Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Sirne obveznice: Mudra ideja je spasila talijanskog mljekara

Sirne obveznice: Mudra ideja je spasila talijanskog mljekara
1

Bitka njegove zemlje s Bruxellesom zbog 'korona obveznica' očajnom je talijanskom mljekaru dala ideju: Zašto ne početi s izdavanjem 'sirnica'?

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Predivne petunije uz pravilnu će njegu cvjetati sve do jeseni

Vlasnik farme bivola Giuseppe Morese nazvao je to "kreativnim financiranjem". Ljudi plate unaprijed i dobiju potvrdu da će ih njihov caciocavallo, kolut sira u obliku suze, čekati kad dovoljno dozrije. "Platite odmah, a završni proizvod dobijete kad sazre", kaže Morese na svojoj farmi u okolici Napulja. 

Iza njega, deseci bivola pasu i valjaju se u blatu. Goveda su ondje primarno zato jer se od njihova mlijeka spravlja mozzarella za brojne pizzerije u regiji. 

Ali svi su restorani tjednima zatvoreni zbog suzbijanja pandemije, a bivole se mora musti stalno. 

Umjesto da višak mlijeka baci, Morese ga je odlučio upotrijebiti za caciocavallo, koji je isto specijalitet talijanskog juga, ali se inače radi od kravljeg ili ovčjeg mlijeka. 

Kako će izgledati plaže? 'Nema više ručnik do ručnika i gužve'
Kako će izgledati plaže? 'Nema više ručnik do ručnika i gužve'

"Nudimo našim klijentima, barem onima koji su nam najbliže i koji najviše vole talijanske proizvode, prigodu da ulože i podrže nas", rekao je. 

Veliki sir

Talijanska ekonomija stala je nakon što je vlada u ožujku, boreći se s najgorom zarazom u Europi, zatvorila sve prodavaonice i restorane. 

Rim je zbog nezapamćene krize želio da Europska unija izda ono što je postalo poznato kao korona obveznice, sustav uzajamnog jamstva za dugove. Tome su se usprotivile zemlje sa sjevera EU-a. Više od pola talijanskih poduzeća obustavilo je poslovanje tijekom pandemije i veliko je pitanje koliko će ih preživjeti. 

Veličina Moreseovih sireva upućuje na to da se on priprema na najgore. 

"Radimo ovako velike sireve zato jer želimo da dugo zriju", kaže i pokazuje na kolut veći od svoje glave. "Nadamo se da će do tad covid-19 biti samo prošla noćna mora". 

Višak u izvrsnost 

Najveći problem talijanskih tvrtki koje su ostale otvorene je gdje isporučiti proizvode. Svi talijanski kafići, zalogajnice i restorani zatvoreni su 12. ožujka i tako će ostati do 1. lipnja. 

"Pandemija je stvorila ekonomski šok. Stvorila je višak proizvoda u odnosu na potražnju", rekao je Vicenzo Tropiano, šef talijanske poljoprivredne zajednice Coldiretti. 

HZJZ objavio detaljne upute za vjenčanja i dječja igrališta
HZJZ objavio detaljne upute za vjenčanja i dječja igrališta

"Sirne obveznice pomažu obnovi ravnoteže", kazao je Tropiano. Coldiretti pomaže Moreseu u izdavanju obveznica i jamči da će svatko dobiti sir koji je platio.  

Jedan mu je par, na primjer, platio 45 eura i dobio jamstvo da će u roku od dvije godine dobiti sedam kilograma sira za svoje vjenčanje. "Sretni smo što smo dobili neke narudžbe i transfer novca", kazao je mljekar. 

"Naš je slogan - višak pretvaramo u izvrsnost".

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Uzgojite mali vrt na balkonu - eko povrće i začini su najbolji

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom:

Pokretanje videa...

01:22
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku