Lifestyle

Komentari 21

Stephen: Od engleskih jabuka iz moje Slavonije radit ću cider

Stephen: Od engleskih jabuka iz moje Slavonije radit ću cider

ZAVOLIO I OSTAO U pubu kraj Vinkovaca pije se pivo po engleskoj recepturi, a uskoro će se proizvoditi i jabukovača.Gaunt je u Hrvatsku došao 1991., kad se pridružio Hrvatskoj vojsci u Domovinskom ratu

Stephen Gaunt (63) rođen je u Leedsu u Engleskoj, a većinu života živi u Vinkovcima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zbog njega Vinkovci već godinama imaju englesku crvenu telefonsku govornicu, prvi hrvatski voćnjak engleskih jabuka za proizvodnju cidera i engleski pub usred slavonskih njiva. U Hrvatsku je došao 1991. godine, kad se pridružio Hrvatskoj vojsci u Domovinskom ratu. Borio se u Vinkovcima i Nuštru, a sve je zapisao u ratni dnevnik “Rat i pivo”. Državljanstvo je dobio 1993. godine, podnio zahtjev za vojnu mirovinu i počeo raditi kao fotoreporter za novine. Nakon nekoliko godina oženio se Dragicom, djevojkom iz Nuštra, s kojom ima šestero djece.

- Kad sam došao u Hrvatsku, prve riječi koje sam naučio bile su ćevapi i pivo! - kaže smijući se.

Upravo je zbog piva godinama zamišljao da će imati komad svoje zemlje u nekom polju i drvenu kućicu u kojoj će napraviti pogon za proizvodnju piva i cidera, nakon što posadi voćnjak. Sve mu se ostvarilo 2013., kad mu je prijatelj, kirurg koji ga je operirao u ratu, ponudio da otkupi komad zemljišta u Andrijaševcima.

- Nisam imao baš novca pa smo se dogovorili da ću to otplaćivati u ratama. Odmah sam počeo graditi kućicu od stare cigle sa starinskim biber crijepom. Sinovi i ja pomalo smo sve uređivali, a 2016. sam odlučio da će tu biti moj mali privatni english pub - priča i dodaje da je pub nazvao White Boar, odnosno Bijeli vepar, jer je bijeli vepar bio znak Rikarda III., engleskog kralja koji je poginuo u bitki, a iz Yorkshirea je, regije iz koje Steve dolazi.

- U pubu imam puno engleskih piva koje dobavljam svakako, najčešće mi ih donesu prijatelji kad dolaze iz Engleske. U Vinkovcima imam prijatelja koji radi craft piva i koji mi vjeruje pa sam mu dao dva recepta za englesko pivo i on mi ih proizvodi. Imam i domaću šljivovicu jer je svi volimo. Inače, pub nije stalno otvoren za goste jer još nisam otvorio obrt. Zapravo ni ne želim da pub bude svakodnevno otvoren kao ugostiteljski objekt jer to su ozbiljne obveze. Više volim da je ovako za mene i moje birano društvo. Lokalci dođu rijetko, ali volim kad dođu - kaže te dodaje da će uskoro početi kuhati svoje pivo i cider. Naime, njegov “brat po oružju” i susjed Gordon kupio je opremu za kuhanje piva i zajedno će se upustiti u taj posao.

Steve pivo kuha od 16. godine, a ima i dobru recepturu za prava engleska piva.

- Prije pet godina posadio sam 50 voćki jabuka za cider, a odabrao sam 10-ak engleskih vrsta. Pokazalo se da nisu sve otporne na hrvatsku klimu pa sam odabrao najizdržljivije, napravio sadnice i posadio samo njih - kaže simpatični Englez koji iznimno poštuje integritet kraljice o kojoj se, u njegovu pubu, ne smije reći ni jedna ružna riječ.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci