Lifestyle

Komentari 2

Mislite da ne možete uzgojiti ananas kod kuće? O da, možete!

Mislite da ne možete uzgojiti ananas kod kuće? O da, možete!

Iako su ove biljke izbirljive u pogledu uvjeta, mogu se uzgajati u zatvorenom prostoru sve dok imaju dovoljno sunčeve svjetlosti, topline i kvalitetnog tla. Možete kupiti biljku ananasa ili razmnožiti svoju

Zanima vas je li uopće moguće uzgojiti sočan ananas iz udobnosti vlastitog doma? Unatoč tome što je tropsko voće, ananas se može uzgajati i u zatvorenom prostoru, samo ako mu se stvore pravi uvjeti. Evo što trebate znati za uzgoj i njegu vlastite biljke ananasa kod kuće.

POGLEDAJTE VIDEO: Gradski vrtovi postali raj za komarce

Što je biljka ananasa?

Ananas je tropsko voće koje se uzgaja na plantažama na havajskim otocima ili u drugim tropskim zemljama. Porijeklom iz Amerike, ovo voće dio je obitelji Bromeliad. Postoji oko trideset vrsta ananasa, ali obično ćete pronaći jednu ili dvije vrste u ponudi trgovina.

Iako su ove biljke izbirljive u pogledu uvjeta, mogu se uzgajati u zatvorenom prostoru sve dok imaju dovoljno sunčeve svjetlosti, topline i kvalitetnog tla. Možete kupiti biljku ananasa ili razmnožiti svoju pomoću vrha ananasa kupljenog u trgovini.

Sadnja i uzgoj vlastite biljke ananasa

Sljedeći put kada kući donesete svježi i zreli ananas iz trgovine, nemojte baciti šiljasti vrh u kantu za kompost. Umjesto toga, slijedite ove korake razmnožavanja:

Briga za biljku

Nakon što je vaša biljka posađena, evo kako se brinuti za nju kako bi na kraju urodila ukusnim plodom.

Tlo

Vrsta tla koju koristite izravno utječe na zdravlje i uspjeh vaše rastuće biljke ananasa. 

- Treba im dobro drenirano tlo kao što je pješčana ilovača jer pijesak omogućuje brzo kretanje vode kroz tlo - kaže Marjory Wildcraft, stručnjakinja za vrtlarstvo i osnivačica The Grow Networka.

Također je važno odabrati tlo koje ima dosta organske tvari. 

- Organska tvar osigurava hranjive tvari za biljku, a dobra drenaža sprječava truljenje korijenja - objašnjava Lindsey Hyland, stručnjakinja za vrtlarstvo i osnivačica Urban Organic Yielda.

U idealnom slučaju, potražite zemlju za lončanice koja sadrži kompost ili tresetnu mahovinu.

Voda

Biljku ananasa potrebno je redovito zalijevati, ali mjesto uzgoja će utjecati na to koliko vode im treba. 

- Količina vode potrebna za biljku ananasa jako varira ovisno o klimi. Općenito, ananas može uspjeti u suhim okruženjima, tako da je manje vode bolje nego previše - objašnjava Wildcraft. 

Dakle, koliko često biste trebali zalijevati svoju biljku ananasa? Tripp i Carmen Eldridge, stručnjaci za malu poljoprivredu i vrtlarstvo koji trenutno upravljaju farmom od pet jutara u Ardenu predlažu zalijevanje tla jednom tjedno i povremeno špricanje lišća kako bi se održali odgovarajući uvjeti vlažnosti.

Opće pravilo je da pustite da se tlo osuši prije nego što biljku ponovo zalijete. Provjeravajte suhoću tla svakih 3 dana.

Sunčeva svjetlost

Budući da biljke ananasa potječu iz tropskih krajeva, potrebno im je puno izravnog sunca i topline. 

- Biljke ananasa vole sunce. Kad sazru mogu izdržati puno sunca, a tijekom vrućina mogu biti i na otvorenom - kaže George Tandt, stručnjak za vrtlarstvo i osnivač tvrtke Teak and Terracotta.

- Ako uzgajate ananas unutra, stavite svoju posudu na mjesto gdje je izložena sunčevoj svjetlosti najmanje šest sati dnevno - predlažu Eldridges.

Temperatura

Ne iznenađuje da biljke tropskog ananasa najbolje rastu u toplim i vlažnim uvjetima. 

- Najbolje temperature za rast biljaka ananasa su između 20°C i 30°C. Nikada ne izlažite svoj ananas niskim temperaturama! - kaže Wildcraft.

To znači da biljku postavite dalje od prozora, klima uređaja i ventilacijskih otvora.

Gnojivo

I vaš ananas povremeno može imati koristi od dodatne biljne hrane. 

- Gnojite biljku jednom mjesečno uravnoteženim gnojivom - kaže Hyland.

Berba

Kad uočite super-mali ananas kako raste unutar tvrdog lišća vaše biljke, to je super uzbudljivo. Nažalost, potrebno je neko vrijeme da se dođe do te točke.

- Vrijeme između sadnje ananasa i berbe kreće se između 18 i 24 mjeseca - kaže Eldridges.

- Znat ćete kad je skoro vrijeme za berbu jer ćete na biljci vidjeti potpuno formiran ananas. Počet će se prelaziti iz zelene u žutu boju - dodaje Tandt. Kad vam je barem polovica ananasa žuta, možete krenuti s berbom.

Što se tiče žetve, imate nekoliko mogućnosti. Ili odvojite ananas od peteljke ili ga oštrim nožem pažljivo odrežite s biljke, piše MBG.

- Svaka biljka daje jedan plod, a zatim će odumrijeti. Međutim, oni često proizvode manje plodove oko glavne biljke, a jedan od njih često izraste kako bi zamijenio biljku koja je odumrla - objašnjava Tandt. 

POGLEDAJTE VIDEO: PRVA EPIZODA 'DOMA IZ BAJKE'

Najčitaniji članci