Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sve o plućima: Tijekom života udahnemo oko milijardu puta

Sve o plućima: Tijekom života udahnemo oko milijardu puta
1

U plućima je od 300 do 500 milijuna alveola, a ako bismo ih sve poslagali jednu do druge, pokrile bi prostor teniskog terena. Kod odraslog muškarca pluća teže 1060 grama, a kod žene 930 grama

VIDEO

Od svih organa jedino sam ja plivač, a na dan u otprilike 22.000 udisaja kroz mene prođe više od 10.000 litara zraka - volumen manjeg bazena. Dijele me na dva krila. Desno, koje je veće te se sastoji od triju režnja, i lijevo, koje se sastoji od dvaju i manje je zbog nametljivog kolege srca koje se nalazi u sredini, ali malo naginje nalijevo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:45

Na svakom udahu i izdahu mogu zahvaliti dijafragmi. Ona je mišić koja živi točno kat ispod mene te se skupljanjem i opuštanjem brine da dobijem zrak iz kojeg vadim ugljični dioksid te ga prosljeđujem u krv. Također je važna za kihanje, kašljanje, povraćanje, plakanje i obavljanje nužde.

Tjeram zrak brže od presretača na autoputu

Svakim udahom zrak plaća carinu u nosu i ustima pa prolazi dišnim putovima obloženima sluzi koji ga dalje filtriraju te na kraju dolazi do mojih sitnih vrećica, alveola. Imam ih od 300 do 500 milijuna, a kažu da, ako bismo sve moje alveole poslagali jednu pokraj druge, pokrile bi prostor teniskog terena. Kod odraslog muškarca imam 1060 grama, a kod žene 930 grama. Ali samo deset posto te mase je tvrdo tkivo, ostalih 90 posto je spužvasto i služi za zadržavanje zraka. Što se dužine tiče, kad bismo spojili sve moje dišne putove i putiće, dobili bismo duljinu od oko 2400 kilometara.

Program ranog otkrivanja raka pluća povećava šanse za život
Program ranog otkrivanja raka pluća povećava šanse za život

Često mijenjam ritam disanja - dok mirujete, dišem od 12 do 20 puta po minuti, a dok vježbate ili trčite, broj može porasti i do 80 puta po minuti. Ritam mijenjam i dok kišete ili štucate. Neki znanstvenici misle da je štucanje ostatak refleksa koji imaju vodozemci. Njime gutaju vodu i zrak u isto vrijeme, a kod sisavaca odgovara refleksu štucanja. Kao potvrdu ovoj teoriji u korist ide i to da se štucanje kod fetusa razvije prije disanja. Ja sam mekana, ali nisam slaba.

Brzina koju zrak postiže dok kišete može doseći i 160 kilometara na sat, što nije dopušteno ni na autocesti. Budući da je moj posao da procesuiram zrak, također sam jedini unutarnji organ koji je neprestano u doticaju s okolinom, prva linija obrane.

Ljudi mogu živjeti i s jednim plućnim krilom

Dok smo bili mali, a moj vlasnik beba, disali smo od 50 do 60 puta u minuti. Na dan na disanje potrošim oko pola litre vode iz tijela. Tempo disanja određuje glavni šef na vrhu - mozak, a ovisi o količini ugljikova dioksida u krvi.

lungs

Što ga je više, to će tempo biti brži. Nije uvijek pravilan, kad plačete ili se smijete, izmjenjujem duboke i kratke udisaje u raznim kombinacijama. Kad bi mi odstranili jedno krilo, moj vlasnik bi imao teškoća s disanjem pri intenzivnijim fizičkim aktivnostima, međutim, mogao bi relativno normalno živjeti još dugo godina bez većih komplikacija. Može me se i presađivati.

Prvu transplantaciju obavio je Amerikanac James Hardy 1963., međutim, pacijent poslije nije dobro prošao. Godine 1983. izvedeno je prvo potpuno uspješno presađivanje jednog, a 1986. oba krila.

Pušenje me guši i otima kontrolu nad stanicama

Pušenjem mi dovodite 4000 kemijskih tvari koje ne mogu obraditi, a neke od njih su dokazano kancerogene. Osim što me dim cigarete guši i ne dopušta mi da normalno funkcioniram, te tvari mijenjaju moje stanice i tjeraju ih da zapostave svoja radna mjesta te da se pobune protiv mene. Pobunjene, izmijenjene stanice se skupljaju u grupe i šire te prikupljaju još kandidata za pobunu te na kraju mogu napraviti rak. Rizik se povećava što više i dulje pušite, isti je primjer kod osobe koja puši kutiju na dan 20 godina i dvije kutije na dan deset godina. Rak pluća najčešći je oblik raka kod muškaraca, a treći kod žena u našoj državi, pa i u većini svjetskih država.

Ovako izgledaju pluća čovjeka koji je pušio kutiju na dan 30 g.
Ovako izgledaju pluća čovjeka koji je pušio kutiju na dan 30 g.

Pasivno pušenje također mi smeta i, iako rjeđe, može rezultirati rakom. Najgora stvar u ovoj situaciji je što u 25 posto slučajeva uopće nema simptoma, a ako ima, rani simptomi su često krivo protumačeni kao rezulat neke druge bolesti. Ostali kriminalci su astma kod koje se moji dišni putovi skupe, a vi ostajete bez daha i alergije koje su također jako česte.

One me tjeraju da kišem, a u malo težim slučajevima imaju efekte poput astme, ali ne brinite se, i kod astme i kod alergije samo se trebate paziti, a ja ću i dalje puniti vaše tijelo svježim zrakom i ispunjavati očekivanja mog šefa. Ako udahnete dim ili prašinu, reagirat ću kašljanjem, refleksnim obrambenim mehanizmom prepoznatljiva zvuka, kojim ih pokušavam izbaciti iz sebe. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje