Lifestyle

Komentari 2

Sol čisti brojne tvrdokorne mrlje: Od hrđe, znoja, kave ...

Sol čisti brojne tvrdokorne mrlje: Od hrđe, znoja, kave ...

Čist i mirisan dom možete postići bez korištenja skupih sredstava za čišćenje, a možda se iznenadite i otkrijete da vam sol može biti najbolji saveznik u održavanju kućanstva

Čistoća je temelj zdravlja, a pritom je iznimno važna čistoća kućanstva i prostora u kojima boravimo. Skupocjena sredstva za čišćenje također mogu biti štetna ako sadrže opasne kemikalije, no uvijek postoji prirodna alternativa. Dostupna i jeftina sol može vam pomoći stvoriti ugodan i čist dom kakav želite, a pritom izbjegavate sve štetne sastojke i visoke cijene proizvoda, piše TipsandTricks.

POGLEDAJTE VIDEO: Sol kao saveznik u kućanstvu i za zdravlje

1. Mrlje od hrđe

Pomiješajte sol s limunovim sokom ili octom i riješite se zauvijek mrlja od hrđe. U verziji sa limunom prvo provjerite je li mrlja potpuno suha. Iscijedite limun iznad mrlje, a zatim prekrijte limunov sok slojem soli.

Ostavite da odstoji pola sata, a zatim sve očistite krpom ili spužvom. Isperite ako je potrebno. U verziji s alkoholnim octom recept je da pomiješajte sol sa žlicom ili više octa i tom smjesom namažete mrlju od hrđe. Pustite da odstoji i nakon nekog vremena očetkajte starom četkicom za zube te po potrebi isperite.

2. Mrlje od kamenca

Kombinacija soli i limuna odlična je u borbi protiv nakupljanja kamenca. Pospite sol na polovicu limuna i utrljajte je na kromirane ili bakrene površine. Ova metoda ima dodatnu prednost kada se koristi na bakru jer se bori protiv promjene boje.

kitchen sink and faucet

3. Mrlje od znoja

Uz malo soli i tople vode možete ukloniti mrlje od znoja na odjeći. Pomiješajte četiri velike žlice soli s litrom tople vode i u nju potopite odjevni predmet, ostavite da odstoji i dobro isperite. Ipak, imajte na umu da pojedine osjetljive materijale poput satena ne valja namakati u ovoj otopini jer će ih sol uništiti.

4. Daska za rezanje

Nakon nekog vremena kuhinjske daske za rezanje mogu se prilično zaprljati. Iako ih perete nakon svake upotrebe, teško je učiniti da izgledaju kao nove. Posebna su problem drvene daske za rezanje koje ne možete staviti u perilicu posuđa. Kombinacija soli i limuna čini čuda na daskama za rezanje. Pospite malo soli na dasku i utrljajte je pomoću limuna. To će pomoći ukloniti i najtvrdokornije mrlje.

5. Začepljeni odvodi

Iskušali ste sva sredstva za odčepljivanje, kiseline i razne gelove, no nije pomoglo. Pokušajte uz sol. U odvode stavite soli i temeljito je isperite toplom vodom nakon dvije minute.

6. Mrlje od kave i čaja

Čini se da ne možete potpuno očistiti svoje šalice koliko god se trudili. Sol će i ovdje popraviti stvar. Stavite malo soli na vlažnu krpu i utrljajte na mrlje. U trenu će vaše šalice biti besprijekorne.

7. Mrlje na tepihu

Sol djeluje na sve vrste mrlja, a posebno je dobra u upijanju tekućina. Ako ste nešto prolili po tepihu, brzo pospite sa malo soli. Ona će upiti tekućinu i poslije ćete lakše očistiti mrlju.

8. Piling za tijelo

Kupovni piling varira cijenom i kvalitetom, a nerijetko sadrži i mikroplastiku koja je štetna za okoliš. Isti posao možete napraviti i uz pomoć obične kuhinjske soli. Uzmite 100 grama morske soli i pomiješajte je sa 100 mililitara ulja. To može biti bademovo, arganovo ili kokosovo ulje. Zatim dodajte nekoliko kapi eteričnih ulja kako biste svom pilingu dali lijep miris. Dobro promiješajte i možete ga koristiti na isti način kao i da ste ga kupili u trgovini.