Lifestyle

Komentari 14

Svi su nam govorili da je loše, ali tračanje može biti i korisno

Svi su nam govorili da je loše, ali tračanje može biti i korisno

Istraživanja su otkrila kako čak 14% naših dnevnih razgovora spada pod tračanje, a nedavno objavljena studija koledža Dartmouth pokazala je da skolonost ogovaranju može biti korisna za ostvarivanje društvenih veza

Tračanje je kompleksna forma komunikacije koja je često pogrešno shvaćena. Može biti sredstvo sadržajne društvene povezanosti i izvan svoje tipične negativne konotacije, kaže dr. Eshin Jolly, koautor studije s koledža Dartmouth.

POGLEDAJTE VIDEO:

Namjera njihove studije bila je otkriti zašto ogovaramo, koristeći igru ​​dizajniranu za otkrivanje načina na koje razmjenjujemo osobne podatke u našem životu. 

- Htjeli smo stvoriti životni scenarij u kojem ste član zajednice na kojeg utječu postupci svih ostalih članova zajednice, od kojih većinu rijetko promatrate i rijetko s njima direktno stupite u kontakt - objasnio je Jolly. 

Nakon što su igrali igru i uz to komunicirali s protivnikom ili igrali igru bez mogućnosti komunikacije, sudionici studije su trebali reći s kime bi ponovno radije igrali. Pokazalo se da je većina htjela ponovno igrati s onim protivnicima s kojima su mogli komunicirati.

- Tračanje je jedan od načina uspostavljanja društvenih veza razmjenom informacija. Podrazumijeva povjerenje i omogućava društveno povezivanje koje se jača svakom daljnjom komunikacijom - objasnio je dr. Luke Chang, još jedan od koautora studije.

Lakše se povezati tračanjem

Ogovaranje nam u ovom vremenu, kada je komunikacija većinom ograničena na virtualnu sferu zbog pandemije, omogućava da stvaramo društvene veze. No ono ne bi smjelo biti jednodimenzionalno, nego bi trebalo težiti traženju zajedničkih poveznica kako bi se stvorilo ono što istraživači nazivaju 'dijeljenom stvarnošću' kako bi ostvarili dublje veze.

Tračanje je čak dobro i na poslu jer se pokazalo da kolege koji komuniciraju na taj način bolje surađuju u zajedničkim zadacima.

- Ogovaranje može biti korisno jer pomaže ljudima da uče kroz iskustva, a u isto vrijeme i jačaju međusobnu vezu. Važno je doduše tračati s empatijom i voditi razgovore koji se tiču i zabavnih dijelova života, a ne samo drame - kazao je Jolly za mbg.

Najčitaniji članci