Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Šetnica budućnosti - Rotterdam dobio pješačku stazu preko niza krovova trgovačkih centara

Šetnica budućnosti - Rotterdam dobio pješačku stazu preko niza krovova trgovačkih centara

Udruga 'Rooftop Days' izgradila je pješačku stazu koja povezuje krovove trgovačkih centara u središtu Rotterdama, želeći tako pokazati kako bi se u budućnosti grad mogao urbanistički razvijati

VIDEO

Stanovnici jedne od najgušće naseljenih zemalja na svijetu Nizozemske odlučili su pokazati kako se krovovi građevina mogu prenamijeniti pa su na jednoj izgradili stazu za pješake koja nudi brojne sadržaje i seli život grada na nove visine.

POGLEDAJTE VIDEO: Šetnica u Kopačkom ritu se raspada

Pokretanje videa...

Raspada se šetnica Bijelog lopoča u Kopačkom ritu izgrađena prije 6 godina 03:32

Udruga 'Rooftop Days' sa sjedištem u lučkome gradu Rotterdamu izgradila je pješačku stazu koja povezuje krovove trgovačkih centara u središtu grada, želeći tako pokazati kako bi se u budućnosti grad mogao urbanistički razvijati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Članovi udruge brinu o raznim stvarima, od uzgoja hrane do skladištenja vode, a izgradnjom pješačke staze na krovu ukazuju na to kako iskoristiti neiskorištene prostore u najvećoj europskoj pomorskoj luci.

- Želimo da ljudi isprobaju i vide kakav sjajan prostor imamo iznad grada - rekao je AFP-u direktor organizacije 'Rooftop Days', Leon van Geest, ističući da se zasad 'koriste samo tri posto punog potencijala ravnih krovova Rotterdama'.

Jarkonarančasta pješačka staza duga je oko 600 metara, a dionica toga "zračnog mosta" povezuje gradski 'Svjetski trgovački centar' s jednom robnom kućom na visini od 29,5 metara.

Jedan trik će vam uobičajenu šetnju učiniti 10 puta zdravijom
Jedan trik će vam uobičajenu šetnju učiniti 10 puta zdravijom

Duž šetnice, koja će biti otvorena do 24. lipnja, nalaze se manje vjetroturbine, solarni paneli, umjetničke galerije i platforma za slijetanje dronova.

Daju li gradske vlasti zeleno svjetlo za ovo selo na krovu budućnosti, organizatori će ondje posaditi i usjeve te izgraditi manje kuće od održivih materijala.

Jedinstvena prilika

Poznato je da otprilike trećina Nizozemske leži ispod razine mora koja je iz godine u godinu sve veća, zbog čega je ta zemlja postala svjetski lider u prilagodbi na klimatske promjene.

Hitno djelovanje za Nizozemce je još nužnije s obzirom na to da je riječ o jednoj od najgušće naseljenih zemalja u svijetu. Na površini od 41.526 km2 živi 17 milijuna stanovnika, a to znači 401 stanovnik po km2.

Po gustoći naseljenosti ispred Nizozemske su samo Monaco, Vatikan, Malta i San Marino.

Rotterdam je u Drugome svjetskom ratu bio sravnjen sa zemljom, nakon čega je temeljito obnovljen, a sada je taj grad svojevrsni pionir kada je posrijedi korištenje krovnih prostora. Zasad ih je iskorišteno samo oko 1,8 posto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli MVRDV (@mvrdv)

Transformacija grada mogla bi potrajati desetljećima, ali Van Geest kaže kako je 'uvjeren da će to postati stvarnost'. S obzirom na to da je nizozemsko stanovništvo sve urbanije, 'prostor u gradovima postaje rijetka roba, pa ćemo morati iskoristiti krovove', pojasnio je.

Čini se da i stanovnici grada uživaju u promjeni perspektive.

- Ovo je jedinstvena prilika da se Rotterdam vidi s visine - zadovoljno kaže 69-godišnji stanovnik grada Harry Schouten.

Sve blagodati jutarnje šetnje
Sve blagodati jutarnje šetnje

Višenamjenski krovovi

Manifestacija 'Rooftop Days' održava se već šest godina, a posljednje inovacije prikazuju neke od najuspješnijih ideja o budućnosti prilagođenoj klimi.

Među njima je 'Rooftop Field' (Polje na krovu). Na području od 1000 četvornih metara šestoga kata jedne zgrade uzgajaju se povrće, voće i jestivo cvijeće.

Jedna od glavnih namjena krova je skladištenje vode, s obzirom na to da klimatske promjene čine sezonske količine oborina sve nepredvidivijima.

Sporiji hod iz godine u godinu u starijoj dobi može biti znak kognitivnog propadanja ljudi
Sporiji hod iz godine u godinu u starijoj dobi može biti znak kognitivnog propadanja ljudi

- Na ovome krovu već možemo uskladištiti oko 60.000 litara vode - otkrio je Van Rinsum.

Dio ondje uzgojenih proizvoda dostavlja se roterdamskim restoranima, a restoran otvoren tik do 'krovnog polja' pokazao se iznimno popularnim.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje