Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Slinite dok spavate? Evo što to znači i kako se to može spriječiti

Slinite dok spavate? Evo što to znači i kako se to može spriječiti

Jedan od glavnih razloga slinjenja je začepljen nos zbog kojeg osoba diše na usta i to može dovesti do slinjenja. Čišćenje i deblokada sinusa mogao bi biti dobar način da zaustavite slinjenje

VIDEO

Svi s vremena na vrijeme uhvatimo sebe s viškom sline koja nam izlazi iz usta. Većinom je to kada se naglo probudimo iz sna ili ujutro. No jeste li znali da kada se ova pojava javlja redovito i pretjerano, to može biti znak bolesti u razvoju ili neke neispravnosti koja se događa u tijelu?

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ranoranilac ili noćna ptica 01:11

Ekipa iz Bright Sidea otkrila je koji su razlozi za slinjenje i kako to možete smanjiti ili zaustaviti.

Zašto slinimo?

Kada spavamo, mišići lica, kao i refleksi gutanja, potpuno su opušteni. Budući da se slina nakuplja u ustima dok spavamo, polako može početi kapati slina jer opušteni mišići lica mogu dovesti do malo otvorenih usta. Stoga na kraju imamo mokri jastuk na kojem nije baš ugodno spavati.

Prekomjerno slinjenje ili hipersalivacija može biti znak neurološke bolesti ili rezultat začepljenja nosa. Također, ljudi koji su već imali problema sa zdravljem, poput moždanog udara, mogu sliniti češće i pretjerano.

Kako smanjiti ili zaustaviti slinjenje?

1. Očistite sinuse

Jedan od glavnih razloga slinjenja je začepljen nos zbog kojeg osoba diše na usta i to može dovesti do slinjenja. Čišćenje i deblokada sinusa mogao bi biti dobar način da zaustavite slinjenje. 

Vrući tuš će pročistiti nos i omogućiti normalno disanje noću, esencijalna ulja, posebno ona koja sadrže eukaliptus, pomoći će vam slobodnije disati, a također će vam pomoći i da bolje spavate. Upotreba proizvoda koji pomažu u čišćenju sinusa odčepit će nos i omogućiti bolji protok zraka. Također, pobrinite se da liječite bilo koju nazalnu infekciju nakon što se pojavi. 

2. Promijenite pozu za spavanje

Ovo bi moglo zvučati prilično očito, ali spavanje na leđima poza je u kojoj sva slina koju stvara vaše tijelo ostaje u ustima i ne slini. Suprotno tome, ako spavate na boku ili na trbuhu, nakupljena slina vjerojatno će se cijediti iz usta na vaš jastuk.

3. Provjerite apneju za vrijeme spavanja

Apneja u spavanju glavni je poremećaj kod kojeg disanje osobe ne ide onako glatko kako bi trebalo. To pak dovodi do prekida spavanja, buđenja tijekom noći, osjećaja umora ujutro i osjećaja pospanosti tijekom dana.

Slinjenje i hrkanje glavni su pokazatelji apneje u snu. Ako sumnjate da imate ovaj poremećaj, obratite se svom liječniku kako biste detaljno razgovarali o tome. Imajte na umu da čimbenici poput pušenja povećavaju rizik od nastanka poremećaja i problema s disanjem općenito.

4. Izgubite višak kilograma

Dodatna težina igra presudnu ulogu u vašem procesu spavanja. Više od polovice stanovništva u SAD-u koje pati od apneje ima prekomjernu tjelesnu težinu.

5. Koristite posebne uređaje

Savjetovanje s liječnikom može vam pomoći da nabavite pravi uređaj za usta koji će vam pomoći smanjiti slinjenje. To mogu biti različiti zubni uređaji koji omogućuju bolje zatvaranje usta ili pomažu u gutanju, a time pomažu i u boljem snu.

6. Obavezno uzmite pravi lijek

Bottle with pills.

Ako uzimate bilo koji lijek, pobrinite se da ne uzrokuje stvaranje viška sline. Na primjer, neki antibiotici mogu izazvati hipersalivaciju i biti razlog prekomjernog slinjenja.

7. Držite glavu gore

Držanje glave na višem jastuku dok spavate može smanjiti slinjenje. Stoga zapamtite da napuhnete jastuk prije odlaska u krevet i pobrinite se da se ugodno osjećate dok ležite na njemu.

8. Razmislite o operaciji

Ponekad liječnici mogu preporučiti operaciju i uklanjanje žlijezda. Obično se to dogodi kada se iza hipersalivacije kriju ozbiljni neurološki problemi. Naravno, prije nego što to učinite, bilo koji će liječnik htjeti prvo isprobati nekirurške metode i ponuditi će vam operaciju samo u slučaju da nekirurške metode ne pomognu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje