Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Stan u Varaždinu za nju i njega: On ima pisoar, ona zlatni ormar

Stan u Varaždinu za nju i njega: On ima pisoar, ona zlatni ormar
22

Varaždinski par u mirovini za arhitekticu Gordanu Đerić imao je 27 zahtjeva kod preuređenja, a ona je dodala pisoar, balkon za psa i zlatni ormar. Art štih daju crvena ulazna vrata, galerija slika i rasvjeta

VIDEO

Stan u centru Varaždina nakon tlocrtne preobrazbe arhitektice Gordana Đerić postao je pun dnevnog svjetla s dovoljno prostora za skladištenje stvari koje inače zagušuju prostor. Umjetnički štih stana dale su "instalacije" u obliku rasvjete, ali i zidovi koji su postali galerija slika. Već na samom ulazu u stan ulazna vrata u jakoj crvenoj boji cijelom stanu daju "art" ugođaj.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Par transformirao školski bus u dom 01:57

- Klijenti su nova generacija roditelja koji su nakon odlaska u mirovinu odlučili da se osamostale od punoljetne i radno sposobne djece, kojima su ostavili veliku održavanu kuću s dvorištem i preselili se u stan koji su kupili. Radi se o starom stanu od 64 m2 koji je trebao kompletnu adaptaciju - govori nam Gordana Đerić, dipl. ing. arhitekture koja se 40 godina bavi projektiranjem i uređenjem interijera.

Stan se sastojao od dvije velike sobe, klasične kuhinje s blagovaonicom i kupaonice.

- Investitori su me kontaktirali mailom i u njemu naveli detaljne zahtjeve, želje i potrebe te prioritete za novi stan u 27 točaka, a 28. točka je trebala biti moj faktor iznenađenja. Želja im je bila da imaju dvije zasebne spavaće sobe, gdje će svatko od njih imati svoj komoditet i mir. Zajedničko druženje je bilo rezervirano za dnevni boravak povezan s kuhinjom i šankom za jelo. Budući da je prostor bio relativno mali za toliko zasebnih sadržaja, osnovna ideja mi je bila da prostor bude kompletno otvoren, s funkcionalnim jedinicama koje po potrebi imaju mogućnost zatvaranja. Ideja se pokazala izvrsnom zbog velikih staklenih površina prozora i povezanosti s vanjskim prostorom te puno zelenila koje je postalo sastavni dio unutarnjeg interijera - objašnjava nam Gordana, majstorica u preobrazbi i velikih i malih prostora.

Dizajner interijera: Dodajte crne detalje u dom za dašak luksuza
Dizajner interijera: Dodajte crne detalje u dom za dašak luksuza

- Svaki milimetar prostora je maksimalno funkcionalno uređen tako da, primjerice, ulazni hodnik rušenjem pregradnih zidova, izuzev funkcije hodnika, ima i radni dio na kraju do novonastalog balkona. U hodniku se nalazi i spremište s mašinom i perilicom te garderobom za goste koja je odvojena kliznim vratima u ogledalu. Time je dobiveno dupliciranje prostora. Kad se uđe, stan se doima čist i uredan jer je sve sklonjeno - 'iza' - naglašava Gordana važnost dobre organizacije prostora.

- Osnovna ideja je bila najveću sobu u stanu pretvoriti u dnevnu i kuhinju, a blagovaonicu je za osnovne potrebe zamijenio šank, kao sastavni dio kuhinje, produženjem radne plohe. Stol za blagovanje, za koji realno nije bilo mjesta, tako je postao multifunkcionalni klub stol koji se po potrebi, u slučaju kad dolaze gosti, pretvara u stol za jelo, s mogućnošću da se visina stola podešava na visinu na kojoj se može jesti s kutne garniture, ali i da se pridruži šanku pa ima normalnu visinu za jelo - govori Gordana Đerić.

Ulaz u dnevni boravak naglašen je bijelim šankom i barskim stolicama. Element za televiziju je pomno dizajniran u milimetar, radi dovoljnog prolaza, i podignut je od poda kako bi što manje opterećivao prostor. S obje strane tog elementa nalaze se skrivene ladice na izvlačenje koja su dodatna funkcionalna ostava.

Cooltura na zagrebačkoj Sigečici izgleda poput muzeja: Krase je stvari s Hrelića i darovi gostiju
Cooltura na zagrebačkoj Sigečici izgleda poput muzeja: Krase je stvari s Hrelića i darovi gostiju

Kuhinja je kutna kako bi stali svi sadržaji.

- Želju klijentice za dizajnom kuhinje i šanka punom kosina u svim mogućim smjerovima, od gornjih elemenata, sokla, stakla na zidu, konstrukcije šanka s ladicama smo ispunili zahvaljujući izvrsnim stolarima s kojima imamo dugogodišnju uspješnu suradnju. Boja koja prevladava u interijeru dnevnog boravka je bijela. Gornji kuhinjski elementi su u sedefastoj izvedbi kako bi ublažili sterilnost i unijeli malo topline u prostor - kaže Gordana.

Garderoba kao zatvorena cjelina napravljena je u zlatnoj boji, iveralu, te odvaja dvije spavaće sobe.

- U radno-spavaćoj sobi gospodina ima i radni stol koji je konstruktivno izveden kao konzola u bijeloj boji sa skrivenim ladicama. Sastavni dio iste sobe je pisoar koji je vrlo funkcionalan i poželjan u tim godinama. Prije pisoara su pregradni zidovi na kojima je izložbena galerija slika koje su klijenti skupljali kroz život i ne žele ih se odreći. Uvijek volim grupirati slike, različitih motiva, dimenzija, okvira jer se tad događa miješanje njihovih energija i efektnija je priča od njihova pojedinačnog izlaganja, gdje najčešće ne prate interijer i opterećuju prostor - naglašava arhitektica Gordana i dodaje kako je klijentica željela svoj kutak za čitanje, koji je onda nastao pregradnjom spavaće sobe sa zidom na kojemu je sa strane sobe televizor, a s druge strane police za knjige s postojećom starom foteljom, ručno dorađenom bojenjem u ružičastu i tapeciranjem u cvjetni dekor što daje dodatni šarm sterilnom bijelom prostoru.

- Strah klijentice bio je da će nakon velike kuće imati malo ormara i mjesta za pohranu. To sam riješila tako da je svaka funkcija zasebna, detaljno razrađena, gdje će što stajati od mnogobrojnih stvari. Ormari su u stanu gotovo neprimjetni i sastavni su dio prostora u bijeloj boji ili ogledalu tako da ih se gotovo i ne vidi. Puni su skrivenih ladica i uz ostala spremišta, primjerice, ona ispod kreveta, zadovoljili su sve njene potrebe na njeno veliko iznenađenje - priča nam ova svestrana arhitektica koja svakom prostoru, osim namještaja, unosi i dušu.

Top deset trendova u uređenju interijera u 2024.: Vratite stari stol ili komodu i stavite tapetu
Top deset trendova u uređenju interijera u 2024.: Vratite stari stol ili komodu i stavite tapetu

- Pod 28. točkom iznenađenja ispunila sam zahtjev 'zlatne' garderobe, te pisoara za gospodina, ali i 'balkon' za psa, koji se nalazi kraj radnog mjesta i na koji se 'ulazi' minimalnim povlačenjem francuskog prozora unutar stana - opisuje Gordana.

Kupaonica ima visoka staklena vrata s crnim aluminijskim dovratnikom što ulazni hodnik čini maksimalno efektnim, a satenasto mliječno staklo omogućuje prolaz svjetla i sprečava pogled unutra. Kupaonica je u nježnim tonovima aluminijske sive i bijelih pločica.

- U tušu je klupa za sjedenje, kao i tuš kraj WC-a koji mijenja bide. Bojler je sakriven u ormaru, gdje ostaje još spremišnog prostora, kao i u elementima iznad umivaonika. Ogledalo cijeli prostor još dodatno proširuje - naglašava arhitektica.

Rasvjeta u cijelom prostoru je jednostavna i efektna.

- Visilica je montirana samo iznad šanka jer vizualno i funkcionalno ne smeta, dok je stropna rasvjeta u hodniku, kupaonici i spavaćoj sobi. Ostalo su ugradbene lampe, kao i LED trake. U svojoj spavaćoj sobi gospodin je napravio svjetiljku iznad galerije slika od drvenih elemenata koje Drava izbacuje na obalu, a on ih marljivo skuplja pri šetnjama s gospođom i proizvodi umjetničke predmete. Gospođa u spavaćoj sobi ima klasičnu plafonijeru koja ima tekstilnu navlaku koja se pere, a navlaka od plafonijere pravi romantično rasvjetno tijelo - dodaje arhitektica s originalnim idejama u uređenju. 

storyeditor/2024-02-20/IMG-20211021-WA0036.jpg
Pogledajte kako je arhitektica uredila svoj troetažni stan u Samoboru: Na terasi i spavamo
Pogledajte kako je arhitektica uredila svoj troetažni stan u Samoboru: Na terasi i spavamo

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje