Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Splitski profesor: Muškarci su lijeni pa treniram samo žene

Splitski profesor: Muškarci su lijeni pa treniram samo žene

Sretan Bandalović (71) tri puta tjedno odlazi u teretanu, svaku večer tri najmanje tri kilometra, vodi treninge za starije osobe i može se pohvaliti besprijekornom kondicijom i u trećoj dobi

VIDEO

Opuštam se mnogim aktivnostima, a smatram da je najbolje nakon odlaska u mirovinu pronaći posao koji vas ispunjava, jer novac koji za to dobijete dat će vam osjećaj vrijednosti i ponosa, i to, naglašavam, isključivo ako ste ga sami zaradili, poručio je prof. Sretan Bandalović (71), splitski trener i voditelj plesnog aerobika za starije osobe, koji se na treninge dovozi Kawasakijevim “choperom”.

Sretan Bandalovic

Bandalović nakon odlaska u mirovinu s mjesta profesora tjelesnog odgoja u splitskoj Turističko-ugostiteljskoj školi niti u jednom trenutku nije pomislio kako će se odmarati. Diplomirao je na splitskom Kineziološkom fakultetu laku atletiku, u mladosti je vodio treninge dizačima utega, kasnije je mlade učio tenisu, a nakon umirovljenja vodio i tenisku školu u splitskom klubu Pomak. Kojekakvim vježbama i sportovima bavi se od svoje 13. godine, a danas, u trećoj dobi, tri puta tjedno odlazi u teretanu. Svaku večer otrči najmanje dva kilometra po gradu, vodi treninge, a bavi se i drugim fizičkim aktivnostima, što ga drži u besprijekornom zdravlju i kondiciji gotovo poput upola mlađe osobe. Uz to Bandalović se bavi fotografijom, astronomijom, piše haiku poeziju i, kao što smo spomenuli, vozi motocikl uglavnom, po Splitu i okolici jer, kako kaže, “vožnja na dva kotača u čovjeku budi iskonski osjećaj slobode”. No primarno vodi vježbe za splitske umirovljenice u Centru za treću dob Zlatno doba koji djeluje pod okriljem udruge Mi na splitskoj Zapadnoj obali.

Sretan Bandalovic

Plesni aerobik izdvaja se od svih mogućih vježbanja, brojna istraživanja i studije pokazali su da vježbanje uz glazbu bitno povećava endorfin, koji utječe na sve vitalne sustave u organizmu, te je iznimno korisno za kardiovaskularni sustav, ističe trener.
- Formalno vježbanje ljudima brzo dosadi, dok dinamika vježbi uz kontinuiranu glazbu ljudima donosi radost i želju da vježbanje što dulje traje. U Zlatno doba došao sam prije tri godine, kao penzić prvo sam ovdje namjeravao čitati novine i čavrljati, a kad sam se upoznao s ekipom, počeo sam voditi plesni aerobik. Utorkom i četvrtkom vodim po tri grupe od po desetak žena, svaku po 45 minuta. Velika je šteta da nema muškaraca, da nijedan neće uskočiti na aerobik. Lijeni su, žene su marljivije i pametnije - dometnuo je Bandalović.

Pokretanje videa...

sretan bandolovic 02:46

Ističe kako su koristi plesnog aerobika za starije psihološke i fiziološke, a kako bi bio u upućen u svjetske trendove u održavanju zdravlja, neprestano proučava na internetu novosti vezane uz prehranu i fiziologiju. Dodajmo da ovaj vitalni Splićanin i glazbu za svoje radionice pronalazi tako što je čuje negdje na ulici, pa je preko mobitelske aplikacije Shazam za prepoznavanje pjesama pronalazi na webu i skida. Tako ćete u Zlatnom dobu na aerobiku čuti razne hitove, od francuskog disca pa do house remixa Coldplaya, na koje vježbaju i 80-godišnjakinje. To je, recimo, puno modernija muzika nego kakva će vas dočekati u splitskim okupljalištima studentarije i srednjoškolaca.

Sretan Bandalovic

- Svakoj od polaznica pristupam individualno, kad uočim probleme kod nekog u izvođenju vježbi, prilagodim im dobe za izvođenje pokreta, a kod onih koje imaju problema sa zglobovima skraćujem amplitude pokreta. U istoj grupi nalaze se i vrlo vitalne i dinamične osobe, za koje, pak, određujem pokrete prilagođene njihovoj kondiciji i mogućnostima. Stvoreni smo za kretanje i, ako se ne krećete, svi sustavi u organizmu propadaju. Primjerice, za osteoporozu najvažnije je vježbanje jer potiče hormonalnu regulaciju, koja jača kosti, uključujući hrskavicu. Hrskavica bez vježbe propada – upozorio je Bandalović.

Sretan Bandalovic

Ovaj profesor kineziologije puno pažnje posvećuje prehrani, a decidirano tvrdi da iz jelovnika treba izbaciti šećer jer, kako kaže, organizam glukozu sasvim uspješno stvara od bjelančevina i masti iz povrća, ribe, mesa te jaja. Ne preza niti pred dodacima prehrani koji se dobivaju iz sirutke kao što su Whey proteini, a esencijalni su graditelji mišićnog tkiva, koje svakodnevno konzumira. Bandalović smatra da i stres s kojim se ljudi susreću na poslu, ako ga pravilno kanaliziraju, ne mora nužno biti štetan.

- Ništa me ne izbacuje iz takta i mišljenja sam da je stres dio života, čak smatram da je donekle pozitivan, ako se ne uzima previše k srcu. Penzija može biti vrlo smrtonosna jer se čovjek zna previše smiriti i umiriti, kad potpuno isključi stres, a to nije dobro. Čovjek se tako gasi, prestane ga pokretati na ono što je imao na poslu, pa bili to i konflikti – zaključuje Bandalović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru