Lifestyle

Komentari 1

Sve više građevinara razmišlja o materijalima od konoplje

Sve više građevinara razmišlja o materijalima od konoplje

Gotovi blokovi od konoplje mogu se spojiti poput Lego kockica, oko čeličnog okvira za izgradnju jakih, dugotrajnijih zidova, brže i jeftinije od zidova s ​​drvenim okvirom

Kako cijene drvne građe rastu , graditelji počinju razmišljati o blokovima od konoplje. Gotovi blokovi od konoplje mogu se spojiti poput Lego kockica, oko čeličnog okvira za izgradnju jakih, dugotrajnijih zidova, brže i jeftinije od zidova s ​​drvenim okvirom. Izrađeni od konoplje i veziva od vapna, konopljini blokovi su puno lakši i pružaju bolju izolaciju od betona.

POGLEDAJTE VIDEO:

I za razliku od drva, oni su otporni na vatru, plijesan i štetočine. Nakon što su blokovi konoplje sastavljeni, prekrivaju se vapnenom žbukom ili štukaturom.

Tvrtka HempBLOCK USA koristi blokove od konoplje koji se mogu složiti u zidove u roku od nekoliko dana, za razliku od prosječnih dva mjeseca koja su potrebna za izgradnju zidova korištenjem tradicionalnog okvira, izolacije, plastične folije, obloga i suhozida.

Ovo još nije ušlo u američke građevinske propise, ali 'građevinski inspektori razumiju kako bi ovo moglo funkcionirati', kaže Glen Donoghoe iz HempBLOCK USA.

Konoplja se naširoko koristi u europskom građevinarstvu već 30 godina, ali 'američka građevinska industrija je poznato otporna na promjene i inovacije', bilježi Hemp Build Magazine.

Sve veći broj proizvođača konoplje nada se da će cijene drva pomoći da korištenje konoplje postane 'mainstream'. Još jedna prednost konopljinog betona je što izdvaja ugljik. Sav ugljik u konoplji zaključan je u blokove vapnenim vezivom.

- Već 10 godina radimo na dekarbonizaciji građevinskog sektora i ostajemo 100% uvjereni da blok konoplje može imati ključnu ulogu - kaže Charlotte De Bellefroid iz belgijskog IsoHempa.

Tvrtka proizvodi 1 milijun blokova konoplje godišnje i povećat će proizvodnju na 5 milijuna blokova godišnje s novom robotskom tvornicom kako bi pratila potražnju.

Britanski JustBioFiber sa sjedištem u Kolumbiji, koji unaprijed projektira zgrade od blokova konoplje na temelju crteža i tlocrta kupaca, kaže da ima milijune zaostalih narudžbi koje trenutno ne može ispuniti.

Tvrtka, koja se fokusira na hotele i druge velike građevinske projekte poput sveučilišta, želi izgraditi tvornice u Teksasu, Missouriju, Arizoni i Novom Meksiku kako bi išla ukorak s potražnjom, piše Return to Now.

Najčitaniji članci