Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sobne biljke venu? Radite li sve kako treba - voda, zemlja...

Sobne biljke venu? Radite li sve kako treba - voda, zemlja...
1

Mnogi se žale kako im sobne biljke rijetko preživljavaju, no pritom ne razmišljaju o mogućnosti da nešto rade pogrešno. Na sobnu biljku ne možete zaboraviti mjesec dana u mračnom kutu

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Dom će izgledati luksuznije ako dodate male stoliće i zrcala...

Svakoj biljci trebaju osnovne stvari poput svjetla, vode i zemlje. No tajna leži u pravilnoj količini tih potreba, jer nisu sve biljke jednake pa se tako razlikuju i njihove potrebe, piše Lifehacker.

Sobne biljke ipak nisu važne za pročišćavanje zraka u prostoriji
Sobne biljke ipak nisu važne za pročišćavanje zraka u prostoriji

POGLEDAJTE VIDEO: Kako su supružnici Matagić dvorište pretvorili u bajku

Pokretanje videa...

vrtna bajka 01:19

Sunce, zemlja i voda

Kako bi biljka ostala na životu potrebna joj je određena količina vode, zemlje i nutrijenata. Ovisno o svakoj zasebnoj biljci, ta se količina razlikuje i premalo svega će rezultirati sušenjem biljke, dok će višak rezultirati truljenjem. U oba slučaja finalni je rezultat smrt. Stoga je ključno istražiti što vašoj biljčici treba i u kojoj količini, a svakako valja pratiti i znakove koji će ukazati na to da nešto radite krivo. Iako zvuči jednostavno, činjenica jest da vam za sve treba malo iskustva.

Kada je previše svjetlosti?

Svjetlost biljkama treba za fotosintezu, a to je način kako proizvode energiju. Svaki tip biljke zahtijeva drugačiju količinu svjetlosti. Ako je previše izložena suncu, biljka će se sušiti, djelovat će povenuto. S druge strane, manjak svjetlosti će rezultirati blijedim izduženim listovima koji pokušavaju doprijeti do izvora svjetlosti, ili će pak posve otpasti.

Sobne biljke: Voda iz vodovoda nije idealna, kišnica je najbolja
Sobne biljke: Voda iz vodovoda nije idealna, kišnica je najbolja

Pojedinim biljkama treba puno svjetla, drugima umjerena količina, a treće vole sjenu. Zato trebate dobro promisliti koje su im potrebe i sukladno tome smjestiti ih u vašem domu. Biljke kojima treba malo svjetla trebale bi stajati daleko od izravnog sunčevog svjetla, biljke kojima treba umjerena svjetlost dobro će se snaći i u prostorijama u kojima ima puno sunca, dok će one kojima treba svjetla najbolje napredovati na mjestima na kojima tijekom cijelog dana izravno dopiru sunčeve zrake.

Kada je previše vode?

Višak vode jednako je loš kao i manjak. Ako je previše zalijevate, listovi biljke će postati smeđi, stabljika meka, a možda će neki listovi požutjeti i otpasti. Ako je zalijevate premalo, listovi se smežuraju i suše.

Fotolia

Zato je važno vašoj biljci osigurati vodu u redovitim intervalima i odgovarajućoj količini. Svaka biljka ima različite potrebe, no najbolji način za provjeru je opipati zemlju lončanice. Ako je zemlja vlažna, ne treba je zalijevati. Ako je suha, ovisno o vrsti biljke, možda je potrebno dodati vodu.

Kod zalijevanja je vrlo važna drenaža, odnosno cijeđenje vode. Ako je zemlja stalno vlažna, to znači da ne otječe i može voditi do truljenja korijena biljke.

Tri sobne biljke koje uspijevaju i onima kojima sve ostalo vene
Tri sobne biljke koje uspijevaju i onima kojima sve ostalo vene

Kako biste osigurali ispravnu drenažu, na dno posude možete staviti ljuske od kikirikija ili filterima kave. Važno je i redovito izlijevati vodu koja se nakon drenaže nakuplja u tanjuriću, također zbog boljeg zdravlja korijenja.

Zemlja

Većina sobnih biljaka koristi zemlju za lončanice. Izuzetak su orhideje kojima treba više drenaže i koriste posebne mješavine tla, kao i kaktusi te sukulenti kojima pomaže dodatak pijeska.

Nutrijenti

S vremena na vrijeme biljkama trebaju gnojiva kako bi dobile sve potrebne nutrijente. Tekuće gnojivo za sobne biljke obično je dovoljno, sve dok sadrži mješavinu dušika, fosfora i kalija. Možete ih kupiti u većini trgovina, a osim tekućih postoje i gnojiva u tabletama ili štapićima. Gnojivo se dodaje kad biljka aktivno raste, obično u proljeće, a kao i kod vode, vrijedi pravilo da dodate koliko stoji na uputama jer i previše i premalo jednako šteti biljci.

Biljke za početnike

Sobne biljke koje ne zahtijevaju preveliku brigu su aloe vera, aglaonema, božićni kaktus, difenbahija, drvo žada, sretni bambus, svekrvin jezik i spatifilum.

Zabavnik

Iako vam ovi nazivi baš ne znače puno, riječ je lončanicama koje ste sigurno vidjeli u tuđim domovima. Vrlo je vjerojatno da će i kod vas takve biljke uspijevati, sve dok uložite vremena u istraživanje i otkrijete što kojoj od njih treba. Kad ste to riješili, enigma oko toga kako da vaš zeleni prijatelj preživi više i nije toliko nedokučiva.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Vlasnica 'Torte i to': Nepravda je, ako treba uklonit ću cvijeće

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Đikić: #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

01:19
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku