Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
33 komentara

Brže prebolite gripu uz čaj od đumbira, koprive ili pileću juhu

Najbolje je mirovati, preležati gripu kod kuće, dati organizmu priliku da se oporavi i ujedno ne prenositi virus na druge, napominju hrvatski liječnici koji su pripremili jelovnik za brže ozdravljenje

Foto: Dreamstime
33 komentara

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je detaljno je na svojim stranicama objavio što učiniti prije dolaska gripe te kako se zaštitit kad bolest nastupi:

1. Simptomi

Simptomi su gripe visoka temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, a u djece nerijetko i mučnina, odnosno povraćanje. Mogu se pojaviti kašalj i šmrcanje, simptomi inače izraženiji kod prehlade.

Uzimanje preparata protiv povišene temperature i boli može pomoći da se osjećate bolje, no treba paziti da se upotrebljavaju prema uputstvu. Djeci se smiju davati samo preparati koji su izričito za njihovu dob!

POGLEDAJTE VIDEO (važni savjeti protiv gripe):

2. Mirovanje

Najbolje je mirovati, preležati gripu kod kuće, dati organizmu priliku da se oporavi i ujedno ne prenositi virus na druge! Primjereno mirovanje i odmor ključni su za oporavak od gripe – ako se potpuno ne oporavite, možete produžiti trajanje bolesti ili izazvati komplikacije.

Mother checking on sick daughter laying in bed ŠTO RADITI NA HITNOJ? Ako se djetetu temperatura ne skida - hitno idite kod liječnika

3. Obratite se doktoru

Zapazite li da se ne oporavljate (danima ne možete sniziti tjelesnu temperaturu, imate teškoće sa disanjem, gutanjem i slično), obavezno se javite liječniku.

POGLEDAJTE VIDEO (što jesti i piti da se zaštitimo od gripe?):

4. Virusna bolest

Gripa je virusna, a ne bakterijska bolest, pa nema smisla liječiti je antibioticima na svoju ruku. Bude li bakterijskih komplikacija, liječit će se antibioticima, ali o tome odlučuje liječnik!

5. Osigurajte ukućane

Najbolje je upotrijebiti rupčiće za jednokratnu upotrebu. Zaštitite nos i usta kad kišete i kašljete te održavajte higijenu ruku. Provjetravajte prostorije u kojima boravite.

6. Tekućina

Uzimajte dovoljno tekućine. Čajevi i juhe osobito su pogodni zato što su bogati mineralima.

POGLEDAJTE VIDEO (limun je odličan protiv gripe):

7. Cijepljenje

Najbolja specifična zaštita protiv gripe je cijepljenje. Vitamin C, cink i različiti biljni pripravci nisu specifična zaštita protiv gripe. Organizam će biti najotporniji uz pravilnu prehranu, redovitu tjelovježbu, izbjegavanje cigareta, alkohola i stresa te dovoljno odmora. 

Premda je gripa ozbiljna bolest, nema razloga za paniku, najvažnije je pridržavati se liječničkih savjeta i preležati gripu.

IMPLATANTACIJA ELEKTRODA Parkinsonova bolest: Pomaže dubinska stimulacija mozga

Gripa i prehrana

Raznovrsna prehrana bogata vitaminima i mineralima glavni je alat za jačanje imuniteta i borbu organizma protiv prehlade i viroza koje se javljaju s prvim hladnijim danima, kao i gripe, čija nas sezona uskoro očekuje. 

POGLEDAJTE VIDEO (kako razlikovati gripu od prehlade?):

treba jesti puno voća i povrća bogatog vitaminom C i K, te željezom. Dobro je uvesti u prehranu i namirnice bogate cinkom, karotenima i folatima (vitaminima B skupine).

Kombinacija tih vitamina i minerala djelovat će preventivno, ali i ojačati tijelo za slučaj da vas ipak uhvate prehlada ili gripa, kao i pomoći u ublažavanju simptoma i skratiti razdoblje bolesti ako vas gripa ipak uhvati.

Foto: Dreamstime

Doktori preporučuju oboljelima jesti kiseli kupus, kao i onima koji zbog komplikacija prehlade ili gripe moraju biti na terapiji antibioticima, jer je velika podrška ravnoteži crijevne flore.

Kako i manjak željeza može negativno utjecati na imunitet, korisno je obogatiti prehranu mahunarkama, posebno grahom, slanutkom i lećom.

Jedna od namirnica koja bi tijekom hladnijega vremena svakodnevno trebala biti na meniju je i češnjak, za koji su brojne studije pokazale da značajno podiže razine aktivnih gena koji potiču proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, čiji je zadatak upravo jačanje imuniteta i zaštita organizma od zaraznih bolesti.

No imajte na umu da ga je najbolje koristiti sirovog, jer se kuhanjem gube aktivna svojstva alicina, aktivnog sastojka koji je najzaslužniji za njegovo ljekovito djelovanje.

Recepti za brži oporavak od gripe 

Recepti za zajutrak:

Zajutrak (175 kcal)

  • Čaj od đumbira - 2 dl
  • Med - 1 mala žlica 
  • Jabuka s krupno mljevenim orasima i grožđicama
    • Jabuka - 160 g
    • Orasi - 8 g
    • Grožđice -10 g

Priprema: Zagrijte vodu. Kad proključa, dodajte nasjeckani korijen đumbira i kuhajte još 5 minuta. Procijedite čaj i dodajte med. Izribajte jabuku srednje veličine te dodajte nekoliko kapi limuna, grožđice i usitnjene orahe.

Zajutrak (170 kcal)

  • Svježe iscijeđeni sok od naranče - 1,5 dl
  • Integralni kruh - 30 g
  • Maslac - 5 g

Zajutrak (180 kcal)

  • Svježe iscijeđeni sok od naranče, jabuke, mrkve, cikle i blitve: 
    • Jabuka - 80 g
    • Naranča - 50 g 
    • Mrkva - 50 g
    • Cikla - 25 g
    • Blitva - 1 list
  • Integralni kruh - 30 g
  • Zrnati sir - 60 g

Zajutrak (360 kcal)

foto: Dreamstime

  • Proso na mlijeku s kupinama i medom 
    • Mlijeko - 2,4 dl
    • Proso - 40 g
    • Kupine - 150 g
    • Med - 1 mala žlica 

Priprema: Proso skuhati u mlijeku te dodati usitnjene kupine i med. 

Recepti za doručak:

Doručak (350 kcal)

  • Kruh integralni - 60 g
  • Svježi posni sir - 60 g
  • Sezam - 5 g
  • Vlasac -10 g
  • Kefir - 2,5 dl 
  • Jabuka - 80 g 

Priprema: Svježi sir pomiješati s usitnjenim vlascem i sezamom. Namazati na kruh

Doručak (420 kcal)

  • Zobene pahuljice s mlijekom, medom, jabukom, suhim šljivama i cimetom 
    • Med - 1 mala žlica Zobene pahuljice - 40 g
    • Jabuka - 80 g
    • Cimet - po želji
    • Suhe šljive - 20 g
    • Mlijeko - 2,4 dl

Priprema: Ugrijati mlijeko, dodati zobene pahuljice, ribanu jabuku, cimet i suhe šljive te, kad se malo ohladi, dodati 1 malu žlicu meda.

Doručak (160 kcal)

foto: Dreamstime

  • Čaj kopriva - 2 dl
  • Sendvič s integralnim kruhom, namazom od svježeg sira, češnjaka i mrkve te zelenom salatom: 
    • Integralni kruh - 60 g
    • Vrhnje - 1 mala žlica
    • Sir - 60 g
    • Mrkva - 1 žlica naribane
    • Češnjak - 10 g
    • Usitnjeni peršin - po želji
    • Zelena salata  - 3 lista

Priprema: Namaz od svježeg sira: pomiješati sir s vrhnjem, dodati usitnjeni češnjak, peršin i naribanu mrkvu.

Recepti za ručak:

Ručak (640 kcal)

  • Pileća juha - 1,5 dl
  • Mrkva - 50 g
  • Tjestenina za juhu - 20 g
  • Kelj s orzom: 
    • Kelj - 200 g
    • Luk - 25 g
    • Orzo - 20 g
    • Maslinovo ulje - 2 male žličice
  • Kuhana piletina - 90 g
  • Integralni kruh - 30 g

Priprema: Kelj s orzom: Dinstati luk na maslinovu ulju, dodati narezani kelj, podlijevati vodom te u to dodati orzo na pola skuhano i skuhati do kraja (orzo prethodno namočiti preko noći).

 Ručak (620 kcal)

  • Juha od povrća s prosom:
    • Mrkva - 15 g
    • Luk - 15 g
    • Tikva - 10 g
    • Brokula - 100 g
    • Cvjetača - 50 g
    • Proso - 20 g
    • Maslinovo ulje - mala žlica 
  • Pečeni pureći batak s krumpirom:
    • Puretina - 90 g
    • Krumpir - 200 g
  • Salata od ribanog kupusa, kukuruza i sjemenki suncokreta: 
    • Kupus - 100 g
    • Kukuruz - 20 g
    • Sjemenke suncokreta - 8 g
    • Maslinovo ulje - 2 male žlice

Priprema: 

Fotolia | Autor: Fotoliafoto: Fotolia

Juha - Pirjati na ulju luk i mrkvu, dodati tikvu, zaliti vodom te dodati brokulu i cvjetaču. Kad je juha gotova, dodati skuhani proso i smiksati da se dobije krem juha. 

Pečenje - Puretinu, krumpire i jedan luk staviti peći u vrećice za pečenje bez dodatka ulja. Salata: kupus naribati, dodati kukuruz, usitnjene sjemenke suncokreta i začiniti maslinovim uljem te dodati nekoliko kapi limuna.

 Ručak (510 kcal):

  • Rižoto od tikve i poriluka:
    • Mrkva - 50 g
    • Poriluk - 30 g
    • Tikva - 100 g
    • Pelat - 1 žlica
    • Maslinovo ulje - 2 male žlice
  • Integralna riža - 40 g
  • Pileća prsa grill - 90 g
  • Salata od mrkve, celera i glavatog kupusa:
    • Mrkva - 25 g
    • Celer - 25 g
    • Kupus - 50 g
    • Maslinovo ulje - 1 mala žlica
  • Integralni kruh - 30 g

Priprema: 

Rižoto - Pirjati poriluk i mrkvu na maslinovu ulju, dodati 1 žlicu pelate i tikvu nasjeckanu na kockice, kad je na pola skuhano dodati rižu, podliti vodom i skuhati do kraja. 

Salata - Sve povrće naribati, malo posoliti te začiniti s maslinovim ulje i nekoliko kapi limuna.

Ručak (550 kcal)

  • Juha riblja - 1,5 dl
  • Integralna riža - 1 žlica kuhane
  • Kuhana riba - 120 g
  • Blitva s krumpirom 
    • Blitva - 300 g
    • Krumpir - 200 g
    • Maslinovo ulje - 2 male žlice
  • Integralni kruh - 30 g

Priprema: Ribu skuhati u malo vode. U juhu dodati 1 malu žlicu maslinova ulja, 50 g luka i 2 češnja te 1 žlicu kuhane integralne riže.

Recepti za užinu:

 Užina (150 kcal)

Fotolia | Autor: Fotoliafoto: Fotolia

  • Jogurt LGG - 200 g
  • Kruška - 100 g

 Užina (270 kcal)

  • Pečena jabuka s mljevenim bademima i medom 
    • Jabuka - 160 g
    • Bademi - 8 g 
    • Med - 10 mala žlica
  • Mlijeko - 2,4 dl 

Priprema: Jabuku ispeći u pećnici na papiru za pečenje. Pred kraj pečenja posuti je mljevenim bademima i, kad se malo ohladi, preliti medom.

Recepti za večeru:

 Večera (370 kcal)

  • Integralni kruh - 30 g
  • Salata od kupusa, mrkve, kukuruza i celera 
    • Kupus - 100 g
    • Mrkva - 25 g
    • Celer korijena - 50 g Kukuruz - 20 g
    • Maslinovo ulje - 2 žličice
    • Limunov sok - 1 žličica
    • Kuhano meso - 60 g 

Priprema: Povrće naribati, dodati kukuruz, začiniti uljem i limunovim sokom. 

 Večera (390 kcal)

foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

  • Kuhana raštika s krumpirom: 
    • Raštika - 200 g 
    • Krumpir - 100 g
  • Kuhano jaje - 1 komad
  • Maslinovo ulje - 2 male žlice
  • Integralni kruh - 30 g

Priprema: Skuhati raštiku i krumpir te začiniti uljem. 

Večera (415 kcal)

  • Batat s porilukom i svježim sirom: 
    • Batat - 200 g
    • Poriluk - 50 g
    • Svježi sir - 60 g
    • Zelena salata - 100 g
    • Maslinovo ulje - 2 male žlice
    • Jabučni ocat  - 2 male žlice 

Priprema: Batat narezati na pole ili ploške debljine oko 1,5 cm. Složiti u lim na papir za pečenje, ispeći ih po 15 minuta s obje strane na 200°C. Namazati sirom, isjeckani poriluk rasporediti po siru i posuti malo ružmarinom. Peći još 10 minuta. 

Večera (440 kcal)

  • Zapečeni špinat s rižom i porilukom: 
    • Riža - 20 g
    • Špinat - 100 g
    • Poriluk - 25 g
    • Jaje - 1 komad
    • Maslinovo ulje - 2 male žlice Svježi sir - 60 g
  • Cikla kuhana - 100 g
  • Integralni kruh - 30 g 

Priprema: Skuhati rižu. U tavi na ulju pirjati izrezani špinat i poriluk. Dodati rižu, preliti vodom i skuhati rižu na pola. Staviti u keramičku posudu, razmutiti jaje i sir, preliti i zapeći.

Sve recepte je izradio stručni tim Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message