Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Što je normalno variranje težine i kako trebamo pratiti rezultate

Što je normalno variranje težine i kako trebamo pratiti rezultate

Dnevno variranje težine je normalna stvar. Samo zato što vidite da se broj na vagi povećava ili smanjuje iz dana u dan, ne znači da niste na putu gubljenja kilograma ili dobivanja

Budući da većina nas u dan-dva ne može pojesti dovoljno da dobije pet ili 10 kilograma, ako primijetite dramatičan skok na vagi, velika je vjerojatnost da je to zbog vode, kaže Anita Petruzzelli, doktorica medicine.

- Hrana, tekućina, mokrenje, stolica i vježbanje mogu utjecati na sastav vode vašeg tijela, a time i na težinu. Na primjer, hrana s visokim udjelom ugljikohidrata i soli može uzrokovati zadržavanje vode i porast kilograma, dok vježbanje može dovesti do privremenog gubitka vode i kilograma - objašnjava Petruzzelli i dodaje da se ne trebate previše uzbuđivati ili razočarati ako primijetite variranje težine u jednom danu.

POGLEDAJTE VIDEO (10 namirnica za topljenje sala):

Pokretanje videa ...

01:51

- Debljanje zbog fluktuacije vode trebalo bi se normalizirati za dan ili dva kad nastavite vježbati ili počnete konzumirati zdravu prehranu s malo soli, rafiniranih ugljikohidrata i jednostavnih šećera - kaže dr. Petruzzelli.

Međutim, ako se ti suvišni kilogrami počnu prikazivati na vagi  otprilike tjedan dana nakon što se vratite u svoju uobičajenu rutinu, to je možda posljedica drugog životnog čimbenika.

Žena dala slijepom partneru izvezenu sliku ultrazvuka bebe
Žena dala slijepom partneru izvezenu sliku ultrazvuka bebe

Dnevno variranje težine od nula do pet kilograma neće vas spriječiti da postignete svoje ciljeve, prema riječima Josepha Colelle, doktora medicine.

Međutim, ako vaga pokaže skok od sedam kilograma više od dan ili dva, alkohol može biti jedan od uzroka

- Alkohol potiče vaš apetit i uništava vašu samokontrolu u pogledu količine hrane koju konzumirate. Imajte na umu da osim prehrane, neki lijekovi i zdravstvena stanja također mogu dovesti do variranja težine - dodaje Colelle.

Kako pratiti napredak

Ako želite izgubiti samo nekoliko kilograma, možete se vagati svaki dan.

Ali, ako želite izgubiti više kilograma, svakodnevne provjere mogu vam popravit ili uništiti cijeli dan. Izbjegavajte nepotreban stres tako da rezultate provjeravate jednom tjedno i pratite ono što jedete, kaže Colelle.

Ovo su deset najtraženijih recepata u Hrvatskoj. U slast!
Ovo su deset najtraženijih recepata u Hrvatskoj. U slast!

Koliko god često bili suočeni s vagom, budite dosljedni. Petruzelli predlaže da se važete goli ujutro nakon korištenja kupaonice i uvijek na istoj vagi, piše Shape.