Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Muče vas grčevi, osip, kašalj...: Jeste li intolerantni na hranu?

Često imate grčeve u trbuhu ili dobijete osip ako pojedete neku hranu? Jeste li sigurni da je to povezano baš s prehranom? Svaku dvojbu ćete ukloniti ako odete na test intolerancije na hranu

gerontoloski
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
2 komentara

Alergijska reakcija je brza uzročno posljedična veza koja nastaje kroz jasnu kliničku sliku netom nakon uzimanja hrane alergena. Recimo, kod alergije na jagode može se javiti osip, stezanje u grlu, oteklina, suzenje očiju, kihanje i slično. Alergijska reakcija u ekstremnim slučajevima može završiti smrću. No intolerancija na hranu je drugačiji tip reakcije koji nastaje od nekoliko sati nakon uzimanja određene hrane, pa i do nekoliko dana. Intolerancija znači da tijelo reagira na određenu namirnicu, objasnila je nutricionistica i dipl.ing. prehramben tehnologije Sanja Jelušić u Nastavnom zavodu Andrija Štampar u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dodala je da postoje različiti tipovi intolerancije koji uključuju biokemijsku, toksičnu intoleranciju te ostale uzroke koji se odnose na aditive. U Zavodu provode laboratorijska ispitivanja intolerancije na namirnice. Ljudi ondje dolaze samoinicijativno i riječ je o usluzi koja se naplaćuje, te za nju nema uputnice niti HZZO plaća taj trošak.

Thinkstock SVE ČEŠĆA Intolerancija na gluten: Što se smije jesti, a koju hranu izbjeći

- Imamo različite tipove testova, pa tako onaj od 44 namirnice stoji 800 kuna, test na 88 namirnica je 1375 kuna, test na 176 namirnica je 2530 kuna, a test koji obuhvaća 264 namirnice košta 3520 kuna. Imamo i panele kroz koje testiramo kontinentalnu ili mediteransku prehranu te samo začine i aditive. Uz svaki test može se napraviti i individualizirani jelovnik, no ta se usluga dodatno naplaćuje, nastavila je Jelušić pojašnjavajući kako testu mogu pristupiti odrasli kod kojih jedino ograničenje imaju ljudi koji koriste imunosupresivne lijekove, a djeca samo ona starija od pet godina radi formiranja imunološkog sustava. Imunološki je sustav u ovom slučaju važan jer je riječ o testu kojim se istražuje imunološka reakcija organizma te se promatra odnos antitijela i antigena preko imunoglobulina kroz tzv. IgG4.

gerontoloski | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

- Testovi su certificirani te ih izrađujemo ELISA tehnikom, nastavila je ona pojašnjavajući kako je 15 posto djece od ukupnog godišnjeg broja ispitanika. Tijekom godine naprave oko 250 testova.

- Djeca najčešće imaju dermatološke reakcije na pojedine namirnice ili gastrointestinalne tegobe poput bolova u trbuhu pa ih roditelji dovode zbog toga, a kod odraslih je dosta česta intolerancija na gluten. Od 120 ispitanika s gastrointestinalnim teškoćama, njih 58 ima problema s glutenom. Imali smo panele od 264 namirnice koji su pokazali kako ispitanik ima intoleranciju na njih stotinjak, što je strahovito velik broj. No bilo je i situacija da u tako velikim ispitivanjima pronađemo samo tri problematične namirnice. Jako je važno ljude osvijestiti da to što netko ima slične probleme, ne znači da dijeli istu dijagnozu pa ne treba slijediti njegove smjernice ili način liječenja. Kod svake sumnje na intoleranciju treba potražiti stručnu pomoć - istaknula je ona.

gerontoloski | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Najčešći simptomi koji ukazuju na to da možda postoji problem s intolerancijom na neku od namirnica manifestiraju se kroz probavne smetnje, bilo da je riječ o grčevima, nadutosti, proljevu, zatvoru, naglom gubitku kilograma i sličnim tegobama. Sljedeća grupa simptoma po učestalosti odnosi se na kožne smetnje poput osipa, crvenila, svrbeža i sličnih tegoba. Mogu se pojaviti respiratorne smetnje kroz nadražaja ždrijela, suhi kašalj, curenje nosa ili šmrcanje, a među rjeđim tegobama su neurološke u obliku glavobolja ili vrtoglavica te psihološke kroz gubitak motivacije ili letargiju, pa čak i hiperaktivnost.

gerontoloski | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

- Svaka obrada započinje razgovorom. Naš tim se sastoji od liječnika, nutricionista i medicinske sestre. Svakom čovjeku pristupamo individualno i kroz razgovor najprije otkrivamo kakav bi tip testa za tog pojedinca bio najprikladniji. Kod nas se radi isključivo test iz venske krvi za koje smo se odlučili zbog pouzdane analitičke metode te vjerodostojnosti rezultata, no znam da postoje i testovi iz kose. Postupak kod nas započinje vađenjem venske krvi, a test se radi isključivo iz seruma. Serum nanosimo na mikrotitarsku pločicu koja već sadrži antigene tj. namirnice koje mogu izazvati reakciju. Potom proučavamo odnos antigena i antitijela. Na pločici se reakcija odvija tijekom šest sati. Potom kombiniramo rezultate testa sa dijetoterapijskim pristupom ukoliko je potrebno, kazala je Sanja Jelušić.

Fotolia ČESTI KRIVCI 6 uzroka nadutosti: Specifična hrana, bolesti i intolerancija

Nakon izrade rezultata pozivaju ispitanike na razgovor na kojem im za svaku namirnicu koja izaziva reakciju ponude nutritivno jednako vrijednu alternativu, a sve usklađeno sa zdravstvenim stanjem. Takve testove provode od 2014. godine.

- Imali smo svakakvih situacija, od toga da ljudi imaju neočekivane intolerancije na začine i aditive poput bosiljka ili curryja, askorbinske kiseline, sulfita i sličnih dodataka. Često nam dolaze i sportaši koji žele individualizirani tip prehrane kako bi postizali bolje sportske rezultate, a mnogo je i ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom koji traže rješenje za svoje kilograme. Neke namirnice na koje je čovjek intolerantan ponekad se neadekvatno metaboliziraju te organizam ne dobiva iz njih dovoljno energije, ali se svejedno skladište u obliku masnih naslaga. Testu može pristupiti svatko, a isti takav je dostupan i u sličnim ustanovama u inozemstvu. I ondje se plaća. Ljudi nas često zovu pitajući gdje mogu dobiti uputnicu za taj test, ali kako smo već naveli, test se plaća - zaključila je.

Liječnici specijalisti također se sve više susreću s pitanjima pacijenata o tom testu.

Foto: Privatna arhiva

- Ljude treba upozoriti da postoji više vrsta testova te da se može djelomično vjerovati samo onima koji uključuju određivanje igG-a po imunološkom principu iz venske krvi. Također, smatram kako takvi testovi djelomično mogu olakšati put do dijagnoze, ali sigurno je da na temelju testa ne možemo postaviti dijagnozu. Test može ukazivati na probleme, ali oni se mogu izbjeći na način da se hrana koja izaziva reakcije ne jede svakodnevno i ne izaziva imunološki sustav nego se konzumira svaka tri do četiri dana - pojašnjava dr. sc. Gorana Mirošević, spec. interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije.

Kazala je kako pojedinci oslanjajući se isključivo na nalaze testa i bez konzultacija sa liječnicima izbjegavaju hranu na koju su intolerantni, pa tako zaborave konzumirati glavne nutrijente i postanu pothranjeni u nekim supstancama. Zaključuje kako test neće štetiti u smislu osvješćivanja pojedinih tegoba te pažljivog odabira namirnica koje se konzumiraju, no potpuno izbacivanje namirnica bez adekvatne zamjene itekako može rezultirati ozbiljnim problemima.

Ne jede se stalno

Ovi testovi djelomično mogu olakšati put do dijagnoze. Test može ukazivati na probleme, ali oni se mogu izbjeći tako da se hrana koja izaziva reakcije ne jede svakodnevno i ne izaziva imunološki sustav nego se konzumira svaka tri-četiri dana, objašnjavaju stručnjaci.

Sportaši i pretili

Često nam dolaze i sportaši koji žele individualizirani tip prehrane, ali i ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom. Neke namirnice na koje je čovjek intolerantan ponekad se neadekvatno metaboliziraju te organizam ne dobiva iz njih dovoljno energije, ali ih skladišti u obliku masnih naslaga.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message