Obavijesti

Lifestyle

Komentari 100

Spontana erekcija: Zašto se to događa samo po noći, danju ne

Spontana erekcija: Zašto se to događa samo po noći, danju ne

Postoje dvije vrste erekcija, a jedna nema nikakve veze sa seksom. Spontane erekcije su uočene i kod muških fetusa u majčinom trbuhu. Muškarci ih u jednoj noći imaju tri do pet

VIDEO

Dečki, jeste li ikada zapitali otkuda te ranojutarnje erekcije dok vam mozak još spava i ne pomišlja na seks? Ovaj fenomen liječnici su nazvali - noćna otečenost penisa koja nastaje tijekom REM faze spavanja kada sanjamo najviše.

Kako buđenje slijedi nakon REM faze, događa se da je erekcija još u tijeku i muškarac je postane svjestan.

9 stvari koje su ženama važnije na muškarcu od veličine penisa
9 stvari koje su ženama važnije na muškarcu od veličine penisa

Prosječan, zdrav muškarac ima tri do pet noćnih erekcija i svaka traje otprilike oko pola sata. 

- To je je tipično za adolescente i mlade muškarce, zbog njihovih visokih razina hormona. Zapravo je povezano s učestalošću njihovih erekcija i njihovom potrebom za oslobađanjem. Naravno, s godinama starosti ta pojava je manje učestala kako se razina testosterona i seksualna funkcija smanjuju - objasnila je seksologinja dr.sc. Gloria Brame.

Mnogi se pitaju, posebno žene kada ugledaju te noćne i ranojutarnje erekcije, ima li njihov muškarac seksi snove. No stručnjaci kažu kako to nema nikakve veze jedno s drugim.

- Te erekcije nemaju veze sa seksi snovima. Spontane erekcije su uočene i kod muških fetusa u majčinom trbuhu - pojasnila je dr. Uta Demontis, klinička seksologinja.

Dodaje kako je moguće da muško tijelo dovodi spolovilo u erekciju tijekom noći kako bi svježa krv procirkulirala njime i opskrbila ga sa dovoljno kisika.

Pukao mu je penis usred seksa: Čuo sam 'krc' i osjetio jaku bol
Pukao mu je penis usred seksa: Čuo sam 'krc' i osjetio jaku bol

Do takvih spontanih erekcija ipak ne dolazi tijekom dana.

- Muški mozak ispušta kemikalije protiv erekcije tijekom svojih budnih sati, što pomaže u sprječavanju pojave erekcije u, recimo, društveno neprihvatljivim situacijama. Međutim, tijekom spavanja taj faktor nestaje, dopuštajući erekcijama da slobodno dolaze i odlaze - kaže Gloria Brame, a prenosi Men's Health.

Thinkstock

Dvije su vrste erekcije

Stručnjaci kažu kako postoje dvije vrste erekcije - ona izazvana seksualnim uzbuđenjem i ova koja se događa tijekom sna.

Iako toga nisu svjesni jer spavaju, muškarci tijekom noći mogu imati do pet takvih erekcija. Ponekad se probude usred nje i to je sasvim normalno. Jutarnja erekcija samo je nastavak serije noćnih, prenosi iflscience.com.

  • 1. Psihogena Tu se radi o poticanju erekcije mislima ili prizorima koji potenciraju erekciju putem živčanih signala. To je ono kada muškarac želi seks i svjestan je nakupljenog uzbuđenja i u konačnici erekcije.
  • 2. Refleksna To je erekcija do koje dolazi nesvjesno, bez vanjskih podražaja. Dolazi iz drugog dijela mozga od one seksualne. Ponekad je može potaknuti pun mjehur i jaka potreba za mokrenjem. Postoji čak teorija da tada dođe do erekcije kako se muškarac ne bi pomokrio u krevet.
Vodite ljubav često! Dobro je protiv visokog tlaka, kao lijek
Vodite ljubav često! Dobro je protiv visokog tlaka, kao lijek

Izostanak jutarnje erekcije otkriva problem

- Jutarnja erekcija se javlja zbog cirkadijalnog ritma hormona testosterona. Koncentracija testosterona je najviša pred jutro i tada se javljaju prve erekcije. Kada bolesnik ima probleme s erektilnom disfunkcijom postoje testovi koji pokazuju je li postoji jutarnja erekcija - objasnio nam je mr. sc. Antonio Plešnar spec. urolog, subspec. urološka onkologija.

-  Ako je nema, tada je to jedan od znakova teže erektilne disfunkcije. Najčešće su jutarnje erekcija kod mladih, no ona postoji i u starijih osoba - dodao je.

SAVRŠENI PAROVI: Ovi horoskopski znakovi najbolje idu zajedno, po svemu si odgovaraju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje