Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Skupa ili jeftina tava? Stručnjaci su otkrili što čini važnu razliku

Skupa ili jeftina tava? Stručnjaci su otkrili što čini važnu razliku
1

Na tavi s neprianjajućim premazom priprema jela poput pečenih jaja ili osjetljive hrane čini se laganom, no čim se premaz ošteti tavu valja baciti i kupiti novu. Na tržištu postoje tave velikog raspona cijena

VIDEO

Tražeći zamjenu za svoju staru tavu, vjerojatno ste se zapitali u čemu je razlika između tave od stotinjak kuna u odnosu na tavu koja košta i više od 300 kuna, piše HuffPost.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako pravilno prati posuđe

Pokretanje videa...

Kako pravilno prati suđe 00:52

Nekoliko stručnjaka istaknulo je da osim boljeg dizajna koji balansira između estetskog dojma i funkcionalnosti, skuplje tave imaju neprianjajući premaz bolje kvalitete koji se opreznije nanosi, no te karakteristike neće nadživjeti one kod jeftinijih tava. Ukratko, skuplje ne znači nužno da će potrajati dulje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To ne znači da trebati odabrati najjeftiniju tavu koju možete naći.

- Treba pronaći tavu koja je dobrog dizajna, prihvatljive cijene i izdržljivosti. Ne treba uzimati najskuplje jer ćete nedvojbeno vrlo brzo plakati kako morate kupiti novu, savjetuje Lisa McManos, izvršna urednica America’s Test Kitchen Reviews.

Dizajn je ključan

- Kad kupujete tavu, sa neprianjajućim premazom ili bez njega, na tržištu postoje razne mogućnosti. Primjerice, tave s debelim dnom odlično zadržavaju toplinu u odnosu na alternative tanjeg dna koje koštaju manje, kaže Romeo Stivaletti, chef u restoranu The Langham u New Yorku.

Zagorena tava? Nema veze koliko je loše, ovo će je spasiti
Zagorena tava? Nema veze koliko je loše, ovo će je spasiti


Ističe kako cijena ovisi i o snazi drške i koliko je dobro pričvršćena za tavu.
- Skuplje tave obično imaju vidljive kvalitete dizajna, kaže on.

Kod kupnje valja pripaziti i na oblik te veličinu tave u odnosu na površinu za kuhanje.

- Tave se mjere od ruba do ruba, i ovisno o debljini zidova, dolaze u raznim veličinama. No čak i razlika od samo pola centimetra u odnosu na površinu za kuhanje mijenja način kako se tava ponaša u radu, ističe McManos.

Ona preferira veće površine za kuhanje s nižim zidovima tave za razliku od onih koje nalikuju na zdjele.

- Ako pržite, ne želite pretrpati tavu jer to potiče isparavanje i hrana postaje mekana, spužvasta i siva umjesto smeđa.

Naučite nešto o neprianjajućem premazu

U svijetu tava za premaz se najčešće koristi politetrafluoretilen (PTFE), odnosno teflon. Postoje i tave s keramičkim premazom, tave od lijevanog željeza te od čelika. Čini se da nema poveznice između cijene i vrste materijala, no oko teflona u svijetu se javlja dosta kontroverzi. No keramika, željezo i čelik s druge strane ne pružaju jednako glatku neljepljivu površinu.

Pripazite na oštećenja: Kad je najbolje baciti teflonsku tavu?
Pripazite na oštećenja: Kad je najbolje baciti teflonsku tavu?

Testirajući keramičke tave,  America’s Test Kitchen ustanovio je da su samo dvije od sedam tava koje su ispitivali prošle njihove standarde. Među njima je i tava američkog proizvođača koji je tvrdio da može ispržiti jaja bez dodavanja masnoća, a tijekom testa uspjeli su za redom ispržiti 50 jaja prije nego što su se počela lijepiti za podlogu. Pobjednička je keramička tava koja je osvojila simpatije žirija u usporednom pečenju s teflonskom tavom.

- Ako želite izbjeći teflon i njegove potencijalne zdravstvene rizike zbog otrovnih sadržaja, morate promijeniti dobavljača tava. No ako vas oduševljava glatka neljepljiva površina tradicionalnih tava te je ne zagrijavate praznu niti dopuštate da temperatura prijeđe 260 stupnjeva Celzijevih, vjerojatno ćete je koristiti i dalje. Iako se kvaliteta keramičkih tava drastično poboljšala od našeg prvog ispitivanja koje smo radili prije više od 10 godina, jednostavno se ne mogu usporediti sa teflonskim tavama, piše u njihovoj recenziji.

Adrienne Cheatham je chefica u Institute of Culinary Education i preferira tave od lijevanog željeza.

- Ako je jelo dobro začinjeno i kuha se ispravno, tave od lijevanog željeza su dobar izbor. Volim i tave od čelika jer se hrana ne lijepi, a površina je glađa nego kod željeza. Stoga ako kuhate delikatnu hranu ovakve su tave dobar izbor. Ako mi pak treba neprianjajuća podloga, uzimam anodiziranu aluminijsku tavu. Držim se podalje od svega što sadrži kemijske slojeve jer iskreno, niti jedan od njih ne podnosi temperature više od 260 stupnjeva Celzijevih. Na taj temperaturi spojevi premaza se raspadaju i otpuštaju toksine, kazala je.

Stvari u kuhinji koje ispuštaju otrove u hranu i štete zdravlju
Stvari u kuhinji koje ispuštaju otrove u hranu i štete zdravlju

Osim neprianjajuće površine, cijenu tave mogu uvjetovati i ostali materijali koje su koristili pri njihovoj izradi. Primjerice, pojedine tave imaju teflonski sloj, no izradili su ih od tri sloja različitih vrsta metala te pružaju glatku površinu i trajne su uz odgovarajuću veličinu površine za kuhanje te nježno zakrivljene zidove tave.

- Jeftino nije uvijek u istom odnosu s novcem, postoje skupe tave koje su po kvaliteti jeftine. Umjesto cijene, sugeriram ljudima da kod svake tave gledaju iste stvari. TO su konstrukcija tave, njihovi slojevi i slično. Kvalitetna neprianjajuća tava može imati bazu od bakra ili nehrđajućeg čelika kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila, a zbog teškog dna zadržava toplinu, kazala je ona.

Ne izrađuju ih na isti način

Neprijanjajući slojevi nanose se na površinu tave bez obzira je li riječ o keramici ili teflonu te se taj sloj s vremenom troši bez obzira na kvalitetu ili trajanje nanošenja sloja.

- Razmišljajte o tome kao o bojanju zidova u kući. Možete na brzinu nabaciti boju u jednom sloju, pustiti da se osuši pa nanijeti još jedan sloj i tako dalje. Što više slojeva stavite i što pažljivije nanosite boju ostavljajući da se prethodni sloj dobro osuši, to je bolja kvaliteta. Isto vrijedi i za tave, kaže McManos.

20 slučajnih otkrića - bez njih bi nam danas bilo puno teže
20 slučajnih otkrića - bez njih bi nam danas bilo puno teže

Objasnila je da tvrtke koje proizvođače posuđa opskrbljuju neprianjajućim površinama nude raznoliki splet mogućnosti i kvalitete.

- Postoje zlatne, titanijske, platinaste i dijamantne kategorije. To su sve imena koja zvuče napuhano i sjajno, no za proizvođača postoje štedljivije te premium opcije, pojasnila je.

Ključna je razlika između premium kategorija u odnosu na financijski jeftinije premaze iste vrste u broju slojeva i tome koliko se oni temeljito nanose. Birajući premium kategoriju, dolazite do skuplje cijene posuđa. U nedavnom testu prianjanja hrane tijekom kuhanja, America’s Test Kitchen’s navodi kako teflonske tave sadrže tri do pet temeljnih slojeva premaza. McManos smatra da iako je dobro imati više slojeva, to nije uvijek slučaj.

- Postoje i druge varijable, uključujući kvalitetu same tave te činjenicu na koji se način ti slojevi nanose. Broj slojeva samo je jedan od važnih faktora, kazala je.

Kvalitetna briga za dulji vijek trajanja

Koliko god novca potrošili za tavu, postoji način kako ćete produljiti njezin životni vijek.

- Dno tave nikad ne biste trebali tretirati abrazivnim sredstvima, ističe chef Gerald Sombright iz restorana Knife & Spoon na Floridi.
To znači da metalni pribor za kuhanje nikad ne bi trebao biti u doticaju s teflonskim i keramičkim tavama.
Sombright kaže da su neprianjajuće tave važne u svakoj kuhinji.
- To je ključni dio svake kuhinje i nema načina da određena jela pripremite ispravno i učinkovito bez neprianjajuće tave. Zato trebate o njima dobro brinuti, kazao je.

Evo koje je posuđe toksično: Emajl, teflon, inoks, aluminij...
Evo koje je posuđe toksično: Emajl, teflon, inoks,  aluminij...

Spremajući posuđe, savjetuje da između neprianjajućih tava stavite kuhinjsku krpu kako biste spriječili ogrebotine na površini.
Stivaletti se slaže s tom preporukom i dodaje da takve tave valja čistiti mekom spužvom s malo deterdženta.
McManos pak navodi da je dobro takve tave prije kuhanja premazati tankim slojem biljnog ulja, osobito ako površina djeluje vrlo suho.


- Kao da dodajete malo začina. Naravno, nećete ulje jako zagrijati nego vrlo malo, a potom ćete ga obrisati papirnatim kuhinjskim ručnikom natopljenim s malo ulja, pa ponovo obrisati suhim ručnikom. To će pomoći da površina ostane glatka i da se hrana ne lijepi, ali i da tava malo više traje, zaključila je McManos dodajući kako je upravo to ono što svi želimo od tave, bez obzira koliko je platili.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku