Obavijesti

Lifestyle

Komentari 61

Stav za uspješnu 2014. - novi posao, promaknuće ili povišica

Stav za uspješnu 2014. - novi posao, promaknuće ili povišica
1

Ako ste zapeli u rutini, iskoristite novu godinu i počnite iznova - riješite se stresa, usvojite nove vještine, ostavite dobar dojam te napredujte u svakom poslu

VIDEO

Kako bi vam 2014. godina bila uspješnija i produktivnija, smanjite stres. No najprije morate otkriti tko je izvor stresa - vaše poslovno okruženje ili vi sami. Ljudi si često zadaju kriterije koje ne mogu zadovoljiti te im to uzrokuje više stresa nego posao, kolege i šefovi. 

Stoga, odredite prioritete kako biste razine stresa sveli na minimum i omogućili si kvalitetnije izvršavanje obveza. Ako ste na poslu zapeli u rutini, iskoristite novu godinu za nove početke. Pogledate li oko sebe, vjerojatno ćete uočiti kolege koji su uvijek dobro raspoloženi, ambiciozni, koncentrirani i motivirani. 

Kako biste u 2014. ostvarili sve planove, ugledajte se na njih. Budite svjesni da je dojam koji ostavljate iznimno važan te uvijek izgledajte reprezentativno. Nikad se na poslu nemojte pojaviti izgledajući kao da ste se prije deset minuta na jedvite jade izvukli iz kreveta. Organizirajte se tako da se dovoljno naspavate kako bi vam um bio bistar te kako biste se mogli nositi i s najvećim izazovima. S obzirom na to da će vam biti ugodnije raditi u atmosferi u kojoj se svi slažu, ne tračajte.

Naravno da je više nego lako primijetiti kako je “netko danas zakasnio na posao, a šef mu nije ništa rekao” ili kako se “netko odjenuo pomalo neprimjereno”, ali to će vas uvesti u začarani krug i naposljetku bi vas mogao početi pratiti loš glas. Osim što ih ne smijete tračati, nikako nemojte tužiti. Ako vas šef upita što mislite o nekom, uvijek pokušajte pronaći pozitivne strane (iako se može činiti kao izuzetno težak pothvat, svatko ima neku osobinu koja mu ide u prilog). 

Uvijek budite kolegijalni - šef će više cijeniti takav stav nego želju da se uspnete po ljestvici gazeći po drugima. Umjesto toga izgradite pozitivne odnose sa svima na radnome mjestu. Ne očekujte, naravno, da ćete na poslu steći deset novih najboljih prijatelja, ali osmijeh i pozdrav na početku dana možete uputiti baš svakome. Osim toga, održavanjem pozitivnih odnosa s kolegama samo ste na dobitku - odlazak na posao bit će vam ugoda, a ne stres. 

Vjerojatno će i u vašem okruženju postojati nekolicina otrovnih ljudi, no na njih se jednostavno ne obazirite - svedite komunikaciju s njima na najmanju moguću mjeru, budite pristojni i ljubazni te se ne spuštajte na njihov nivo.

Zadaci 'crno na bijelo' 

Ne očekujte da šef zna sve što vi radite - dokumentirajte to te napravite popis svih dodatnih zadataka koje radite uz svoj posao.

Po povišicu petkom 

Najbolji trenutak za traženje povišice je petak popodne jer ćete tako šefu dati dva dana vremena da razmisli o zahtjevu, ali i vremena da o vašoj povišici razgovara s nadređenima.

Spremni na odbijanje 

Kad od šefa tražite povišicu, služite se frazama poput: “volio bih da razmislite o tome” i “u dogledno vrijeme”. No pripremite se na mogućnost da će vas šef odbiti i isplanirajte što reći kako ne biste rekli nešto što ćete ubrzo požaliti.

Promjena posla 

Odlučite li 2014. iskoristiti za promjenu posla, razmislite u kojim ste područjima znanja slabi i popravite to te obogatite životopis.

Promaknuće 

Kako biste bili promaknuti, nadređeni moraju prepoznati vaše liderske sposobnosti. Stoga prestanite biti nevidljivi i počnite iznositi rješenja na probleme koji se nađu na putu.

Budi ‘da’ osoba 

Kako bi vas šefovi cijenili, na zahtjeve koji nisu u opisu vašeg posla kažite “da” te pokažite da se na vas može računati.

Stvori si priliku jer tko čeka, ne dočeka

Kako biste učvrstili položaj i dobili mogućnost napredovanja, iskoristite svaku priliku za učenje. Imate li tijekom dana praznog hoda, iskoristite ga tako da se detaljnije posvetite rješavanju problema, pomognete kolegama ili usvojite novu vještinu. Radite na sebi i u slobodno vrijeme - to može biti i nešto jednostavno poput joge ili trčanja jer ćete zbog tjelovježbe biti puni elana i energije, što će se odraziti i na poslovnim rezultatima, a osim toga osjećat ćete se bolje. 

Kako biste stekli povjerenje nadređenih i kolega, uložite maksimum u sve što radite, čak i ako vam se zadatak čini trivijalnim. Ako vas nadređeni zamoli da nešto pretipkate, nemojte se uvrijediti jer “to nije vaš posao”, odraditi to gunđajući ili još gore - odbiti. Pretipkajte, pronađite pogreške i uredite tekst. Tako postupaju najambiciozniji i najsposobniji, a upravo se u njih trebate ugledati želite li napredovati. Iskoristite svaku priliku za učenje od kolega. 

Tu nema mjesta egu - ako vas oduševljava način na koji netko rješava zadatke, pitajte ga za savjet i učite. Zauzmite se za sebe jer nitko to neće učiniti umjesto vas. Stvorite priliku pokazati sve što znate - pojavi li se izazov, ne ponašajte se kao da vas se to ne tiče. Preuzmite inicijativu, učinite najbolje što možete i, ako treba, bez srama potražite pomoć od kolega. Dođe li do neočekivanih teškoća, pokažite da možete biti vođa i organizirati ljude. No ako rezultati ne budu onakvi kakve ste očekivali, ne krivite druge. Preuzmite odgovornost jer svatko je barem jedanput u životu pogriješio.

Budite motivirani 

Zaposlenici trebaju paziti na prilike u kojima će njihovi talenti doći do izražaja, u kojima će dobiti mogućnost naučiti nešto novo te u kojima će se odmaknuti od uobičajenog područja interesa jer tako održavaju motiviranost za posao.

Prečac do uspjeha 

Želite li brzo napredovati, otkrijte s kojim zadacima vašem šefu treba najviše pomoći i usavršite se u njima. Pazite da budete konstruktivni, a ne da predlažete sve i svašta samo da biste usmjerili pozornost na sebe. 

Radi pametnije, a ne dulje 

Budite svjesni da vas multitasking zapravo usporava i da ste manje produktivni kad radite nekoliko stvari istodobno. Radite jednu po jednu stvar s punom koncentracijom.

Rizik je dio priče o uspjehu 

Riskirajte i izađite iz okvira. Iako vas može biti strah da nećete uspjeti, suočite se sa strahom uz stav “ja to mogu” i budite spremni na sve, savjetuju stručnjaci za karijere.

Tvoj je cilj put do uspjeha, a do njega nas vodi promjena stava

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije