Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Stručnjakinja pojasnila može li se med pokvariti ako dugo stoji i kako ga pravilno čuvati

Stručnjakinja pojasnila može li se med pokvariti ako dugo stoji i kako ga pravilno čuvati

Skladištenje meda je prilično jednostavno. Pazite da poklopac bude dobro zatvoren i ostavite ga na polici na sobnoj temperaturi. Imajte na umu temperaturne razlike koje mogu potaknuti proces kristalizacije

VIDEO

Bez obzira radi li se o sirovom ili termički obrađenom medu, ako se med čuva u posudi s poklopcem i u njega nije dodavana voda (bilo ljudskom rukom ili vlagom u zraku), on se neće pokvariti.

POGLEDAJTE VIDEO: Ljekovitost meda

Pokretanje videa...

01:23

Med je sastavljen od oko 80 posto šećera (mješavine fruktoze i glukoze) i 17 posto vode. Preostalih 3 posto je mješavina vitamina, minerala, enzima, peludi i spojeva okusa. Zahvaljujući niskom sadržaju vode, med se neće pokvariti u tradicionalnom smislu, što znači da u staklenki meda neće rasti plijesan ili opasne bakterije. Čak i ako se pravilno skladišti, njegova aroma i okus s godinama mogu početi blijediti, ali ako niste profesionalni kušač meda, možda nećete ni primijetiti.

Ojačajte imunitet za zimu: 'Birajte sezonske namirnice i hranu uzgojenu u vašoj blizini'
Ojačajte imunitet za zimu: 'Birajte sezonske namirnice i hranu uzgojenu u vašoj blizini'

- Ljudi uvijek kažu da je med jedina hrana koja traje zauvijek - kaže Marina Marchese, osnivačica American Honey Tasting Society i koautorica knjige 'Honey for Dummies'. Stvarnost je, kaže, malo složenija. No, ako se pravilno skladišti, med može trajati dosta dugo.

- Ipak, med nije kao vino koje s godinama postaje bolje - rekla je.

Marchese obično koristi svoj med unutar dvije godine od berbe. Iako ni tada nije loš, već će okus i aroma malo izblijediti.

- Prosječni potrošač ne bi primijetio razliku, ali ja jesam - kaže ona.

Kako pravilno čuvati med?

Prema Marchese, skladištenje meda je prilično jednostavno. Pazite da poklopac bude dobro zatvoren i ostavite ga na polici na sobnoj temperaturi. Imajte na umu temperaturne razlike koje mogu potaknuti proces kristalizacije.

Iako se med teško kvari, to ipak nije nemoguće. Ako se med čuvao bez poklopca ili mu se dodala voda, moguće je da med fermentira ili se u njemu stvore neke plijesni. Vidite li u njemu mjehuriće ili plijesan, bacite ga.

Superhrana za bolji san: Hrana i vrijeme obroka mogu utjecati na to koliko lako ćete zaspati
Superhrana za bolji san: Hrana i vrijeme obroka mogu utjecati na to koliko lako ćete zaspati

Što učiniti ako se med stvrdne?

Ne brinite ako je med iznenada prešao iz tekućeg u kruto stanje. Med može razviti sitne kristale i postati tamnije boje. No to ne znači da nešto nije u redu s njim, to je samo kristalizacija.

- Zdrav med bi trebao kristalizirati - kaže Marchese.

Međutim, brzina kristalizacije zdravog meda ovisit će o vrsti meda. Iako se med sastoji od mješavine šećera (posebno glukoze i fruktoze) i vode, točan omjer varira ovisno o vrsti meda. Kristalizacija se događa kada se glukoza (koja je manje topiva u vodi od fruktoze) prianja na tragove peludi u medu, koji se počnu odvajati od vode. Kristali se tada repliciraju i odvajaju od vode.

Ideje za 3 zdrava doručka koja će i vaši mališani rado pojesti
Ideje za 3 zdrava doručka koja će i vaši mališani rado pojesti

Što je više glukoze u medu, to će brže kristalizirati. Ako tražite sirovi med koji neće tako brzo kristalizirati, Marchese savjetuje da kupite med od kiselog drveta, običnog bagrema i akacije. Ovo su medovi s više fruktoze, što znači da se sporije kristaliziraju.

Većina meda iz trgovine je i toplinski obrađena i filtrirana kako bi se uklonila pelud, što znači da će također sporije kristalizirati.

Nema ništa loše u kristaliziranom medu, ali ako vam tekstura smeta, staklenku možete staviti u zdjelu s toplom vodom ili je jednostavno staviti u mikrovalnu na laganu temperaturu kako biste mu vratili mekšu teksturu, piše Insider.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'
TRPI RUŽNE UVREDE

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'

Amerikanka je odlučila javno odgovarati svim okrutnim komentatorima koji ju pitaju je li njezin mišićavi suprug 'plaćeni glumac' te ju pitaju koliko ima novca te ima li životno osiguranje
Evo koja vrsta psa je idealna za svaki horoskopski znak: Bokser je za Bika, labrador za Ovna...
LJUBIMAC BAŠ ZA VAS!

Evo koja vrsta psa je idealna za svaki horoskopski znak: Bokser je za Bika, labrador za Ovna...

Budući vlasnici pasa uzimaju u obzir mnoge čimbenike prije nego što se odluče za pasminu psa. Ako se ipak i nakon pomnog istraživanja ne možete odlučiti, možda vam astrologija može pomoći u odabiru