Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Mislite da ne možete uzgojiti ananas kod kuće? O da, možete!

Mislite da ne možete uzgojiti ananas kod kuće? O da, možete!

Iako su ove biljke izbirljive u pogledu uvjeta, mogu se uzgajati u zatvorenom prostoru sve dok imaju dovoljno sunčeve svjetlosti, topline i kvalitetnog tla. Možete kupiti biljku ananasa ili razmnožiti svoju

VIDEO

Zanima vas je li uopće moguće uzgojiti sočan ananas iz udobnosti vlastitog doma? Unatoč tome što je tropsko voće, ananas se može uzgajati i u zatvorenom prostoru, samo ako mu se stvore pravi uvjeti. Evo što trebate znati za uzgoj i njegu vlastite biljke ananasa kod kuće.

POGLEDAJTE VIDEO: Gradski vrtovi postali raj za komarce

Pokretanje videa...

Kina VIDEO

Što je biljka ananasa?

Ananas je tropsko voće koje se uzgaja na plantažama na havajskim otocima ili u drugim tropskim zemljama. Porijeklom iz Amerike, ovo voće dio je obitelji Bromeliad. Postoji oko trideset vrsta ananasa, ali obično ćete pronaći jednu ili dvije vrste u ponudi trgovina.

Iako su ove biljke izbirljive u pogledu uvjeta, mogu se uzgajati u zatvorenom prostoru sve dok imaju dovoljno sunčeve svjetlosti, topline i kvalitetnog tla. Možete kupiti biljku ananasa ili razmnožiti svoju pomoću vrha ananasa kupljenog u trgovini.

Sadnja i uzgoj vlastite biljke ananasa

Sljedeći put kada kući donesete svježi i zreli ananas iz trgovine, nemojte baciti šiljasti vrh u kantu za kompost. Umjesto toga, slijedite ove korake razmnožavanja:

  • Odvojite 'krunu' ananasa od ostatka voća.
  • Uklonite nekoliko donjih listova ananasa kako biste otkrili njegovu stabljiku. Trebali biste vidjeti korijenske pupoljke, male smećkaste kvrge, na dnu stabljike. S vremenom bi odatle trebali niknuti novi korijeni!
  • Pustite nekoliko dana da se stabljika ananasa osuši. To će smanjiti mogućnost truljenja i gljivične infekcije.
  • Stavite stabljiku u malu čašu vode. Stavite čašu na mjesto u svom domu koje je svijetlo, ali neizravnu sunčevu svjetlost i dajte joj svježu vodu svaka 1-2 dana.
Osvježavajući i zdravi ananas: Štiti od virusa, čini kožu ljepšom i jede se u svim kombinacijama
Osvježavajući i zdravi ananas: Štiti od virusa, čini kožu ljepšom i jede se u svim kombinacijama
  • Obično će trebati 6-8 tjedana da se učvrste novi korijeni. Nakon što vidite 3 do 5 centimetra tankog korijenja koje izlazi iz dna stabljike, vrh ananasa možete staviti u posudu napunjenu visokokvalitetnom zemljom za lončanice. Zakopajte biljku do listova.
  • Zalijte zemlju i postavite svoj ananas na toplo mjesto u domu na kojem ima direktne sunčeve svjetlosti. Odatle, sve što vam preostaje je njegovati svoju biljku koristeći dolje navedene savjete za njegu i pričekati da iznikne plod!
Sve blagodati ananasa: Jača imunitet i pomaže u probavi
Sve blagodati ananasa: Jača imunitet i pomaže u probavi

Briga za biljku

Nakon što je vaša biljka posađena, evo kako se brinuti za nju kako bi na kraju urodila ukusnim plodom.

Tlo

Vrsta tla koju koristite izravno utječe na zdravlje i uspjeh vaše rastuće biljke ananasa. 

- Treba im dobro drenirano tlo kao što je pješčana ilovača jer pijesak omogućuje brzo kretanje vode kroz tlo - kaže Marjory Wildcraft, stručnjakinja za vrtlarstvo i osnivačica The Grow Networka.

Također je važno odabrati tlo koje ima dosta organske tvari. 

- Organska tvar osigurava hranjive tvari za biljku, a dobra drenaža sprječava truljenje korijenja - objašnjava Lindsey Hyland, stručnjakinja za vrtlarstvo i osnivačica Urban Organic Yielda.

U idealnom slučaju, potražite zemlju za lončanice koja sadrži kompost ili tresetnu mahovinu.

Voda

Biljku ananasa potrebno je redovito zalijevati, ali mjesto uzgoja će utjecati na to koliko vode im treba. 

- Količina vode potrebna za biljku ananasa jako varira ovisno o klimi. Općenito, ananas može uspjeti u suhim okruženjima, tako da je manje vode bolje nego previše - objašnjava Wildcraft. 

Dakle, koliko često biste trebali zalijevati svoju biljku ananasa? Tripp i Carmen Eldridge, stručnjaci za malu poljoprivredu i vrtlarstvo koji trenutno upravljaju farmom od pet jutara u Ardenu predlažu zalijevanje tla jednom tjedno i povremeno špricanje lišća kako bi se održali odgovarajući uvjeti vlažnosti.

Ovih šest biljaka će poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu
Ovih šest biljaka će poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu

Opće pravilo je da pustite da se tlo osuši prije nego što biljku ponovo zalijete. Provjeravajte suhoću tla svakih 3 dana.

Sunčeva svjetlost

Budući da biljke ananasa potječu iz tropskih krajeva, potrebno im je puno izravnog sunca i topline. 

- Biljke ananasa vole sunce. Kad sazru mogu izdržati puno sunca, a tijekom vrućina mogu biti i na otvorenom - kaže George Tandt, stručnjak za vrtlarstvo i osnivač tvrtke Teak and Terracotta.

Dreamstime

- Ako uzgajate ananas unutra, stavite svoju posudu na mjesto gdje je izložena sunčevoj svjetlosti najmanje šest sati dnevno - predlažu Eldridges.

Temperatura

Ne iznenađuje da biljke tropskog ananasa najbolje rastu u toplim i vlažnim uvjetima. 

- Najbolje temperature za rast biljaka ananasa su između 20°C i 30°C. Nikada ne izlažite svoj ananas niskim temperaturama! - kaže Wildcraft.

Zaustavite vlagu: Testirala sam aparat zahvaljujući kojem opet lakše dišem i zdravije živim
Zaustavite vlagu: Testirala sam aparat zahvaljujući kojem opet lakše dišem i zdravije živim

To znači da biljku postavite dalje od prozora, klima uređaja i ventilacijskih otvora.

Gnojivo

I vaš ananas povremeno može imati koristi od dodatne biljne hrane. 

- Gnojite biljku jednom mjesečno uravnoteženim gnojivom - kaže Hyland.

Berba

Kad uočite super-mali ananas kako raste unutar tvrdog lišća vaše biljke, to je super uzbudljivo. Nažalost, potrebno je neko vrijeme da se dođe do te točke.

- Vrijeme između sadnje ananasa i berbe kreće se između 18 i 24 mjeseca - kaže Eldridges.

- Znat ćete kad je skoro vrijeme za berbu jer ćete na biljci vidjeti potpuno formiran ananas. Počet će se prelaziti iz zelene u žutu boju - dodaje Tandt. Kad vam je barem polovica ananasa žuta, možete krenuti s berbom.

Što se tiče žetve, imate nekoliko mogućnosti. Ili odvojite ananas od peteljke ili ga oštrim nožem pažljivo odrežite s biljke, piše MBG.

Napravite domaću tekućinu za čišćenje tepiha - lako i jeftino
Napravite domaću tekućinu za čišćenje tepiha - lako i jeftino

- Svaka biljka daje jedan plod, a zatim će odumrijeti. Međutim, oni često proizvode manje plodove oko glavne biljke, a jedan od njih često izraste kako bi zamijenio biljku koja je odumrla - objašnjava Tandt. 

POGLEDAJTE VIDEO: PRVA EPIZODA 'DOMA IZ BAJKE'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...