Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Slavne pečenke: Od punjene purice i patke do slasnog buta

Slavne pečenke: Od punjene purice i patke do slasnog buta
7

Dočekajte blagdane uz omiljene pečenke, bilo da je riječ o roladi od svinjećeg buta, nadjevenoj purici, piletu ili patki ili pak o telećim rebarcima ili janjećem kotletu...

VIDEO

Pečeni svinjeći but

Sastojci: 1,5 kg čistoga svinjećeg buta u komadu, 500 g staroga kruha, 150 ml mlijeka, 1 jaje, 100 g šunke u ovitku, 100 g polutvrdog sira, 2 režnja češnjaka, sol, papar, peršin, lovorov list, prema želji 1 mrkva, 250 g gljiva, 2-3 žlice graška, 100 g pršuta ili pancete, 1 luk; za podlijevanje: 500 ml temeljca ili 50 ml bijelog vina i 300 ml vode

Priprema: Meso očistite od žilica. Razrežite ga kao da razmotavate roladu da dobijete veliki odrezak. Pola žlice soli utrljajte u meso, savijte ga i ostavite da stoji dok pripremate nadjev. izmrvite kruh u komadiće. Stavite ga u posudu i zalijte mlijekom. nasjeckajte sitno peršin i češnjak pa dodajte kruhu. Dodajte još koji sastojak prema ukusu. Primjerice, mrkvu naribajte, grašak skuhajte, svježe gljive, luk, pancetu ili pršut nasjeckajte na komadiće i kratko popržite. 

Smjesi dodajte jaje, sol i papar pa dobro promiješajte, razmotajte meso pa unutarnju stranu obložite kriškama šunke i sira. Nanesite nadjev ostavljajući 1 cm od rubova slobodno. Pažljivo savijte, povežite čvrstim koncem i stavite u namašćeni lim za pečenje. Na pečenku stavite lovor, a okolo, prema želji, rasporedite krumpire i jabuke. Zalijte temeljcem ili vodom i vinom. Pokrijte folijom, koju na više mjesta probušite vrhom noža. Pecite pokriveno oko 1 sat na 180°C. nakon toga otkrijte, okrenite pečenku i pecite još 10-ak min pa opet okrenite i zapecite još 10-ak min. Izvadite da odstoji 10-15 min, uklonite konac pa tek onda režite.

Pečena patka na mediteranski način

Sastojci: 1 patka, 2 režnja češnjaka, 1 žlica brašna, 15 zelenih maslina, sol; Marinada: 300 ml vina, 3 žlice maslinova ulja, 2-3 limunova soka, papar, majčina dušica

Priprema: Očišćenu patku posolite i natrljajte nasjeckanim češnjakom. Vino, ulje, limunov sok, papar i majčinu dušicu pomiješajte pa prelijte patku i ostavite je da odstoji 1 sat. Izvadite je iz marinade i stavite na malo zamašćen lim za pečenje. Pecite na 225°C i često je zalijevajte marinadom. Prema potrebi dolijevajte i vode.  Pečenu patku izrežite na komade i stavite na zagrijan tanjur. U sok od pečenja umiješajte brašno razmućeno s malo vode i masline, kratko prokuhajte pa umak prelijte preko mesa.

Nadjeveno pečeno pile

Sastojci: 1 pile, sol; Nadjev: 3 žlice ulja, 1 luk, 30 g slanine, 3 kriške kruha, 100-200 ml mlijeko, 2 jaja, peršin, sol, papar, ulje za pečenje

Priprema: Pile operite, lagano odvojite kožu od mesa. Izvana i iznutra natrljajte ga solju. Kruh narežite na kockice i prelijte hladnim mlijekom. Nasjeckajte luk, slaninu i peršin. Na vrelu ulju propirjajte luk sa slaninom i još vruće prelijte na ocijeđen kruh.  Dodajte jaja, peršin, posolite, popaprite i dobro izmiješajte. Time napunite pile, a otvor zatvorite čačkalicama. Stavite ga u lim za pečenje, prelijte vrućim uljem i pecite oko 1 sat na 200°C. Tijekom pečenja pile zalijevajte sokom u kojem se peče i toplom vodom kako bi ostalo sočno.

Punjena patka na zagorski način

Sastojci: 1 patka, 350 g bijeloga kruha, 50 g slanine, 2 luka, 1 pačja ili pileća jetrica, 100 ml mlijeka, 50 g  kuhanoga  graška, 2 jaja, 3 žlice masti, 2 žlice krušnih mrvica, 2 žlice soli

Priprema: Patku posolite iznutra i izvana. Kruh narežite na kockice te ga prepržite u tavi do zlatne boje. Stavite ga u dublju zdjelu i zalijte mlijekom. Na tavi prepržite slaninu, luk i jetrica. Kruh malo ocijedite od mlijeka, dodajte kuhani grašak, prepržene luk, slaninu i jetrica te jaja i mrvice. Lagano promiješajte da dobijete malo čvršću smjesu. Njome napunite patku, otvore zatvorite štapićima za ražnjiće, dobro namastite i stavite peći na 230°C. Često podlijevajte sokom od pečenja. Pecite 90-ak min.

Pečena teleća rebra s krumpirima

Sastojci: 500 g telećih rebara, 1 kg krumpira, 1 mrkva, 2 režnja češnjaka, 1 paprika, 1 luk, 80 ml ulja, sol, ružmarin

Priprema: Meso operite, posušite, natrljajte solju i stavite u lim za pečenje. U lončiću zagrijte ulje pa prelijte po mesu. Pospite ružmarinom, prekrijte aluminijskom folijom i stavite peći na 250°C 15-ak min pa smanjite na 180°C. U međuvremenu očistite i narežite (ako su veći) krumpire i drugo povrće. Kad je meso napola pečeno, nakratko ga izvadite. U lim stavite krumpire s povrćem. Malo posolite i polijte uljem. Vratite meso na krumpire, dodajte šalicu vruće vode i ponovno prekrijte folijom. Pecite oko sat vremena, pola sata na donjoj rešetki, a onda dignite na srednju.

Aromatični janjeći kotlet

Sastojci: 8 janjećih kotleta, 2 žlice maslinova ulja, 8 grančica ružmarina, 8 grančica majčine dušice, 8 grančica metvice, sol, papar 

Priprema: Kotlete premažite s pola predviđene količine ulja te posolite i popaprite. Na svaki kotlet stavite po grančicu ružmarina, majčine dušice i metvice. Složite kotlete na rešetku pa ih stavite u vruću grill-pećnicu te pecite 4-6 min. Izvadite rešetku, uklonite bilje i okrenite kotlete. Premažite ih preostalim uljem, vratite začinsko bilje i pecite još 4-6 min. Odmah poslužite. 

Portugalska janjetina

Sastojci: 1,2 kg janjetine, 1 kg krumpira, 1 luk, 3 režnja češnjaka, 1 žlica masti, 150 ml maslinova ulja, 150 ml bijelog vina, 2 žličice slatke paprike, 2-3 lovorova lista, 1 vezica peršina, sol i papar

Priprema: Zgnječite češnjak pa dodajte sol, papar, slatku papriku, mast te po 20-ak ml ulja i vina da dobijete gustu smjesu. Njome sa svih strana dobro natrljajte meso. Na njega rasporedite krupno narezan luk, lovor i peršin. Ostavite ga u hladnjaku 10-ak sati. Prije nego što ćete staviti meso peći, krumpire oljuštite, narežite i posolite. Janjetinu stavite u lim za pečenje, a oko njega rasporedite komade luka i krumpire. Začinite ih preostalim uljem. Pecite na 200 °C 90-ak min te povremeno podlijevajte preostalim vinom i sokom od pečenja.

Svinjski kare s pečenim jabukama

Sastojci: 800 g svinjskoga karea, 150 ml maslinova ulja, sol, papar, 4 kisele jabuke, 3 luka, 100 g slanine, 4 klinčića 

Priprema: Kare zavežite konopom da tijekom pečenja sačuva oblik. Premažite ga maslinovim uljem, stavite u lim za pečenje i pecite 15 min na 250°C. Povremeno ga okrećite kako bi se ravnomjerno ispekao sa svih strana. U međuvremenu sitno nasjeckajte luk, očistite jabuke, narežite ih na kriške te s nasjeckanom slaninom i začinima poredajte oko mesa. Posolite, popaprite, prekrijte folijom, smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 1 sat. Izvadite iz pećnice i nakon 10-ak min narežite meso te poslužite s pečenim lukom i jabukama. Sve prelijte sokom koje je meso pustilo tijekom pečenja.

Pečena svinjska koljenica

Sastojci: 1 svježa svinjska koljenica (oko 1,5 kg), 1 vezica povrća za juhu, 1 žlica soli, 2 režnja češnjaka, 1 žličica papra u zrnu, 50 ml maslinova ulja, lovorov list

Priprema: U veći lonac stavite koljenicu, povrće za juhu, sol, lovorov list, češnjak i papar u zrnu pa prelijte hladnom vodom toliko da pokrije meso. Kad voda zakuha, žlicom uklonite pjenu koja se stvorila na površini. Poklopite, smanjite vatru i ostavite da se kuha 25-30 min. Koljenicu izvadite iz vode, stavite u lim za pečenje, malo ga zarežite uz kost da se bolje ispeče, prelijte ga maslinovim uljem i pecite na 160°-180°C oko 2 sata. Prvih pola sata pustite meso da se malo zapeče, a onda ga svakih 15 minuta okrećite i podlijevajte tekućinom u kojoj se kuhao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje