Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Sprejevi za čišćenje štete plućima kao 20 cigareta na dan

Sprejevi za čišćenje štete plućima kao 20 cigareta na dan

Dobar odabir sredstava za čišćenje, po mogućnosti što prirodnijih sačuvat će ženska pluća od oštećenja jer kupovni sprejevi im itekako štete. Muška pluća su otpornija

VIDEO

Dva zasebno provedena istraživanja pokazala su da su ženama, koje često čiste kuću kemikalijama, pluća u puno lošijem stanju od onih koji to rjeđe rade. Glavni krivac ovom rezultatu su kupovni sprejevi za čišćenje, koji su se pokazali štetnima poput pušenja kutije cigareta dnevno.

Kućanski proizvodi predstavljaju čak polovicu onečišćenja zraka u gradovima, otkrilo je jedno od ta dva istraživanja. 

Istraživanje provedeno u Norveškoj je pokazalo da se kod žena koje su redovito kod kuće čistile kapacitet pluća godišnje padao za 4.3 mililitra brže, a kod žena koje se profesionalno bave čišćenjem za čak 7.1 mililitara, piše Mirror. Također, u puno više slučajeva se pojavljivala i astma. 

Konstantno čišćenje s njima oslabljuje pluća tako što oštećuje njihovu membranu. Muška pluća nisu se pokazala toliko oštećenima kao ženska, ali pretpostavlja se da je to zato što žene više čiste. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kratkoročni efekt sredstava za čišćenje na astmu je već dobro dokumentiran, ali nedostaje nam znanja o dugoročnom utjecaju. Bojimo se da ove kemikalije, stalnim korištenjem, iz dana u dan, iz godine u godinu, oslabljuje kapacitet i rad pluća s godinama - objasnila je profesorica dr. Cecile Svanes sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj, piše britanski Express. 

Muškarci koji su čistili istim tipom proizvoda nisu imali takav pad kapaciteta pluća kao žene.

- Čišćenje kemikalijama vrlo vjerojatno uzrokuje znatnu štetu na plućima. U većini slučajeva korištenje sprejeva je nepotrebno jer se pri čišćenju najviše koriste mokre krpe od mikrofibre - izjavila je profesorica Cecile Svanes sa Sveučilišta u Bergenu.

Drugo istraživanje, objavljeno na kongresu Američke udruge za unaprjeđenje znanosti u Austinu je pokazalo da su čak polovica hlapljivih organskih spojeva u zraku Los Angelesa potekli od boja, pesticida, izbjeljivača i parfema. 

- Zagađenje zraka potječe iz mnogih izvora - potvrdio je profesor Jonathan Grigg iz britanske Zaklade za pluća.

Potencijalno rješenje

Zašto liječiti kad se može spriječiti? Jedan od načina je korištenje i prirodnih sredstva za čišćenje koje možete lagano pripremiti kod kuće, a većinu sastojaka već imate u kuhinji.

S druge strane, ekološka sredstva koja preporučujemo ne oštećuju dišne organe, kožu ili unutarnje organeNisu opasna za kućne ljubimce i djecu u tolikoj mjeri kao kemikalije, ne zagađuju okoliš. Sredstva koja ‘izmućkate’ kod kuće nisu bolja samo za vaše zdravlje nego i za prirodu, a i kućni budžet.

Dreamstime

Kad napravite univerzalno sredstvo, možete ga imati nekoliko mjeseci, taman dok ga ne potrošite. Kemikalije iz deterdženata koje se teško razgrađuju, na kraju završe u prirodi gdje imaju negativne posljedice na biljni i životinjski svijet. 

To su uglavnom sastojci poput sode bikarbone, octa, limunova soka, izopropanola, vodikovog peroksida (hidrogen peroksida), kukuruznog škroba, praška za pecivo, eteričnih ulja... Ovi sastojci nisu skupi, a jednom kada ih kupite imat ćete ih dugo, budući da obično dolaze u većim pakiranjima. Njima možete prati gotovo sva mjesta u kući, te ih možete miješati u promjenjivim omjerima kako bi bili pogodniji za specifične zadatke.

Sastojci prirodnih sredstava za čišćenje

  1. Soda bikarbona se može koristiti kao omekšivač za rublje, odstranjivač neugodnih mirisa, za poliranje metalnih površina, čišćenje odvoda i wca, sredstvo za ribanje te mnogo drugih stvari.
  2. Ocat je pogodan za čišćenje svih vrsta površina, odstranjivanje plijesni, kao omekšivač rublja, a otklanja i neugode mirise nakon što miris samog octa ispari.
  3. Limunovim sokom može se čistiti staklo, a dobar je i kod uklanjanja mrlja i neugodnih mirisa.
  4. Kukuruzni škrob je dobar kod pranja prozora, tepiha, i za poliranje namještaja.
  5. Eterična ulja dobra su zamjena za umjetne mirise, a mogu imati i antibakterijska svojstva. Čajevac će ubiti većinu bakterija u kupaoni, a ulje poput paprene metvice ostavit će svjež miris. Pazite da koristite kvalitetna eterična ulja, ona su malo skuplja, no kada ih jednom kupite imat ćete ih dovoljno dugo i izbjeći ćete rizik od udisanja sintetičkih spojeva iz jeftinih ulja.

    Također, ako eterična ulja koristite za dezinfekciju, ona jeftinija možda neće imati takva svojstva. Kombinacijom ovih sastojaka možete očistiti cijelu kuću bez skupih i štetnih kemikalija. Mješavinom alkoholnog octa, eteričnog ulja po vašem izboru, malo tople vode i par kapi ekološkog sredstva za pranje suđa koje sada već možete kupiti u većini trgovina, dobiti ćete univerzalno sredstvo za čišćenje većine površina u domu.
  6. Za vrlo problematične zadatke kao što su tvrdokorne masne naslage u pećnici ili na štednjaku, možete koristiti alkoholni ocat u kombinaciji s vrućom vodom, ili pak napraviti gušću pastu od sode bikarbone i vruće vode, te ostaviti da djeluje na mrlje pola sata.

Recepti za prirodne deterdžente i omekšivače

Za bijelo rublje (60-95°C)

Sastojci: 800 g mljevenoga prirodnog sapuna (ekstra jakog), kg sode za pranje (natrijev karbonat), 1,2 kg boraksa (natrijev borat ili natrijev tetraborat), 50 g sode bikarbone, 10-30 kapi eteričnog ulja (npr., limuna, naranče, lavande ili metvice) 

Priprema: Izvažite sastojke, stavite ih u veliku posudu te dobro promiješajte. Ukapajte eterična ulja i još jedanput dobro promiješajte. Spremite u plastičnu posudu s poklopcem ili plastičnu vrećicu. Oprez: boraks je otrovan ako se proguta pa oprezno rukujte s njim.

Za pranje na 40-60°C

Sastojci: 1,2 kg mljevenoga prirodnog sapuna, 950 g sode za pranje, 800 g boraksa, 50 g sode bikarbone, 10-30 kapi eteričnog ulja 

Priprema: Izvažite sastojke, stavite ih u veliku posudu (od oko pet litara) te dobro promiješajte. Ukapajte eterična ulja i još jedanput dobro promiješajte. Spremite u plastičnu posudu s poklopcem ili plastičnu vrećicu. Ovako pripravljeni deterdžent potrajat će minimalno godinu dana ako ga držite na suhom i hladnome mjestu. Držite ga zatvorenoga kako miris eteričnih ulja ne bi ishlapio. 

Za osjetljivo rublje (40°C)

Sastojci: 1,2 kg mljevenoga prirodnog sapuna, 400 g sode za pranje, 200 g boraksa, 10-30 kapi eteričnog ulja, 150 g sode bikarbone, 150 g soli za čišćenje  

Priprema: Izvažite sastojke, stavite ih u veliku posudu (od oko pet litara) te dobro promiješajte. Ukapajte eterična ulja i još jedanput dobro promiješajte. Spremite u plastičnu posudu s poklopcem ili plastičnu vrećicu. Boraks se kupuje u ljekarnama, soda za pranje u poljoprivrednim ljekarnama.

Za ručno pranje posuđa

Sastojci: 100 g ribanog sapuna, 1/2 šalice sode bikarbone, 1/4 šalice sode za pranje, 1/2 žličice limunske kiseline, 20 kapi eteričnog ulja, 1-1,5 l destilirane vode

Priprema: Stavite ribani sapun u lonac i dodajte malo više od jedne šalice vode. Stavite grijati na štednjak i miješajte dok se sapun ne rastopi. Maknite s plamena, dodajte ostale sastojke i miješajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Pustite da se ohladi i ulijte u plastične bočice za tekući deterdžent. Iako se ovaj pripravak ne pjeni jako, odlično pere.

Za perilicu posuđa

Sastojci: 2 šalice sode za pranje, 2 šalice boraksa, 6 žlica limunske kiseline u prahu, 25 kapi eteričnog ulja grejpa ili limuna

Priprema: Sastojke pomiješajte i spremite u plastičnu posudu. Za jedno pranje dodajte dvije velike žlice u spremnik za deterdžent. 

Još jednostavniji prašak za perilicu možete pripremiti tako da pomiješate dvije šalice sode za pranje, šalicu boraksa i šalicu sode bikarbone. Za jedno pranje dodajte otprilike dvije žlice u spremnik za deterdžent perilice posuđa.

Recepti za sredstva za čišćenje

Jednostavno sredstvo za čišćenje kupaonice

Sastojci: alkoholni ocat, 10 kapi eteričnog ulja čajevca, 10 kapi eteričnog ulja kadulje, 10 kapi eteričnog ulja lavande, 2 žlice ribanoga prirodnog sapuna, voda

Priprema: Bocu s raspršivačem do 1/3 napunite alkoholnim octom pa dodajte eterična ulja čajevca, kadulje i lavande koja dezinficiraju te uništavaju gljivice, viruse i bakterije. U vodi (trebat će vam količina da možete bocu napuniti do vrha) rastopite sapun i ulijte u bocu. Ovo sredstvo može poslužiti za pranje svih površina i skidanje kamenca. 

Ekočistač: Ocat skida kamenac i ubija bakterije

Priprema ekoloških deterdženata za pranje zahtijeva nešto vještine i opreza, no kuću možete očistiti i lako dostupnim sredstvima. Ocat je tako odlično sredstvo za čišćenje jer djeluje dezinfekcijski i ne može se pokvariti - čak i ako se malo zamuti, svejedno je upotrebljiv.

Octena kiselina iz octa ubija i opake bakterije kao što su salmonela i E. coli pa je nerazrijeđenim alkoholnim octom dobro prebrisati daske za rezanje i kuhinjske površine. Njime možete očistiti i teško dostupna mjesta poput rešetki grijalica, ventilatora i klima-uređaja.

Sredstvo za čišćenje prozora

Sastojci: voda, alkohol i amonijak. Sastojke odvojeno možete pronaći po vrlo povoljnim cijenama u specijaliziranim trgovinama i ljekarnama, dok ćete za gotovo sredstvo za čišćenje platiti puno više.

Priprema: U bočicu stavite sastojke u omjerima 45% vode, 45% medicinskog alkohola i 10% amonijaka za kućanstvo. Prije korištenja promućkajte.

Par trikova za brzo i lako čišćenje

  • kuhalo za vodu u kojem se nakupilo puno kamenca, sipajte ocat, uključite ga i čekajte da prokuha. Prolijte vodu u odvod, i kuhalo je čisto kao novo
  • Sodu bikarbonu možete posipati na dno kante za smeće da skuplja neugodne mirise
  • Glavu od tuša na kojoj se nakupilo kamenca potopite preko noći u posudu u kojoj ste dodali ocat. Neće ju oštetiti a uklonit će kamenac. Za naslage tvrdokornog kamenca pomoći će blago zagrijan ocat (ali ne prokuhan)
  • Za ribanje posuđa pomiješajte jednaku količinu soli i brašna te dodajte tek toliko octa da biste dobili pastu. Pastom izribajte unutrašnjost i vanjski dio posuđa pa ga isperite toplom vodom.
  • Za čišćenje odvoda kroz lijevak u odvod uspite 100 g sode bikarbone, zalijte s 200 ml octa i začepite odvod. Nakon nekoliko minuta isperite vrućom vodom iz slavine i odvod će ugodno mirisati. 
  • Dječji puder izvrsno je sredstvo za čišćenje tepiha od masnih mrlja. Dovoljno je posuti mrlju puderom i nakon dva do tri sata usisati usisavačem.
  • Mješavina djevičanskog maslinovog ulja i svježeg limunovog soka odlična je za čišćenje drvenog namještaja. Pomiješajte dvije jušne žlice ulja i limunovog soka i dobro promućkajte. Potom nanesite na pokućstvo mekanom pamučnom krpom. Također, maslinovo ulje dobro je za prekrivanje sitnih ogrebotina na drvetu. Malo ulja stavite na spužvicu i premažite po drvetu.
  • Za čišćenje kromiranih dijelova u kupaonici možete koristiti pastu za zube. Nanesite ju na kromirane dijelove i ispolirajte ih mekanom, suhom krpom. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje