Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Šesti okus: Znanstvenici otkrili osjetilo za kalcij

Šesti okus: Znanstvenici otkrili osjetilo za kalcij
1

Prepoznavanje kalcija u namirnicama ima svoju svrhu jer je on zadužen za izgradnju snažnih kostiju, a njegov nedostatak vodi do bolesti

VIDEO

Jezik može prepoznati okus kalcija, pokazalo je istraživanje Instituta za genetiku u Philadelphiji.
- Okus kalcija je 'kalcijast’. Zasad ne postoji bolja riječ. On je gorak, možda i malo kiselkast. No on je i mnogo više od toga jer na jeziku postoje receptori za kalcij, a ne samo za njegove gorke i kisele sastavnice - objašava autor istraživanja Michael Todoroff.
Okus kalcija ono je što običnu vodu čini ukusnijom od destilirane. Pročišćavanjem vode iz nje se izvlače minerali od kojih je najvažniji kalcij, pa u njoj ne ostaje više ništa što bi joj moglo dati aromu. Prema  okusu, čovjek lako može odrediti je li voda tvrda (s mnogo kalicija) ili meka (s malo kalcija). Kalcijem je bogato i lisnato zeleno povrće poput kelja, blitve i špinata. Zbog toga ono možda nije drago nekim ljudima kojima kalcij nije ukusan u većim količinama. Mliječni proizvodi sadrže najviše kalcija, no on se veže s mastima i proteinima, stoga njegov okus nije moguće osjetiti u takvoj hrani. Prepoznavanje kalcija u namirnicama ima svoju svrhu jer je on zadužen za izgradnju snažnih kostiju, a njegov nedostatak može dovesti do bolesti.

>>> Slatko mnogi doživljavaju intenzivnije od ostalih okusa, pa lako postaju “ovisni” o takvoj hrani. Slatko se najbolje osjeti vrškom jezika.

>>> Kiselo se najintenzivnije osjeti stražnjim dijelom jezika. Slatka i kisela hrana šalju električne signale u okusne stanice, a gorka kemijske.

>>> Gorak okus osjeti se sredinom jezika. Mnogima je neugodan jer je gorka hrana često otrovna. No ima i zdravog gorkog bilja, npr. pelin.

>>> Slani okus hrane najbolje se osjeti rubovima jezika. Sol je nužna za život, no prevelike količine štete. Izbjegavate li sol, dodajte više začina.

>>> Peti okus zove se umami. On daje osobitu aromu sojinu umaku, pršutu, kulenu, parmezanu i srdelama. Potječe od natrijeva glutaminata. Cijeni se na Dalekom istoku.
>>> Ljuto nije okus, nego osjećaj pečenja. “Ljuti” kemijski spojevi, npr. kapsicin iz čilija, aktiviraju senzore za toplinu. Mentol stimulira senzore za hladno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje