Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Stvorili su zdraviju govedinu nutrijentima iz mrkve i paprike

Stvorili su zdraviju govedinu nutrijentima iz mrkve i paprike

Kako bi stvorili zdraviju verziju goveđeg mesa bez kancerogenih sastojaka, znanstvenici su u laboratoriju uzgojili stanice goveđeg mišića te ih kombinirali sa biljnim nutrijentima

VIDEO

Znanstvenici u Massachusettsu uspjeli su kombinirati stanice goveđeg mišića sa biljnim ekstraktima te vjeruju kako su time stvorili put za proizvodnju zdravijeg mesa koje sadrži manje kancerogenih tvari, piše Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako kupiti svježe i kvalitetno meso

Pokretanje videa...

meso 00:51

Tim Tufts Sveučilišta inspiraciju je pronašao u zlatnoj riži, genetski modificiranoj riži koja od 1990. godine sadrži beta karoten. Odlučili su u laboratoriju učiniti isto uzgojivši stanice goveđeg mišića te ih miješajući sa sastavnicama mrkve, kelja, breskve i bundeve. Uspjeli su i s likopenom, sastavnicom rajčice, lubenice i ružičastog grejpfruta, te fitoenom kojeg sadrže paprike, mrkve i naranče. Znanstveni rad o svojim otkrićima objavili su u stručnom časopisu Metabolic Engineering.

- Ovi fitonutrijenti nude općenitu nutritivnu vrijednost i imaju zaštitni učinak protiv bolesti povezanih s konzumacijom crvenog i procesiranog mesa. Zato nude obećavajući koncept nutritivnog inženjeringa u uzgojenom mesu. Naši rezultati pokazuju potencijal krojenja nutritivnog profila mesa iz uzgoja - napisali su.

U par klikova saznajte je li proizvod kojeg kupujete štetan i smije li biti na policama dućana
U par klikova saznajte je li proizvod kojeg kupujete štetan i smije li biti na policama dućana

Andrew Stout, vodeći autor studije i biomedicinski inženjer na sveučilištu kaže kako su rezultati ohrabrujući.

- Krave nemaju gene za proizvodnju beta karotena. Zato smo stvorili stanice kravljeg mišića koje proizvode taj i druge fitonutrijente što nam omogućuje da ih izravno uključimo u proizvodnju uzgojnog mesa na način koji inače ne bi bio moguć u konvencionalnoj mesnoj industriji - kazao je on.

Ističe kako je drugo važno otkriće njihova rada činjenica da takvo meso ne sadrži kancerogene spojeve.

- Uočili smo smanjenje razine oksidacije lipida kad smo skuhali malu količinu tih stanica koje su proizvodile beta karoten. Najveća zamjerka crvenom i obrađenom mesu je upravo oksidacija lipida koju povezujemo sa kolorektalnim karcinomom. Mislim da smo stvorili dobar argument koji bi mogao smanjiti rizik razvoja takvih bolesti - ustvrdio je.

Njihovo istraživanje pojavljuje se u središtu potrage za zdravijim alternativama mesu, kao što su proizvodi tvrtke Impossible Foods and Beyond Meat koja se bavi proizvodnjom mesnih proizvoda od biljaka.

Trikovi kako omekšati junetinu: Da postane mekana 'kao duša'
Trikovi kako omekšati junetinu: Da postane mekana 'kao duša'

Stručnjaci procjenjuju kako će tržište alternativnog mesa do 2026. godine vrijediti više od 65 milijardi kuna, no za sad je proizvodnja uzgojnog mesa kakvo predlaže tim Sveučilišta Tuft preskupa.

- Čini se da će biti veliki izazov omogućiti da ovakvo meso cijenom konkurira mesu koje dolazi iz trenutačne mesne industrije, no vjerujem da će benefiti cijenu učiniti dostupnijom. Vrijednost takvog proizvoda koji konzumentu donosi zdravstvene benefite je nemjerljiva i možda će ljudi radije platiti više nego za tradicionalno meso - kaže prof. David Kaplan.

Poznata chefica otkrila je kako pripremiti savršeni odrezak
Poznata chefica otkrila je kako pripremiti savršeni odrezak

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj