Mliječna čokolada u receptima se lako zamijeni bijelom, a za višnje, jagode i maline najbolja zamjena su borovnice. Inspiraciju potražite u ljetnim tortama
Super desert: Čokolada i voće u najslasnijim kombinacijama
Čokoladni tart s malinama
Sastojci: 250 g čokoladnih keksa, 2 žlice šećera, prstohvat soli, 6 žlica maslaca, 300 g tamne čokolade, 1 + 1/4 šalice slatkog vrhnja, 1,5 šalica malina
Priprema:
Korak 1: Ugrijte pećnicu na 170°C. U multipraktiku pomiješajte kekse, šećer i pola žličice soli. Usitnite pa dodajte maslac i još malo pomiješajte. Utisnite smjesu u lim za pečenje i pecite u pećnici 20 minuta. Ostavite da se ohladi.
Korak 2: U velikoj posudi pomiješajte čokoladu i prstohvat soli. Ugrijte slatko vrhnje i prelijte preko čokolade pa ostavite da odstoji minutu. Miješajte dok se čokolada ne otopi.
Korak 3: Ispasirajte pola malina i time premažite tart pa zalijte čokoladom. Ostavite u hladnjaku pola sata pa ukrasite ostatkom malina.
Čokoladna torta
Sastojci: Šalica ulja, 4 šalice brašna, šalica kakaa u prahu, 1,5 šalica šećera, žlica praška za pecivo + još žličica, 1/2 žličice soli, žličica ekstrakta vanilije, 1 + 1/4 šalice tamne čokolade, 6 jaja, 3/4 šalice mlaćenice, 2 šalice miješanoga bobičastog voća
Priprema:
Korak 1: Ugrijte pećnicu na 160°C. Obložite dva lima za pečenje masnim papirom pa namastite uljem.
Korak 2: Pomiješajte sve suhe sastojke u posudi i dodajte nasjeckanu čokoladu pa promiješajte. U mikseru pomiješajte vlažne sastojke pa miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Polako dodajte suhe sastojke u mikser.
Korak 3: Raspodijelite smjesu u dva lima za pečenje pa dodajte voće tako da ga lagano utisnete u smjesu. Premažite s malo ulja. Pecite 40 minuta.
Ljetna slastica od čokolade i višanja
Sastojci: 150 g tamne čokolade, žličica praška za pecivo, 140 g šećera, 180 g brašna, 2-3 jaja, 3 žlice mlijeka, banana, 140 g maslaca, 150 g višanja + za ukrašavanje, 150 ml kiselog vrhnja, 200 g mliječne čokolade
Priprema:
Korak 1: Ugrijte pećnicu na oko 160°C. Namastite dva okrugla lima za pečenje. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer. U sredini napravite rupu pa dodajte jaja, mlijeko i omekšani maslac. Izmiksajte pa dodajte naribanu čokoladu i zgnječenu bananu. Umiješajte očišćene višnje koje prethodno uvaljajte u brašno.
Korak 2: Podijelite smjesu u dva lima za pečenje i pecite oko pola sata. Ostavite da se malo hladi pet minuta, izvadite iz kalupa pa ostavite da se ohladi još sat vremena.
Korak 3: Kuhajte mliječnu čokoladu pet minuta dok se ne otopi. Dodajte vrhnje i ostavite da se hladi pet minuta. Premažite jedan biskvit s malo čokolade pa poklopite drugim i prelijte ostatkom čokolade. Ukrasite višnjama i poslužite.
Cheesecake od čokolade i voća
Sastojci: 150 g digestive keksa, 45 g maslaca, 110 g šećera u prahu, 120 ml vrhnja, 150 g tamne čokolade, 2 žlice kakaa u prahu, 200 g krem-sira, šalica malina ili drugoga bobičastog voća
Priprema:
Korak 1: Pomiješajte kekse, maslac i žlicu šećera u multipraktiku pa utisnite u lim za pečenje i ostavite u hladnjaku.
Korak 2: Istucite vrhnje. Na pari otopite čokoladu pa je dodajte vrhnju i lagano izmiješajte. Umiješajte kakao u prahu i sve sjedinite. Ostavite sa strane.
Korak 3: Izmiksajte sir i ostatak šećera pa dodajte u smjesu s čokoladom. Premažite preko kore i ostavite u hladnjaku sat vremena. Ukrasite malinama i poslužite.
Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute.