Lifestyle

Komentari 4

Sjećate li se bakinih žličnjaka, oblaka ili šnenokla? Donosimo vam čak tri čarobna recepta

Sjećate li se bakinih žličnjaka, oblaka ili šnenokla? Donosimo vam čak tri čarobna recepta

Bjelanjke možete kuhati u vrućoj vodi ili mlijeku, a poseban je izazov krema od žumanjaka. Ona se ne smije previše zagrijati jer će se zgrušati. Ako se premalo zagrije, neće se dovoljno stisnuti

Žličnjaci, šnenokle ili paradižot neki su od naziva za oblake od bjelanjaka poslužene na kremi od žumanjaka. Iako je to službena varijanta, kreativnost u pripremi ove slatke slastice nema granica. Žličnjaci se mogu poslužiti preliveni voćnim ili čokoladnim sirupom, u kombinaciji s bobičastim voćem ili orašastim plodovima ili na kremi od čokolade. 

POGLEDAJTE VIDEO: Dodatak za peticu

Bjelanjke možete kuhati u vrućoj vodi ili mlijeku, a poseban je izazov krema od žumanjaka. Ona se ne smije previše zagrijati jer će se zgrušati. Ako se premalo zagrije, neće se dovoljno stisnuti. Krema je idealna kad tijekom kuhanja na drvenoj kuhači ostane tanak sloj. Kako bi smjesa bila gušća, u nju možete dodati gustin.

Žličnjaci s karamelom

Sastojci: oblaci: 8 bjelanjaka, 3/4 šalice šećera, sol; krema: 4 žumanjka, 1/4 šalice šećera, prstohvat soli, 2 šalice mlijeka, žličica vanilije, ribana limunova kora; umak od karamele: šalica šećera, 1/2 šalice vode

Priprema: Pustite vodu da zakuha. Istucite bjelanjke i sol pa dodajte šećer dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smanjite plamen i žlicom spuštajte bjelanjke u vodu.

Kuhajte dvije minute s jedne strane pa četiri minute s druge. Ocijedite oblake. Istucite žumanjke, dodajte šećer i sol. Polako dolijevajte mlijeko miješajući.

Kuhajte iznad proključale vode dok se krema ne zgusne pa ohladite. Dodajte vaniliju i limunovu koricu.

Za umak od karamele pomiješajte šećer i vodu u tavi, dobro promiješajte i zagrijte dok ne dobije zlatno smeđu boju. U tanjur ulijte kremu, dodajte oblak i prelijte karamelom.

Oblaci na pjeni od čokolade

Sastojci: 2 i 1/3 šalice punomasnog mlijeka, 6 jaja (odvojite bjelanjke od žumanjaka), očišćena mahuna vanilije, 3 smrvljene mahune kardamona, 1/2 šalice šećera, 100 g naribane čokolade, 2 žlice šećera, kakao

Priprema: Pomiješajte mlijeko, vaniliju i kardamon. Zakuhajte, pokrijte i pustite da se ohladi pola sata. Procijedite mlijeko i ponovno ga zagrijte. Tucite žumanjke i pola šalice šećera, ulijevajući mlijeko, dok ne dobijete svijetlu smjesu.

Umiješajte naribanu čokoladu. Kuhajte na maloj vatri dok se ne zgusne. Istucite bjelanjke s prstohvatom soli. Kad se počnete pjeniti, dodajte dvije žlice šećera i nastavite tući.

Zagrijte vodu i kad zavrije, smanjite plamen. Žlicom spuštajte bjelanjke u vodu i kuhajte 30 sek sa svake strane. Izvadite oblačić i ocijedi ga te poslužite na kremi.

Plutajući oblaci s bobičastim voćem i bademima

Sastojci: Creme Anglaise: 6 žumanjaka, 2/3 šalice šećera, 1 i 1/2 šalice vrućeg mlijeka, prstohvat soli, žličica vanilin ekstrakta, 3 žlice maslaca, 2 žlice ruma; oblaci: žlica maslaca, 12 bjelanjaka, 1 i 1/2 šalice šećera, 1/2 žličice vrhnja, prstohvat soli; posluživanje: bobičasto voće, bademi

Priprema: Za kremu tucite žumanjke dodajući im šećer dok ne dobijete blijedožutu gustu smjesu. Postupno dodajte vruće mlijeko i posudu stavite na srednje jak plamen cijelo vrijeme miješajući drvenom kuhačom.

Umak se treba jako zagrijati, ali da ne počne krčkati. Kad primijetite da se diže para dodajte vaniliju, maslac i rum.

Za oblake maslacem premažite posudu za pečenje. Zagrijte pećnicu na 120°C. Tucite bjelanjke na srednjoj brzini dok ne dobijete pjenu. Dodajte sol i vrhnje pa polako povećajte brzinu dok opet ne dobijete pjenu. Žlicu po žlicu dodajte šećer i nastavite tući.

Ubacite u pripremljenu posudu za pečenje. Pecite 35-40 min. Ohladite i ne brinite se što će se smjesa početi spuštati. Poslužite tako da prvu kremu izlijete na tanjur, narežete oblake i posložite ih preko. Dodajte bobice.

Najčitaniji članci