Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Sezonsko povrće na brzinu se pretvara u ukusne popečke

Sezonsko povrće na brzinu se pretvara u ukusne popečke
4

Vegetarijanski burgeri od tikvica, graha, špinata ili gljiva ukusna su zamjena za mesne "faširance". Kako bi imali što ljepši oblik, ne zaboravite u smjesu dodati jaja

VIDEO

Vjerojatno su najpopularniji oni popečci koji se pripravljaju od mljevenog mesa, jaja i žemlje namočene u mlijeko te sitno sjeckanoga, katkad i propirjanog luka. Takvi “faširanci”, ili u Dalmaciji popularne “polpete”, obično su začinjeni solju, paprom, crvenom paprikom i peršinom, a poslužuju se uz variva od povrća ili uz pire-krumpir i umak od rajčica. 

Ipak, želja za raznolikošću, zdravijom prehranom ili štednjom zaslužna je za sve veću popularnost popečaka od povrća i žitarica. Gotove popečke možete kupiti zamrznute, no okus im zaostaje za svježima. A skoro svako povrće, od mrkve i krumpira do tikvica, špinata, kelja ili blitve, može poslužiti kao osnova ukusnog popečka. 

Kako se ne bi raspali, tijekom pripreme potrebno im je dodati umućeno jaje ili malo sojina brašna, koje također djeluje kao prirodno “ljepilo”. Također, treba umiješati i koju namirnicu bogatu škrobom. To može biti obično glatko brašno, no poslužit će i krušne mrvice ili gris, koji je osobito prikladan za “mokro” povrće poput tikvica jer upija suvišnu tekućinu.

Radi zanimljivije strukture i bogatijeg okusa popečcima možete dodati i žitarice poput riže, prosa, heljde ili kukuruza. Obvezno ih prije toga treba skuhati. Iznimka su zobene pahuljice, koje je dovoljno lagano navlažiti. Mahunarke su također odlična osnova za popečke - možete eksperimentirati sa sojinim ljuskicama, propasiranim grahom i graškom. Dodati možete i sušene gljive samljevene u prah ili svježe gljive koje ste prethodno kratko propirjali. Takve popečke možete poslužiti uz krumpir, salatu i domaće umake ili ih staviti u pecivo te ponijeti na posao za užinu.

Popečci od tikvica

zahtjevnije/50 minuta

Sastojci: 500 g tikvica, jaje, 3 žlice grisa, režanj češnjaka, žlica nasjeckanog luka, 1/4 žličice mljevenoga kima, 1/2 žličice crvene paprike, sol, papar, brašno, krušne mrvice

Priprema: Tikvice ogulite i naribajte, posolite, promiješajte i pustite da odstoje desetak minuta. Dobro ih ocijedite i stavite u zdjelu. Dodajte jaje, luk, češnjak, gris i začine. Pustite da odstoji 20 minuta da gris upije tekućinu. Ako je i dalje prevlažno, umiješajte još brašna. Oblikujte popečke, uvaljajte ih u mrvice i pržite na ulju po pet minuta sa svake strane.

Meksički popečci od graha

lagano i brzo/30 minuta

Sastojci: 400 g graha iz limenke, luk, jaje, žličica sjeckanog peršina, režanj češnjaka, žličica crvene paprike, krušne mrvice, sol, papar, kukuruzno brašno

Priprema: Grah usitnite štapnim mikserom. Dodajte sitno nasjeckani luk, umućeno jaje, sjeckani peršin, crvenu papriku i češnjak. Postupno dodajte krušne mrvice da dobijete čvrstu smjesu. Uvaljajte u kukuruzno brašno i pržite.

Krumpirovi popečci 

zahtjevnije/40 minuta

Sastojci: kg krumpira, 200 g brašna, žemlja, 2 jaja, sol, 1/4 žličice crvene paprike, 1/2 žličice praška za pecivo, malo mlijeka

Priprema: Ogulite i naribajte krumpir. Natopite žemlju u mlijeku, zgnječite je, pomiješajte s krumpirom, dodajte jaja, sol, brašno, crvenu papriku i prašak za pecivo. Oblikujte tanke popečke i pržite ih na vrućem ulju dok ne dobiju zlaćanu boju.

Popečci od blitve

lagano i brzo/30 minuta

Sastojci: kg blitve, 4 žlice krušnih mrvica, 5 žlica grisa, sol, papar, režanj češnjaka, jaje

Priprema: Očistite, skuhajte, ocijedite i sitno nasjeckajte blitvu. Dodajte umućeno jaje, gris, sol, papar, nasjeckani češnjak i krušne mrvice. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da od nje oblikujete odreske - ako nije, dodajte još mrvica. Popečke uvaljajte u mrvice i pecite na vrućem ulju.

Preuzeto iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite novi broj na kioscima svake subotu uz 24sata za samo 1,99 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Čudesna Dejana nema ruke, ali je položila vozački: 'Ja sam majka i sportašica, mogu sve!'
NEVJEROJATNA SNAGA VOLJE

Čudesna Dejana nema ruke, ali je položila vozački: 'Ja sam majka i sportašica, mogu sve!'

Dejana Bačko nevjerojatna je žena, koja je usprkos invaliditetu ostvarila sve u životu. Za svakodnevne zadatke koristi noge i ništa je ne može zaustaviti

3 najčarobnija znaka Zodijaka
DIVNA BIĆA

3 najčarobnija znaka Zodijaka

Jedni su duboko empatične i brižne duše. Drugi posjeduju urođenu sposobnost da vide izvan površine i uđu u skrivena područja podsvijesti, a treći su poznati po svojoj intenzivnoj strasti i magnetskoj privlačnosti
Evo koliko dugo biste trebali sjediti na WC-u - tvrdi stručnjak
PRAVILAN NAČIN

Evo koliko dugo biste trebali sjediti na WC-u - tvrdi stručnjak

Stolici je potrebno vrijeme da se pomakne u ispravan položaj kako bi sišla kroz analni kanal, zbog čega ne biste trebali pokušavati na silu. Ako ne uspijete, ustanite i prošetajte