Kako bi sobna biljka preživjela, provjerite što joj je potrebno | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sobne biljke venu? Radite li sve kako treba - voda, zemlja...

Sobne biljke venu? Radite li sve kako treba - voda, zemlja...
1

Mnogi se žale kako im sobne biljke rijetko preživljavaju, no pritom ne razmišljaju o mogućnosti da nešto rade pogrešno. Na sobnu biljku ne možete zaboraviti mjesec dana u mračnom kutu

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Dom će izgledati luksuznije ako dodate male stoliće i zrcala...

Svakoj biljci trebaju osnovne stvari poput svjetla, vode i zemlje. No tajna leži u pravilnoj količini tih potreba, jer nisu sve biljke jednake pa se tako razlikuju i njihove potrebe, piše Lifehacker.

Sobne biljke ipak nisu važne za pročišćavanje zraka u prostoriji
Sobne biljke ipak nisu važne za pročišćavanje zraka u prostoriji

POGLEDAJTE VIDEO: Kako su supružnici Matagić dvorište pretvorili u bajku

Pokretanje videa...

vrtna bajka 01:19

Sunce, zemlja i voda

Kako bi biljka ostala na životu potrebna joj je određena količina vode, zemlje i nutrijenata. Ovisno o svakoj zasebnoj biljci, ta se količina razlikuje i premalo svega će rezultirati sušenjem biljke, dok će višak rezultirati truljenjem. U oba slučaja finalni je rezultat smrt. Stoga je ključno istražiti što vašoj biljčici treba i u kojoj količini, a svakako valja pratiti i znakove koji će ukazati na to da nešto radite krivo. Iako zvuči jednostavno, činjenica jest da vam za sve treba malo iskustva.

Kada je previše svjetlosti?

Svjetlost biljkama treba za fotosintezu, a to je način kako proizvode energiju. Svaki tip biljke zahtijeva drugačiju količinu svjetlosti. Ako je previše izložena suncu, biljka će se sušiti, djelovat će povenuto. S druge strane, manjak svjetlosti će rezultirati blijedim izduženim listovima koji pokušavaju doprijeti do izvora svjetlosti, ili će pak posve otpasti.

Sobne biljke: Voda iz vodovoda nije idealna, kišnica je najbolja
Sobne biljke: Voda iz vodovoda nije idealna, kišnica je najbolja

Pojedinim biljkama treba puno svjetla, drugima umjerena količina, a treće vole sjenu. Zato trebate dobro promisliti koje su im potrebe i sukladno tome smjestiti ih u vašem domu. Biljke kojima treba malo svjetla trebale bi stajati daleko od izravnog sunčevog svjetla, biljke kojima treba umjerena svjetlost dobro će se snaći i u prostorijama u kojima ima puno sunca, dok će one kojima treba svjetla najbolje napredovati na mjestima na kojima tijekom cijelog dana izravno dopiru sunčeve zrake.

Kada je previše vode?

Višak vode jednako je loš kao i manjak. Ako je previše zalijevate, listovi biljke će postati smeđi, stabljika meka, a možda će neki listovi požutjeti i otpasti. Ako je zalijevate premalo, listovi se smežuraju i suše.

Fotolia

Zato je važno vašoj biljci osigurati vodu u redovitim intervalima i odgovarajućoj količini. Svaka biljka ima različite potrebe, no najbolji način za provjeru je opipati zemlju lončanice. Ako je zemlja vlažna, ne treba je zalijevati. Ako je suha, ovisno o vrsti biljke, možda je potrebno dodati vodu.

Kod zalijevanja je vrlo važna drenaža, odnosno cijeđenje vode. Ako je zemlja stalno vlažna, to znači da ne otječe i može voditi do truljenja korijena biljke.

Tri sobne biljke koje uspijevaju i onima kojima sve ostalo vene
Tri sobne biljke koje uspijevaju i onima kojima sve ostalo vene

Kako biste osigurali ispravnu drenažu, na dno posude možete staviti ljuske od kikirikija ili filterima kave. Važno je i redovito izlijevati vodu koja se nakon drenaže nakuplja u tanjuriću, također zbog boljeg zdravlja korijenja.

Zemlja

Većina sobnih biljaka koristi zemlju za lončanice. Izuzetak su orhideje kojima treba više drenaže i koriste posebne mješavine tla, kao i kaktusi te sukulenti kojima pomaže dodatak pijeska.

Nutrijenti

S vremena na vrijeme biljkama trebaju gnojiva kako bi dobile sve potrebne nutrijente. Tekuće gnojivo za sobne biljke obično je dovoljno, sve dok sadrži mješavinu dušika, fosfora i kalija. Možete ih kupiti u većini trgovina, a osim tekućih postoje i gnojiva u tabletama ili štapićima. Gnojivo se dodaje kad biljka aktivno raste, obično u proljeće, a kao i kod vode, vrijedi pravilo da dodate koliko stoji na uputama jer i previše i premalo jednako šteti biljci.

Biljke za početnike

Sobne biljke koje ne zahtijevaju preveliku brigu su aloe vera, aglaonema, božićni kaktus, difenbahija, drvo žada, sretni bambus, svekrvin jezik i spatifilum.

Zabavnik

Iako vam ovi nazivi baš ne znače puno, riječ je lončanicama koje ste sigurno vidjeli u tuđim domovima. Vrlo je vjerojatno da će i kod vas takve biljke uspijevati, sve dok uložite vremena u istraživanje i otkrijete što kojoj od njih treba. Kad ste to riješili, enigma oko toga kako da vaš zeleni prijatelj preživi više i nije toliko nedokučiva.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Vlasnica 'Torte i to': Nepravda je, ako treba uklonit ću cvijeće

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Đikić: #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

01:19
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

'Moj muž me nazvao imenom druge žene, šokirala sam se kad sam uspjela otkriti tko je ona'
NEOČEKIVANI OBRAT

'Moj muž me nazvao imenom druge žene, šokirala sam se kad sam uspjela otkriti tko je ona'

Čuvanje tajni unutar veze može dovesti do dugotrajne štete, često uzrokujući značajno kršenje povjerenja.

Ovo su omiljeni deserti svakog znaka zodijaka: Strijelci vole baklavu, a Lavovi banana split
SUPER SLASTICE

Ovo su omiljeni deserti svakog znaka zodijaka: Strijelci vole baklavu, a Lavovi banana split

Čak i ako niste gurman, nemojte preskočiti ovaj popis slastica jer prema astrologiji svaki horoskopski znak ima slatkiš koji savršeno odgovara njegovom jedinstvenom raspoloženju i osobnosti
Dnevni horoskop za nedjelju 16. lipnja: Rak će puno čitati, a Vodenjak se mora odmoriti
ŠTO VAM ZVIJEZDE SPREMAJU?

Dnevni horoskop za nedjelju 16. lipnja: Rak će puno čitati, a Vodenjak se mora odmoriti

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 16. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje