Lifestyle

Komentari 23

Zbog čega su ženama privlačniji zamišljeni i neraspoloženi muškarci od onih nasmijanih?

Zbog čega su ženama privlačniji zamišljeni i neraspoloženi muškarci od onih nasmijanih?

Muškarci i žene različito rangiraju fizičku privlačnost. Teorije sugeriraju da žene više privlače muškarci koji pokazuju ponos jer to podrazumijeva status i sposobnost da ih mogu osigurati

Žene nasmijane muškarce smatraju manje seksualno privlačnima od onih zamišljenih prema novom američkom istraživanju koje je pokušalo objasniti privlačnost 'loših muškaraca'. 

POGLEDAJTE VIDEO:

U istraživanju je 1000 odraslih rangiralo dane fotografije prema fizičkoj atraktivnosti. Na fotografijama su bili prikazani muškarci i žene koji su izražavali različite emocije.

Rezultati su pokazali da žene najmanje privlače nasmijani, sretni muškarci, a da više preferiraju one koji izgledaju ponosno i moćno ili neraspoloženo i sramežljivo. Suprotno tome, muškarce su više privlačile žene koje su izgledale sretno, a najmanje one koje su izgledale ponosno i samopouzdano.

Žene više vole 'loše muškarce' zbog evolucijskih i kulturnih sila

Moć privlačnosti oblikovala se tijekom stoljeća. Evolucija i kulturni aspekti su utjecali na to.  Teorije sugeriraju da žene više privlače muškarci koji pokazuju ponos jer to podrazumijeva status i sposobnost da ih mogu osigurati.

Također, neke socio-kulturne i psihološke rodne norme mogu utjecati na atraktivnost. Nasmiješenost može biti povezana s nedostatkom dominacije. Nasmijanu ženu doživljava se kao pokornu i ranjivu. Zanimljivo je da je sramežljivost bila privlačna za oba spola. Ova se emocija može povezati s umirujućim ponašanjem koje potiče povjerenje u druge.

Kao što su istraživači primijetili, muškarci s osobinama makijavelizma (iskorištavanje i manipulacija drugima te usredotočenost na vlastite interese) također su bili privlačniji za žene, piše Bright Side.

Najčitaniji članci