Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
18 komentara

Spavate na trbuhu? Zbog toga vam pati vrat, ali i kralježnica

Položaj na trbuhu zakrivljuje vrat i zaustavlja cirkulaciju, pa ga svakako izbjegavajte. Madrac vam za dobar san ne bi smio biti previše tvrd, ali niti previše mekan

Foto: 123rf
18 komentara

Položaj na leđima idealna je pozicija za spavanje jer glavi, vratu i kralježnici pomaže da se usklade i drže kralježnicu u neutralnom položaju. U tom položaju nema dodatnog pritiska niti krivljenja, a isto vrijedi i za položaj morske zvijezde, s raširenim rukama i nogama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kad spavate na leđima, idealno bi bilo da ne spavate na jastuku. Naime, ne koristite li jastuk, vaša će se kralježnica moći odmoriti u svom prirodnom položaju. Ako već koristite jastuk, pripazite da ne bude previsok jer može loše utjecati na kralježnicu i disanje. Drugi najbolji položaj prilikom spavanja je onaj na boku. Iako taj položaj izduljuje kralježnicu, često pridonosi bolovima u leđima.

Fotolia DRHTANJE TIJELA Tijelo drhti zbog spavanja u nezgodnom položaju i vježbe

Stručnjaci savjetuju da spavanje na trbuhu izbjegavate jer ono ne podržava prirodnu krivulju kralježnice, što dovodi do problema. Osim što se stvara pritisak na zglobove i mišiće, koji se grče, taj položaj dovodi do lokalizirane boli, ukočenosti i trnjenja u ramenima i vratu zbog rotacija i zaustavljanja cirkulacije.

Položaj na prsima trebaju izbjegavati svi koji već imaju nekih problema s kralježnicom, bilo u vratnom ili lumbalnom dijelu. I spavanje u fetus, zgrčenom položaju na boku može uzrokovati pritisak na leđa i zglobove jer ramena i vrat tada nisu “u ravnini”.

- Odaberite zato mekši madrac da u tom položaju izbjegnete pritisak na određene dijelove tijela, ali opet ne premekan kako bi održao vrat i kralježnicu u pravilnom položaju - kaže dr. Michael Breus s American Academy of Sleep Medicine.

Iako mnogi ljudi s “problematičnim” leđima govore kako im odgovaraju tvrđi madraci, ležaj ipak ne bi smio biti pretvrd, kao ni premekan, nego takav da se prilagodi izbočinama i udubinama tijela te čuva prirodnu zakrivljenost kralježnice. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

#zajedno24sata
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message