Lifestyle

Komentari 7

Začin, a ne droga: Konoplja je tu zbog arome, a ne ‘veselja’

Začin, a ne droga: Konoplja je tu zbog arome, a ne ‘veselja’

MARKETING Priča o industrijskoj konoplji zainteresirala je potrošače za prehrambene proizvode, no ipak ih ima manje nego prije. U Hrvatskoj je pivo s konopljom napravila Daruvarska pivovara

Proizvodi na bazi konoplje stekli su popularnost prije svega zbog ljekovitih svojstava ove biljke.

U proizvodnji hrane koristi se takozvana industrijska konoplja, razlikuje se od konoplje koja je ilegalna u većini zemalja i nije opojna droga. Ima zanemarive količine tetrahidrokanabinola (THC), koji je zaslužan za psihoaktivno djelovanje indijske konoplje. Kanabidiol ili CBD, spoj iz industrijske konoplje, ne djeluje psihoaktivno.

Neki tvrde da konoplja zbog CBD-a pomaže u liječenju karcinoma, ali nema još dovoljno istraživanja koja bi to potvrdila. No može se koristiti kod liječenja anksioznosti, nesanice i kroničnog bola. Nuspojave mogu biti mučnina i umor, a može povećati razinu nekih lijekova u krvi, pa je prije uporabe dobro posavjetovati se s liječnikom.

Hrana kojoj je dodana konoplja ne sadrži puno ovih spojeva, pa se vjerojatno ne treba plašiti nuspojava. Isto tako, hrana na bazi konoplje može sadržavati samo minimalne količine THC-a: sjeme ili brašno dobiveno od sjemena te dodaci koji sadrže hranu dobivenu od konoplje dva miligrama po kilogramu, a ulje od sjemena konoplje pet miligrama po kilogramu. To su minimalne količine, pa neće imati nikakav psihoaktivan učinak.

Ulje konoplje sadrži zdrave nezasićene masne kiseline, poput omega-3 i omega-6, koje štite zdravlje srca. Konoplja sadrži i biljne sterole, koji pomažu snižavanju kolesterola u krvi.

Analizirali smo deklaracije raznih proizvoda, od tjestenina do piva, u kojima ima industrijske konoplje. Na njima ne piše koliko CBD-a ili THC-a sadrže, ali možemo pretpostaviti kako psihogenog THC-a nema u nedopuštenim količinama. No prošle godine je Ministarstvo poljoprivrede zabranilo prodaju neoljuštenih sjemenki konoplje zato što su sadržavale šest i pol puta više THC-a nego što je dopušteno: 13,2 miligrama, a smiju imati najviše dva.

Možemo zaključiti da se konoplja hrani dodaje više zbog arome nego zbog ljekovitosti, ili kao marketinški trik. U Puli su je stavljali u sladoled, a u pivnici u Splitu pripremaju jela sa sjemenkama konoplje, a pizze i tortilje s konopljinim brašnom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: