupanje u vrućim kupkama može imati pozitivan učinak na krvožilni sustav.

 

4. Smanjenje bolova u mišićima i zglobovima

Kupanje može dati prijeko potrebno olakšanje ljudima koji se suočavaju s bolnim mišićima, zglobovima, ligamentima i tetivama, kaže dr. Pontinen. To je zato što topla voda može pomoći da se tkiva u vašem mišićno-koštanom sustavu opuste, što vam pomaže da brže ozdravite, objašnjava.

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

To se posebno odnosi na mineraliziranu vodu, poput one koja se nalazi u prirodnim toplim izvorima (ili u vašoj kadi, nakon dodavanja mineralnih izvora topivih u vodi, poput Epsom soli), prema studiji iz Etiopije iz 2021. s više od 1000 sudionika, objavljenoj u časopisu Inquiry. Istraživači su otkrili da kupanje u toplim izvorima tijekom tri ili više dana može 'imati značajne terapeutske učinke na pacijente s mišićno-koštanim poremećajima', uključujući reumatoidni artritis - koji pogađa približno 1,3 milijuna odraslih osoba u SAD-u.

- Jedna od glavnih prednosti je pomoći tijelu da se opusti, pomoći mišićima da se oporave i zacijele te smanjiti bol. Zglobovi i ukočena vezivna tkiva također će se osjećati bolje nakon tople kupke - kaže Warner.

- Osim bolova, kupanje može ublažiti i druge vrste mišićne nelagode. Vruća kupka može smanjiti nakupljenu napetost, stezanje i bol u mišićima - dodaje dr. Purdy.

5. Priprema za spavanje

S obzirom na to da kupanje u toploj kupki može pomoći nekim ljudima da se opuste, nije iznenađujuće da može pomoći i u promicanju dobrog (ili barem boljeg) sna.

- Noćno kupanje može vam pomoći da zaspite i ostanete spavati, povećavajući ukupnu kvalitetu sna, što je ključno za vaše tijelo da se vrati na početne postavke za sljedeći dan. To je sjajan način za opuštanje, jer potiče tijelo i vaš um da se opuste, što vam zauzvrat može pomoći da zaspite - kaže dr. Purdy.

Jedan od načina na koji se kupanjem to postiže je podržavanje prilagodbe tjelesne noćne temperature.

- Tijelo prirodno prolazi kroz fazu hlađenja kada počnete spavati, a topla kupka može vam dati prednost u toj fazi - objašnjava dr. Pontinen.

Pregled nalaza 17 studija iz 2019. o učincima kupanja na san zaključio je da topla kupka cijelog tijela, kupka za stopala ili tuširanje prije spavanja u trajanju od najmanje 10 minuta može poboljšati kvalitetu sna.

6. Poboljšanje stanja kože

Možda ne mislite da je kupanje dio rutine njege kože, ali bilo da se odlučite za kupanje ili tuširanje, to je upravo to.

Osim uklanjanja prljavštine s površine kože, kupanje u toploj vodi također otvara pore, omogućujući vam da isperete nakupljenu prljavštinu, ističu u Klinici Cleveland. Osim toga, omekšava slojeve mrtvih stanica kože na vanjskoj površini kože, tako da se lako skidaju pilingom.

Crijevna mikroflora: Kako korisne bakterije transformiraju vaš mikrobiom
Crijevna mikroflora: Kako korisne bakterije transformiraju vaš mikrobiom

- Kupanje može pomoći da se oslobodite bakterija i gljivica od kontakta u vašem okruženju, što smanjuje opasnost od infekcije - navodi liječnica Amy Zack.

38 sudionika u maloj studiji iz 2018. objavljenoj u gore spomenutom časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine izvijestilo je o poboljšanju stanja njihove kože nakon dva tjedna redovitog kupanja.

Uz to, kupke mogu pomoći u liječenju akni i seboreičnog dermatitisa, prema studiji iz 2020., koja istražuje učinke kupanja u toploj, mineraliziranoj vodi za osobe s kroničnim upalnim bolestima kože, objavio je Journal of Clinical Medicine. U članku se također zaključuje da tople kupke u mineraliziranoj vodi mogu biti posebno korisne za osobe koje imaju atopijski dermatitis i psorijazu.

Preporučeno trajanje i temperatura

Kako biste iskoristili dobrobiti vrućih kupki, bilo da se radi o vašoj koži ili bilo kojem drugom dijelu tijela, uvjeti moraju biti pravi. 

Evo što liječnici savjetuju.

Iako obično govorimo o 'vrućoj kupki', liječnici su preporučili da se odlučite za toplu kupku.

- Vruće kupke općenito se ne preporučuju jer će isušiti i iritirati kožu - objašnjava dr. Jacobs.

Koliko je vruće prevruće? Naime, između 32 i 36 stupnjeva je idealno.

- Sve što je toplije može oštetiti kožnu barijeru, dakle preporuka je temperatura od oko 33 stupnja - navodi.

Ujedno trebate ograničiti vrijeme kupke, idealno je oko 20 do 30 minuta.

Idealno vrijeme za kupku je prije spavanja, kako biste se opustili, piše Real Simple.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...