Lifestyle

Komentari 14

Što se smije, a što ne? Beba se zbog poljupca borila za život...

Što se smije, a što ne? Beba se zbog poljupca borila za život...

Infekcije u novorođenačkoj dobi se mogu očitovati teškim oštećenjima jetre, bubrega i srca, upalom mozga i moždanih ovojnica, gluhoćom, sljepoćom i konvulzijama, upozorio je dr. Jovančević

Naizgled bezazlene stvari poput poljupca bebe u usta ili čišćenje njezine dude u vlastitim ustima, što mnogi roditelji znaju raditi, navike su kojih bi se svakako trebalo riješiti - zbog sigurnosti i zdravlja djeteta. 

Naime, znalo se dogoditi da bebe zbog toga dobiju opasne infekcije uzrokovane Humani herpes virusima tipa 1 ili 2 koje u nekim slučajevima rezultiraju teškim oštećenjima srca, mozga, jetre bubrega itd. Bilo je i slučajeva kada su djeca podlegla infekciji.

- Herpesvirusne infekcije mogu ugroziti zdravlje djeteta. U pravilu što je dijete mlađe, to infekcije mogu biti opasnije. Naime što je imunosni sustav nezreliji to je mogućnost borbe protiv ovih virusa slabija. Postoje 2 tipa virusa: Humani herpes virus tip 1 koji zahvaća područje usta i Humani herpes virus tip 2 koji zahvaća spolne organe - objasnio nam je poznati zagrebački pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević.

- Infekcije u novorođenačkoj dobi se mogu očitovati promjenama na sluznicama i koži cijelog tijela, teškim oštećenjima jetre, bubrega i srca, upalom mozga i moždanih ovojnica, gluhoćom, sljepoćom i konvulzijama. Na sreću se ove infekcije rijetko događaju i treba pripomenuti da su u 85 posto slučajeva uzrokovane genitalnim herpesom - dodao je.

Kaže da posebno velika opasnost postoji ako se majka zarazi virusom pri kraju trudnoće. 

- Tada majka još nema antitijela koja ograničavaju infekciju, a niti nerođeno dijete nije imalo prilike putem posteljice dobiti majčina antitijela. Stoga se naročita pozornost posvećuje otkrivanju znakova genitalnog herpesa prije poroda. Ako se otkrije, trudnoća se dovršava carskim rezom ili majka u zadnjem mjesecu trudnoće dobiva protuvirusni lijek - pojasnio je ovaj pedijatar.

- Na sreću, uzevši u obzir relativno visoku učestalost herpesvirusnih genitalnih infekcija broj oboljele djece je vrlo mali. Među oboljelima još je manji broj djece koja dobiju upalu mozga. Do sada sam u svojoj praksi imao troje djece - dodao je.

'Virus ostaje pritajen u koži'

- Kada je riječ o herpesvirusnim infekcijama u području usta smatra se da je gotovo 50 posto populacije bilo zaraženo. Virus ostaje pritajen u koži te se u periodima oslabljenog imuniteta aktivira i izaziva karakteristične promjene na koži i sluznici. Tada su izgledi za prijenos virusa na drugu osobu značajno veći - pojasnio nam je dr. Jovančević.

Upozorio je i koliko je važno ne ljubiti bebu u usta i suzdržati se od lizanja bebine dude.

- U sliučaju zaraze majci dojenčeta preporučuje se pojačati mjere higijene ruku, korištenje dezinficijensa i izbjegavanje direktnog kontakta djeteta s kožnim promjenama (ljubljenje, dodirivanje). Dosta je česta roditeljska praksa lizanja dude prije nego se umetne u djetetova usta. Obzirom na vrste i brojnost bakterija u ustima odrasle osobe ovu praksu treba napustiti, čime će se značajno smanjiti i izgledi za prijenos herpes virusa - savjetovao je.

Poljubac je kod djevojčice uzrokovao strašan osip

Malena Kaylah Merritt (1) iz Velike Britanije četiri se dana borila za život nakon što joj je netko od obitelji poljupcem prenio herpes. Djevojčica je bila prekrivena bolnim ljubičastim osipom po cijelom tijelu.

Njezini roditelji Brogan Thomas i Connor Merritt pojurili su s njom u bolnicu, jaukala je od bolova sve vrijeme. Liječnici su je pregledali i dijagnosticirali ekcem herpeticum uzrokovan virusom herpesa.

Dobila je dvije kure antibiotika i nekoliko specijalnih krema za kožu. Oporavila se.

- Kada su mi liječnici rekli koliko je to opasno, plakala sam i plakala misleći kako smo je mogli izgubiti zauvijek zbog običnog poljupca. Nismo mogli vjerovati da se sve to dogodilo od jedne puse. Liječnici su nam rekli da bebe imaju slabije razvijen imunitet te da nismo s njom brzo otišli u bolnicu, moglo je biti kobno - rekla je njezina majka.

Dodala je da ih je plač njihovog djeteta nagnao da požure u bolnicu jer nije zvučao kao inače, plakala je nekako drugačije.

- Plakala je toliko snažno da sam znala da uzrok može biti samo jaka bol. Bili smo kod kuće i namjeravala sam je okupati kada sam ugledala osip na koži. Mislila sam da to ima neke veze s meningitisom jer ga je prije imala - dodala je, a prenosi Daily Mail.

Za malenu Alizu Rose herpes je bio koban

Aliza Rose iz SAD-a živjela je svega osam dana. Umrla je lani od neonatalnog herpesa uzrokovanog virusom HSV1 koji je dobila od nečijeg poljupca.

Prvih 36 sati nakon rođenja sve je bilo u redu, djevojčica je bila posve zdrava. Ali, potom je dobila visoku temperaturu, postala je letargična i posve izgubila interes za hranom. Stanje joj je postajalo sve lošije. Teško je disala jer je virus zahvatio pluća, a proširio se i na mozak.

Počela je naticati jer joj se tekućina nakupljala u plućima. Oticao joj je i mozak.

- Liječnici su joj dali koktel lijekova kako bi joj olakšali patnju, ali od njih je dobila napadaje. Stavili su je na aparat za disanje i na kraju je bila spojena na toliko strojeva i cijevi da je to bilo strašno - ispričala je njezina majka Abigail Friend (19). 

Dodala je kako je teško znati tko je malenoj prenio virus, a osim poljupcem, može se prenijeti neopranim kontaminiranim rukama.

- Bila je posve zdrava kada se rodila, a virus je potpuno uništio njezino tijelo za šest i pol dana. Nekoliko članova obitelji i par bliskih prijatelja došli su je posjetiti kada se rodila. Ne postoji način kako znati tko ju je zarazio. Mogao je biti bilo tko. Mogao je to biti i liječnik - rekla je shrvana majka.

Ne ljubite djecu u usta da im ne prenesete bakterije

Finski znanstvenici sa Sveučilišta Oulu upozorili su roditelje da svoje bebe ne ljube u usta da im ne bi prenijeli štetne bakterije koje će u konačnici dovesti do dentalnih problema i raditi im štetu na zubima. 

Kažu da čak i dijeljenje iste žlice sa svojim djetetom može izazvati te probleme jer se bakterije prenose slinom koje može biti i na žlici. Glavni krivac za pojavu karijesa je bakterija Streptococcus mutans, a sam razvoj karijesa je zapravo infekcija.

Ovu bakteriju svojoj djeci najčešće prenose majke, nešto manje očevi. Zubna caklina na prvim zubićima kod djece je vrlo osjetljiva pa je tako podložnija nastanku karijesa. Osim spomenute bakterije, na razvoj karijesa može utjecati i genetika, nehigijena usne šupljine, previše slatke hrane i pića...

Australski stomatolog dr. Michael Chong promovira ideju da roditelji obave pregled usne šupljine prije nego poljube svoju bebu u usta ili podijele žlicu s njom. I on je upozorio da to može biti opasna navika.

Spomenuo je slučaj djevojčice stare svega 18 dana koja je lani umrla u mukama nakon što je dobila herpes preko poljupca svojih roditelja Shanea i Nicole Sifrit iz SAD-a ili nekoga od rodbine. Liječnici su im rekli da im je kćer inficirana meningitisom HSV-1 koji je uzrokovan virusom herpesa.

S NJIMA TREBA OPREZNO: Ovi horoskopski znakovi su najviše frustrirani, bolje im se nemojte zamjeriti