Lifestyle

Komentari 0

Sjemenke bundeve dobre su za imunitet, zdravlje srca, prostate

Sjemenke bundeve dobre su za imunitet, zdravlje srca, prostate

Sjemenke bundeve izvrstan su izvor magnezija. Magnezij pomaže kod opuštanja i obnavljanja sna, a osim magnezija dobar su izvor kalija, mangana, željeza, cinka i bakra

Sjemenke bundeve imaju širok raspon zdravstvenih prednosti od smanjenja stresa do poboljšanja plodnosti. Ako još niste, trebali biste ih uključiti u prehranu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sjemenke bundeve pomažu kod stresa, sna i raspoloženja

Sjemenke bundeve izvrstan su izvor magnezija. Magnezij pomaže kod opuštanja i obnavljanja sna održavajući zdravu razinu neurotransmitera koji smiruje tijelo i um, objašnjava nutricionistica Charlotte Martin. Sjemenke bundeve također sadrže triptofan, aminokiselinu koja pomaže pri spavanju.

Prepune su mikronutrijenata i antioksidansa

Magnezij nije jedina hranjiva tvar koju nude sjemenke bundeve. One su dobar izvor kalija, mangana, željeza, cinka i bakra, a jedna porcija može osigurati 14 do 42 posto dnevnog cilja za ove mikronutrijente. Ovi ključni vitamini i hranjive tvari pomažu u svemu, od promicanja zdravlja kože i kostiju do proizvodnje energije zahvaljujući željezu i bakru. Cink podržava zdravlje vida i imunitet, a kalij pomaže kardiovaskularnom zdravlju.

Izvrstan su izvor vlakana

Biljna vlakna u sjemenkama bundeve dolaze u kombinaciji s prehrambenim lignanima, koji pomažu smanjiti rizik od raka dojke i rasta raka prostate. 

Obiluju dobrim mastima koje su zdrave za srce

Sjemenke bundeve dobar su izvor alfa-linolenske kiseline, biljne, nezasićene omega-3 masti za koju je dokazano da može smanjiti rizik od srčanih bolest, kaže Martin. Vlakna u sjemenkama također mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola, krvnog tlaka i upale, a sve to igra važnu ulogu u zdravlju srca.

Snažno su oruđe za mušku plodnost

Sjemenke bundeve dobar su izvor cinka, ali cink je jako važan za zdravlje hormona, a posebno za muške hormone i zdravlje sperme, piše Real Simple.