Stari Grci su izrazito poštovali smokve pa su tako zabranili izvoz najkvalitetnijih vrsta, a legenda kaže da se vučica koja je hranila Romula i Rema odmarala ispod smokvina drveta
Smokve za zdravlje i izgled: Za kožu, sluh, zdrava pluća, grlo...
Smokva (Ficus carica) vrlo je cijenjena kao svježe ili suho voće, a uvelike se koristi i u narodnoj medicini. Pretpostavlja se da potiče iz Sirije i Palestine. Već u staroj Grčkoj je bila jedna od glavnih namirnica u prehrani, dok su je u Rimu smatrali svetim voćem.
Stari Grci su izrazito poštovali smokve, pa su tako zakonom zabranili izvoz najkvalitetnijih vrsta, a rimska legenda kaže da se vučica koja je hranila Romula i Rema odmarala ispod smokvina drveta.
U to vrijeme je već postojalo 29 vrsta smokve, a danas ima 600 različitih vrsta ovoga voća. U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa. U nekim se zemljama od mliječnog soka mlade smokve pravi posebna vrsta sira namijenjenog dojiljama koje su ostale bez mlijeka.
Uživanje u svježim i suhim smokvama preporučljivo je onima koji pate od povišenog kolesterola jer ovo voće obiluje vlaknima. Ona sadrži više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća - osobito je bogata pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti razine kolesterola u krvi. Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana.
Smokva je također bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija. Sadrži i triptofan, spoj koji potiče dobar san i pomaže da mozak ispravno iskoristi glukozu, pospješujući dobru cirkulaciju.
U 100 grama sirove smokve ima 17,5 mg magnezija, a jednaka količina sušenih smokava sadržava trostruko toliko magnezija. Ovaj mineral igra važnu ulogu u zaštiti organizma od štetnog utjecaja psihičkih stresova i pravi je melem za živčani sustav.
Namirnice bogate magnezijem osobito je preporučljivo uzimati kod napetosti, anksioznosti, depresije i predmenstrualnog sindroma. Smokve su također dobar izvor kalija, minerala koji regulira krvni tlak.
Tijekom sezone prednost bi trebalo dati svježim smokvama, koje sadrže 80 posto vode i stoga su manje kalorične. Treba voditi računa o tome da su smokve jedno od voća s najvećim sadržajem prirodnog šećera - u suhim smokvama ima više od 50 posto grožđanog šećera. Iako mogu poslužiti kao zdrava zamjena za šećer, oni koji pate od povišenog dijabetesa ili žele smršavjeti ne bi ih trebali konzumirati u većim količinama.
Za njima je ipak korisno posegnuti kod učenja i drugih mentalnih napora jer mozgu osiguravaju lako dostupne hranjive tvari te tako potiču koncentraciju i pamćenje.
Katkad se na svježim smokvama može vidjeti bijeli sloj - riječ je o gljivicama koje mogu izazvati glavobolje i bolove u želucu. Stoga je takve smokve potrebno prije jela temeljito oprati u vrućoj vodi, isprati hladnom vodom, obrisati, pa tek onda jesti.
Stablo smokve uspijeva i u kontinentalnim krajevima, na zaštićenim položajima. Rijetko se razmnožava iz sjemena jer se iz njega razvije poludivlja smokva zvana glušica. Stoga se mnogo češće razmnožava reznicama i povaljenicama.
Smokve imaju vrlo kratku sezonu uzgoja i iznimno su osjetljive. Stoga su najukusnije ako se jedu neposredno nakon branja, nakon što su kratko vrijeme odležale u hladnjaku. Suhe smokve su odličan izbor i za trudnice, jer zahvaljujući vlaknima i magneziju poboljšavaju probavu, olakšavaju stolicu i sprečavaju hemoroide.
Recepti
NAPITAK ZA JAČANJE PLUĆA - S litrom crnog vina skuhajte šaku suhih samljevenih smokava, šaku mljevenog rogača, malo šećera i od 2 do 3 karanfilića. Nakon kuhanja procijedite i pijte po čašu tri puta na dan.
ŠUM U UŠIMA - Sjemenke gorušice (20 g) samljeti u prah i dobro pomiješati sa zgnječenim smokvama (200 g). Kašom premazati komad gaze i staviti kao oblog na uho.
NJEGA KOSE - Smokve potiču rast kose i njeguju je. U šampon ili regenerator koji koristite dodajte nekoliko kapi smokvina ulja, na kosi držite oko pet minuta i zatim isperite.
DOMAĆI LIKER OD SMOKAVA - Kilogram svježih smokvi poslažite u staklenku. Prelijte ih litrom lozovače, zatvorite lanenom krpom i ostavite
dva tjedna na toplom. Rastopite pola kilograma šećera s malo vode i u to dodajte iz smokava ocijeđenu rakiju.
Dobro promiješajte, prelijte preko smokava i hermetički zatvorite. Nakon tjedan dana liker će biti spreman za piće.
PROTIV ŽULJEVA - Žuljeva se brzo i lako možemo riješiti trljanjem svježim listovima smokve nekoliko puta na dan. Pritom vodimo računa o tome da na žulj dospije i mliječni sok iz peteljke smokvina lista. To činimo u vrijeme kasnog proljeća, ljeta ili rane jeseni – kad smokva bujno lista.
PROTIV ZATVORA - Narežite od tri do četiri suhe smokve i od tri do četiri suhe šljive te sve prelijte sa 2 dcl vode i ostavite da odstoji tijekom noći. Ujutro ocijedite i popijte a plodove pojedite.
AFTE - Protiv neugodnih afti, u ustima žvačite 2-3 nježnija lista smokve, a potom isperite usta vodom. Osim što ćete tako ukloniti čireve u usnoj šupljini, imat ćete svjež dah.
ZA GRLO - Kako biste se riješili neugodnog peckanja u grlu, pomiješajte suhe smokve, med i toplu vodu. Ovaj pripravak pijte tijekom dana.
ZA SEKSUALNU VITALNOST - Smokvama se pripisuju afrodizijačka svojstva, a narodna medicina koristi ih za povećavanje vitalnosti. Namočite nekoliko svježih smokava u mlijeku preko noći i pojedite ujutro. Ovakav će doručak, ako se jede redovito, ojačati potenciju.
PROTIV GNOJNIH DESNI I ČIREVA - Smokvu presijecite na dva dijela i stavite u posudu. Prelijte mlijekom tek toliko da smokva bude prekrivena. Kuhajte nekoliko minuta, a zatim stavite smokvu na oboljelo mjesto. Postupak ponovite od dva do tri puta.
U MASLINOVOM ULJU - Do 30 komada suhih smokava složite u teglu, a onda do vrha nalijte maslinovo ulje. Zatvorite i čuvajte mjesec dana. Smokve će upiti maslinovo ulje, a nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka. Ovaj recept može pomoći kod problema sa želucem, hemoroida, zatvora, povišenog kolesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.
BRADAVICE I KURJE OČI - Mliječni sok smokve, koji istječe kad se zasiječe mlada grančica ili zelena smokva, te sok iz lista služe za liječenje bradavica. Postupak je jednostavan – mliječni sok treba namazati na bradavicu ili kurje oko i oni će nakon nekoliko dana navedenog postupka otpasti. Treba razlikovati melanome od običnih bradavica (posavjetovati se s liječnikom) i mazati samo bradavice.
ČAJ OD LISTOVA SMOKVE - Lišće smokve liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme, čireve te ublažava simptome dijabetesa. Stoga se može pripremati kao čaj - dvije žličice listova smokve prelijte šalicom vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procijedite. Popijte jednu šalicu svako jutro, najbolje uz doručak.
SMOKVE U RAKIJI - Uzmite kilogram zdravih i zrelih (svježih) smokava. Škarama odrežite peteljke i poredajte ih u staklenku za konzerviranje povrća. Zatim preko smokava prelijte litru lozovače, bocu prekrijte gustom lanenom krpom i ostavite da odstoji dva tjedna na toplome mjestu. Nakon dva tjedna uzmite pola kilograma šećera i rastopite ga s malo vode. Rastopljenom šećeru dodajte iz smokava ocijeđenu rakiju. Miješajte sadržaj dok se šećer potpuno ne otopi pa ga prelijte preko smokava i hermetički zatvorite. Poslije tjedan dana rakiju (izvrstan liker) možete piti, a možete jesti i smokve. Pripazite, i oni opijaju kao i svaki drugi alkohol.
DIJETA - Unatoč slatkoći, svježe smokve su voće koje je dobro uvrstiti u prehranu dok ste na dijeti, jer zbog visokog udjela vlakana pomaže pri skidanju tjelesne težine.
SMOKVENJAK - Sameljite pola kilograma kvalitetnih suhih smokava, dodajte im krupno rezanih i poprženih 10 dekagrama badema i malo rakije (viskija ili ruma) tako da možete lakše izmijesiti priređenu masu. Dobivena smjesa oblikuje se u okrugle pogačice i suši u pećnici zagrijanoj na nižu temperaturu. Kad se smokvenjak osuši, odozgo na njega stavite grančicu komorača i zavijte u masni papir ili alufoliju te čuvajte na hladnom.
VINO OD SMOKVE - Kilogram suhih i mekših smokava te deset bobica kleke stavite u drvenu ili plastičnu bačvicu i zalijte s 10 litara vode. Bačvicu, pokrivenu lanenom krpom i drvenim poklopcem, stavite na toplije mjesto i ostavite da odstoji deset dana. Nakon fermentacije tekućinu (smokvino vino) procijedite i ulijte u litrene boce, dobro začepite i koristite poslije tjedan dana. Smokvino vino najbolje je napraviti tijekom ljeta i piti (ohlađeno u hladnjaku) kao izvrsno osvježavajuće piće.
NJEGA KOŽE - Kako biste napravili domaći piling za lice i tijelo, pomiješajte žlicu šećera, dvije žlice svježe cijeđenog narančina soka i jednu vilicom izgnječenu svježu smokvu. Dodajte nekoliko kapi maslinova ulja i koristite piling jednom na tjedan. Enzimi iz smokve uklonit će mrtve stanice, a šećer nježno ispolirati kožu.
PODOČNJACI - Svježu (posve zrelu) smokvu prerežite na pola i stavite (kao oblog) na kapke, prekrivši i podočnjake. Sa smokvinom maskom ležite mirno oko 20 minuta. Kod izraženijih podočnjaka ponavljajte nekoliko dana uzastopce.
OPEKLINE I RANE - Suhu smokvu skuhajte u mlijeku ili vodi, presijecite je na pola i stavite na opeklinu ili ranu. Ako je opeklina veća, skuhajte nekoliko smokava. Prije stavljanja na opeklinu ili ranu smokva se treba ohladiti da ne bude prevruća.