Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sve više građevinara razmišlja o materijalima od konoplje

Sve više građevinara razmišlja o materijalima od konoplje
5

Gotovi blokovi od konoplje mogu se spojiti poput Lego kockica, oko čeličnog okvira za izgradnju jakih, dugotrajnijih zidova, brže i jeftinije od zidova s ​​drvenim okvirom

VIDEO

Kako cijene drvne građe rastu , graditelji počinju razmišljati o blokovima od konoplje. Gotovi blokovi od konoplje mogu se spojiti poput Lego kockica, oko čeličnog okvira za izgradnju jakih, dugotrajnijih zidova, brže i jeftinije od zidova s ​​drvenim okvirom. Izrađeni od konoplje i veziva od vapna, konopljini blokovi su puno lakši i pružaju bolju izolaciju od betona.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bus 01:03

I za razliku od drva, oni su otporni na vatru, plijesan i štetočine. Nakon što su blokovi konoplje sastavljeni, prekrivaju se vapnenom žbukom ili štukaturom.

Tvrtka HempBLOCK USA koristi blokove od konoplje koji se mogu složiti u zidove u roku od nekoliko dana, za razliku od prosječnih dva mjeseca koja su potrebna za izgradnju zidova korištenjem tradicionalnog okvira, izolacije, plastične folije, obloga i suhozida.

Ovo još nije ušlo u američke građevinske propise, ali 'građevinski inspektori razumiju kako bi ovo moglo funkcionirati', kaže Glen Donoghoe iz HempBLOCK USA.

Konoplja se naširoko koristi u europskom građevinarstvu već 30 godina, ali 'američka građevinska industrija je poznato otporna na promjene i inovacije', bilježi Hemp Build Magazine.

Stavljate nekretninu na tržište? Nekoliko stvari nemojte nikada preskočiti prije prodaje doma
Stavljate nekretninu na tržište? Nekoliko stvari nemojte nikada preskočiti prije prodaje doma

Sve veći broj proizvođača konoplje nada se da će cijene drva pomoći da korištenje konoplje postane 'mainstream'. Još jedna prednost konopljinog betona je što izdvaja ugljik. Sav ugljik u konoplji zaključan je u blokove vapnenim vezivom.

- Već 10 godina radimo na dekarbonizaciji građevinskog sektora i ostajemo 100% uvjereni da blok konoplje može imati ključnu ulogu - kaže Charlotte De Bellefroid iz belgijskog IsoHempa.

Tvrtka proizvodi 1 milijun blokova konoplje godišnje i povećat će proizvodnju na 5 milijuna blokova godišnje s novom robotskom tvornicom kako bi pratila potražnju.

Britanski JustBioFiber sa sjedištem u Kolumbiji, koji unaprijed projektira zgrade od blokova konoplje na temelju crteža i tlocrta kupaca, kaže da ima milijune zaostalih narudžbi koje trenutno ne može ispuniti.

Tvrtka, koja se fokusira na hotele i druge velike građevinske projekte poput sveučilišta, želi izgraditi tvornice u Teksasu, Missouriju, Arizoni i Novom Meksiku kako bi išla ukorak s potražnjom, piše Return to Now.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith