Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Spasio mu život: Na licu mu je 'vidio smrt' i zvao hitnu pomoć

Spasio mu život: Na licu mu je 'vidio smrt' i zvao hitnu pomoć
1

Derek Campbell iz Liverpoola bio je u samoizolaciji. Razgovarao je s prijateljem Terryjem Johnsonom na Facetimeu, a Terry je tijekom poziva shvatio da se Dereku stanje pogoršava

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ne dajte da vas zdrma: Kako se smiriti nakon ponovnih potresa

Derek Campbell (57) iz Liverpoola otac je dvoje djece, a život mu je spasio prijatelj Terry Johnson koji kaže kako je na njegovom licu prepoznao smrt te je tada shvatio da ima korona virus pa je zato pozvao Hitnu, piše Mirror.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:53

Campbella su prevezli u bolnicu Royal Liverpool gdje su ga liječili zbog Covida - 19 te je bio u induciranoj komi nekoliko dana. Tijekom trotjedne borbe za život liječili su ga od akutne upale pluća, upale uha koja je prouzročila sepsu i napala bubrege, pao mu je krvni tlak, a tijekom 48 sati koliko nije uopće reagirao na lijekove koje su mu dali, obitelj je strahovala od najgoreg ishoda. No uspio se othrvati bolesti i počeo se oporavljati. Najprije je medicinskom osoblju dao do znanja da osjeća bol stiskanjem njihove ruke. Danas je na kućnoj njezi i dobro se oporavlja.

Njegova kći Samantha živi u australskom Darwinu i prisjeća se kako se osjećala bespomoćno. Zaposlenica Quantas Airlinesa opisala je kako je otac bio sam u stanu, a ona ga je telefonom zvala svakog dana i slušala o stalnom pogoršanju zdravlja. Dobio je temperaturu i počeo halucinirati da njegovom kućom hodaju nepoznati muškarci. Derekova djevojka živi u Manchesteru i nazvala je Hitnu kako bi dobila savjet što učiniti, no rekli su joj da treba ostati kod kuće osim u slučaju da ne može disati. Samantha nastavlja da se šokirala kad je čula da otac nije jeo danima, a stan je pretvorio u set iz filmova strave.

Popuštanje mjera protiv korona virusa po zemljama Europe
Popuštanje mjera protiv korona virusa po zemljama Europe

- Bio je prilično uvjerljiv preko telefona i čak mi je rekao da mu je temperatura pala i da se osjeća puno bolje te da se nemam razloga brinuti. Usred poziva stigla mu je dostava hrane, pa smo morali prekinuti razgovor. Nazvala sam ga ponovo sljedećeg jutra. Djelovao je smireno i opet mi je rekao da mu je dobro i da se ne moram brinuti te da je pojeo sendvič. No nije mi djelovao smisleno i u govoru je miješao riječi. Nije bio nalik na sebe. Rekao je da je to vrag zbog kojeg se osjeća slabo, a žalio se i na bolove u uhu te rekao da mu curi voda iz uha - prepričava Samantha dodajući kako mu je preporučila da uzme antibiotike, a prijatelj mu je bio poslao i kapi za uši.


- Bila sam jako zabrinuta, kao i njegova partnerica, no bio je zabrinut i njegov najbolji prijatelj Terry Johnson. On mu je spasio život - objašnjava ona prepričavajući kako su Derek i Terry bili redovito u kontaktu jer je Terry preuzimao lijekove za Dereka.

Terry je gledao kako Derek kopni i nakon tog razgovora na FaceTimeu jednostavno je odlučio da je bilo dosta. Pozvao je Hitnu uz rečenicu da mu se čini kako Derek umire jer je na njegovom licu prepoznao smrt.

Zbog korona virusa bi mogla nastati kriza ljudskih prava
Zbog korona virusa bi mogla nastati kriza ljudskih prava

- Tata se sjeća da je stigla Hitna, a liječnik i sestra bili su pod punom opremom. Neće to nikad zaboraviti. Osjećao se kao u filmu o zombijima. Prevezli su ga u bolnicu i liječnik mu je rekao da je u jako lošem stanju te da će ga morati staviti u induciranu komu. Zatim je zatražio kontakt najbližeg rođaka s kojim može razgovarati. Poslala sam mu na Facebooku poruku da ga jako volim i ponosna sam na njega. Pročitao je poruku, i tad su ga stavili u komu. Bila sam mirna, ali bilo je bolno gledati kako se sati pretvaraju u dane - pojašnjava Samantha i dodaje kako su ubrzo od liječnika čuli da je njezinom ocu vrlo loše. Tijekom prvih 48 sati bio je u kritičnom stanju.


- Ne možete ga posjetiti, samo jedan član obitelji može nazvati liječnike i ne preostaje vam ništa drugo nego samo čekati. Nakon nekoliko dana, ipak je počeo pokazivati znakove poboljšanja. Bili smo u euforiji i puno plakali tih dana. Ne mogu objasniti tu bol. Bilo je posve drugačije od svega jer jednostavno ništa ne možete poduzeti. Netom prije toga zamolila sam tatine prijatelje da mu na Facebooku napišu pozitivne misli i poruke kako bi ih mogao pročitati kad se probudi. Čim smo ga zasuli ljubavlju, stanje mu se poboljšalo - priča Samantha. Nastavila je kako su liječnici nakon dva dana odlučili da mu je bolje te da je spreman da ga probude iz kome. Polako je otvarao oči pogledom tražeći mobitel kojeg su mu oduzeli kad su ga prebacili na intenzivnu njegu.

Tjednima plovili morem i nisu imali pojma o korona virusu...
Tjednima plovili morem i nisu imali pojma o korona virusu...

- Danima nije mogao koristiti prste, još je bio na kisiku jer mu je bilo teško oštećeno jedno plućno krilo, i trebalo mu  je nekoliko dana da se makar malo oporavi. Svakog dana to su bili maleni pomaci. Najprije je stisnuo ruku medicinskoj sestri, sljedećeg dana je klimao glavom pokazujući da ga boli. S vremenom se pokazalo i da mu ipak neće trebati dijaliza s obzirom na stanje bubrega. To je bilo čudo - kaže Samantha. Njezin otac još ne može samostalno hodati i treba mu pomoć fizijatrice, a Samantha je nesretna što je nikad nije srela ni imala priliku zahvaliti joj za sve što radi. Derek polako uči kako ponovo koristiti prste, a samostalan odlazak na zahod i tuširanje opisao je kao raj.


- Vratio mu se njegov smisao za humor i sarkazam, pa sad ima novu perspektivu života i sretan je što je preživio. Liječnici su stvarno napravili čudo i ne mogu im dovoljno zahvaliti na svemu. Kod slučajeva Covid - 19 samo jedan član obitelji smije zvati bolnicu, a to nisam bila ja i nisam imala mogućnosti reći im koliko sam zahvalna. No prvi poziv upućen tati bio je vrlo emocionalan za nas oboje. Govorio je kako su liječnici i sestre bili fantastični prema njemu. Uspjela sam doznati samo jedno ime, medicinske sestre Katie koja se o mom tati brinula dok je bio u komi. Želimo ljudima poručiti da neće umrijeti svi koji završe u komi zbog COVID-19. Moje srce je s obiteljima koje prolaze kroz sve ovo i želim im poručiti da imaju na umu mojeg tatu - zaključila je Samantha.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Budite spremni na najgore: Što sve držati u ruksaku za potres

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru