Lifestyle

Komentari 70

Stvari koje ne bi smjeli raditi na sprovodu. Ne govorite: 'Znam kako se osjećaš', jer ne znate

Stvari koje ne bi smjeli raditi na sprovodu. Ne govorite: 'Znam kako se osjećaš', jer ne znate

Ispoljavanje emocija i plakanje su neophodan korak za oporavak od duboke tuge. Kaže se da suze ispiru dušu pa se nemojte suzdržavati - ako vam se plače, plačite

Ne govorite: 'Znam kako se osjećaš'

- Pogrebi su neugodno iskustvo, bilo za one koji su ga organizirali ili ljude koji prisustvuju ukopu pokojnika. Nemojte dodatno pogoršavati stvari riječima: 'Znam kako se osjećaš'. Mnogi ljudi rade ovu pogrešku - kaže August Abbott, savjetnik za odnose i stručnjak za bonton sa preko 40 godina iskustva u tom području. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Tim riječima umanjujete bol i patnju ožalošćenog, čim ih izgovorite. To se ne govori, bez obzira je li preminuli vaš rođak ili imate iskustva kako je to izgubiti voljenu osobu - pojasnio je.

- Gubitak nekoga znači gubitak djelića našeg srca. Svatko od nas je kao snježna pahulja, svi smo različiti i ne postoje dva identična čovjeka. Pa tako svatko od nas pati zbog gubitka tog komadića srca na svoj jedinstven način - dodao je.

Nemojte biti nametljivi sa savjetima

- Ožalošćeni bi vas mogli pitati za savjet kako da prevladaju tu duboku tugu pa u tom slučaju podijelite svoje iskustvo. Ako vas netko pita kako ste vi preživjeli nešto slično, budite otvoreni. Recite iskreno što ste sve probali te što je uspjelo ili ne - savjetuje Abbott.

Sorrow woman near father husband tomb in cemetery

- Ali, nemojte tvrditi ili ostavljati dojam da je vaš pristup prevladavanju tuge jedini način. Suzdržite se od pokušaja uvjeravanja ožalošćenih da moraju učiniti ili ne učiniti ovo ili ono - dodao je.

Znači, ako vas traže, ispričajte kako ste vi prevladali duboku tugu i krenuli dalje sa životom nakon sličnog iskustva. Saslušajte ih pažljivo što vam govore i nemojte biti nametljivi sa savjetima. Ukoliko ožalošćeni smatra da je vaša metoda bila dobra, pokušat će to napraviti bez da ga vi nagovarate na to. 

Fizički dodir samo ako ožalošćeni to žele

Imajte na umu da su rame za plakanje i sugovornik koji je spreman saslušati uvijek dobrodošli, ali samo ako druga strana to traži i želi. Jednako je i sa zagrljajima i drugim oblicima fizičkog kontakta.

- Vidite li da je nekome potreban fizički dodir i da to želi, ponudite ga odlučno i iskreno. Dodir po ramenu, istinski zagrljaj ili razmjenjivanje priča sve dok oboje ne zajecate, to su sve zdrave prakse u takvim situacijama - napominje Abbott.

Ne potiskujte emocije, plačite

Ispoljavanje emocija i plakanje su neophodan korak za oporavak od duboke tuge. Kaže se da suze ispiru dušu pa se nemojte suzdržavati - ako vam se plače, plačite.

- Na sprovodu je demonstracija emocija normalna i katarzična (pročišćavajuća). Moja preporuka je svim sudionicima na pogrebu da otvoreno izraze tugu i tako postave temelje za oporavak. Na taj način će potaknuti i druge ožalošćene da oslobode emocije bez osjećaja srama i straha od osude - objasnio je Abbott.

- Nikako nije zdravo pretvarati se da vas srce ne boli ili se ispričavati zbog iskazivanja boli i tuge. Potaknite ožalošćene da budu iskreni prema sebi u vezi goleme tuge koju osjećaju i da je izraze, bilo nasamo bilo pred drugima, jer nemaju se čega sramiti. Te emocije je važno izraziti - dodao je, a prenosi msn.com.

POGLEDAJTE što se događa s ilegalnim korištenjem tuđeg rada

Najčitaniji članci