Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sukulent uzgojite iz stabljike ili lista, ovisno o vrsti koju imate

Sukulent uzgojite iz stabljike ili lista, ovisno o vrsti koju imate

Čuvarkuće ili sukulente možete razmnožavati bilo kada, ali kako biste si povećali izglede za uspjeh, pokušajte to u proljetnim ili ljetnim mjesecima, kada svjetlosti ima u izobilju

VIDEO

Sukulenti su izvrstan izbor za početnike uzgajatelje biljaka ili ljude sa zauzetim rasporedom. Ove pustinjske biljke uspijevaju na puno sunčeve svjetlosti, a njihovi debeli i mesnati listovi zadržavaju vodu, pa mogu izdržati rijetko zalijevanje. Ako želite jeftino umnožiti svoju kolekciju sukulenta, pokušajte ih reproducirati ili uzgojiti kroz list ili stabljiku postojećeg sukulenta.

POGLEDAJTE VIDEO: Izrađuje biljne terarije

Pokretanje videa...

Studentica izrađuje biljne terarije 01:59

Sukulente možete razmnožavati bilo kada, ali kako biste si povećali izglede za uspjeh, pokušajte to u proljetnim ili ljetnim mjesecima, kada svjetlosti ima u izobilju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Najbolje vrijeme za razmnožavanje bilo bi tijekom 'sezone rasta'. Međutim, ako uvjeti u vašoj regiji to dopuštaju, možete ih uspješno razmnožavati tijekom cijele godine - kaže Stephanie F.R. Horton, dizajnerica interijera iz Alabame.

Povrće i začini s balkona: Super savjeti kako napraviti povrtnjak u teglama i dobiti fine plodove
Povrće i začini s balkona: Super savjeti kako napraviti povrtnjak u teglama i dobiti fine plodove

Većina sobnih biljaka ima sposobnost stvaranja nove biljke kroz stabljiku ili lišće, tako da možete uzgojiti potpuno novu biljku iz postojeće. Postoji nekoliko metoda razmnožavanja, a koju ćete koristiti ovisi o vrsti biljke s kojom radite.

Sukulenti su biljke koje se najlakše razmnožavaju, a mogu se razmnožavati stabljikom ili listovima. Slijedite korake u nastavku kako biste naučili kako na lak način razmnožavati sukulente.

Kako ih razmnožiti kroz listove?

Mnogi sukulenti se u prirodi razmnožavaju ispuštanjem lišća, koji tvore nove sadnice.

- Dio listova koji je prvobitno bio pričvršćen za glavnu stabljiku će otpasti, a zatim će počet izbacivati ​​korijenje, koje će se razviti tlu ili ispupati - kaže Lily Cox, suvlasnica Rewild, trgovine biljaka u Washingtonu.

Ovu vrstu razmnožavanja možete prakticirati kod kuće ako imate sukulente s mesnatim lišćem. Iako će trebati nekoliko tjedana da se vide rezultati, razmnožavanje sukulenta rezanjem listova relativno je jednostavan proces.

8 biljaka koje tjednima mogu bez vode i u tome baš uživaju: Živi kamen, slonova noga...
8 biljaka koje tjednima mogu bez vode i u tome baš uživaju: Živi kamen, slonova noga...
  1. Prvo odaberite matičnu biljku s koje želite uzeti list. Prema Horton, veća je vjerojatnost da će list uspjeti ako je dobro hidratiziran i zdrav.
  2. Lagano uvijte i uzmite list koji je najbliži stabljici. 'Tražite čvrste, zdrave listove. Ako vam je lišće jako smežurano, požutjelo, crno ili smeđe, to može biti znak prekomjernog zalijevanja, što općenito nije najbolja polazna točka za uspješno razmnožavanje', kaže Horton.
  3. Nakon što odrežete list, možete primijetiti da je odrezani kraj prilično mokar - to je zato što sukulenti zadržavaju vodu u svojim stabljikama i lišću kako bi se prilagodili suši. Horton predlaže da prije zalijevanja dopustite odrezanim listovima da zacijele ili se 'oljušte' najmanje dva do pet dana, što može pomoći u izbjegavanju truljenja korijena.
  4. Nakon rezanja listova, postavite sukulent zemlju. I dok zrelim sukulentima treba više sunca, previše sunčeve svjetlosti može spaliti lišće, pa je neizravno svjetlo najbolje. 'Trebali biste početi vidjeti korijenje ili male sukulente koji se formiraju iz lista nakon otprilike dva tjedna', kaže Horton.
  5. Kada nakon nekoliko tjedana korijeni sukulenta počnu jačati, list će sam otpasti. Presadite malu biljku u dobro dreniranu posudu s vlažnom zemljom.

Kako razmnožavati kroz stabljike?

Ako imate sortu sukulenata s nekoliko stabljika ili grana, možete pokušati razmnožiti sukulent iz stabljike, što se naziva razmnožavanje rezanjem. Ovi sukulenti mogu imati dulju stabljiku s manje listova kako bi dobili više sunčeve svjetlosti.

- Rezanjem stabljike postojeće biljke i njenom sadnjom nastat će nova. Stabljika s korijenom nastavit će rasti i dobivati cvjetiće na mjestu na kojem je odrezana, a komadić koji odsiječete i posadite će dobiti korijenje - napomenula je.

  1. Odaberite biljku. Prvo odaberite matičnu biljku koju ćete rezati. Ciljajte na biljku zdravog izgleda i preskočite stabljike s lišćem koje izgleda smežurano ili mokro.
  2. Izrežite stabljiku. Upotrijebite par čistih škara ili škare za rezanje stabljike po vašem izboru — idealno, onu na kojoj raste nekoliko zdravih listova.
  3. Uklonite nekoliko listova. Cox predlaže da uklonite donjih pet centimetara listova na stabljici kako biste ju lakše zabili u tlo.
  4. Zabodite stabljiku u tlo. Stavite zadebljali kraj stabljike u malu posudu napunjenu vlažnom zemljom. Kao i kod lišća, ciljajte na neizravnu sunčevu svjetlost. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje koje može oštetiti krhko korijenje sukulenta.
  5. Presadite sukulent. Na kraju će reznica stabljike početi puštati korijenje. Nakon što vidite da je korijenje naraslo nekoliko centimetara, možete ga posaditi u veći lonac s vlažnom zemljom pomiješanu s pijeskom.
Mislite da ne možete uzgojiti ananas kod kuće? O da, možete!
Mislite da ne možete uzgojiti ananas kod kuće? O da, možete!

Razmnožavanje sukulenta u vodi

Mnoge sobne biljke mogu se razmnožavati u vodi i prenijeti u tlo nakon nekoliko centimetara rasta korijena. Ali razmnožavanje vodom možda nije najbolji izbor za sukulente. Naime, Cox kaže da suhoća zapravo pokreće proces rasta ovih biljaka. Ako želite koristiti razmnožavanje vodom, izbjegavajte razmnožavanje listova, koji mogu istrunuti ako su previše vlažni.

- Možete postići više uspjeha u razmnožavanju vodom sa stabljikama koje su veće i ne trebaju puno pomoći pri podupiranju - kaže Horton. Odrezani list će vjerojatno pasti u vodu i potopiti se, piše Real Simple.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru